Vesti

Stara lica Doma „Oaza” prva vakcinisana

Sremska Mitrovica – Vakcinacija protiv kovida 19 počela je danas u našem gradu. Prvi su vakcinu primili korisnici Doma za stara lica „Oaza”, stariji od 65 godina, kao rizična grupa koja ima prioritet.

Imunizacija će biti nastavljena odmah posle Božića, najavila je danas gradonačelnica Svetlana Milovanović, tokom obilaska smeštaja za stara lica. Prema detaljnom planu za sprovođenje vakcinacije, prednost imaju rizične grupe, a tu su posle starih sugrađana, zdravstveni radnici zaposleni u kovid sistemu.

Kako je rekla gradonačelnica Svetlana Milovanović: „Juče su u Sremsku Mitrovicu, u Zavod za javno zdravlje, stigle vakcine protiv virusa kovid 19, za ceo Sremski okrug. Počinjemo sa najugroženijim delom stanovništva, u Domu za brigu o starima „Oaza”. Vakcinacija je obavljena. U petak se očekuje da će se vakcinacija po utvrđenom planu nastaviti, što se tiče zdravstvenih radnika, koji su takođe ugrožena kategorija. Postoji velika zainteresovanost za vakcinaciju, kako od sezonskog gripa, tako i protiv kovida 19.”

Vakcinacija u celom Sremu sprovodi se pod stručnim nadzorom zaposlenih Zavoda za javno zdravlje. Primenjuje se Fajzerova vakcina.

„Od juče Zavod za javno zdravlje sprovodi vakcinaciju i nadzire je u našem, Sremskom okrugu. Juče smo obavili vakcinaciju u domovima za smeštaj starih lica u Opštini Šid, danas je to u Sremskoj Mitrovici, a u petak će to biti u Gerontološkom centru „Srem” Ruma. Naravno, u petak će biti vakcinisani i zdravstveni radnici sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite u Sremskom okrugu.

U Šidu smo primenili 49 vakcina, za 49 korisnika. Danas je to bilo 16 plus tri, dakle, korisnici i zaposleni. U Gerontološkom centru u Rumi ćemo imunizovati 200 korisnika i zaposlenih, a zdravstvene radnike ćemo vakcinisati po planu”, izjavila je prim. dr Nada Zec Petković direktor Zavoda za javno zdravlje.

Posle korisnika domova za smeštaj starih lica, biće vakcinisani zdravstveni radnici i nemedicinsko osoblje u kovid jedinicama. Pored ovih kategorija,  starije osobe i osobe klinički veoma ranjive prve će dobiti vakcinu.

Kristina Grabić, glavna sestra Doma „Oaza” kaže da se korisnici, kao i ona, nakon vakcinisanja osećaju dobro.

„Naši korisnici su danas vakcinisani. Bilo je prijavljeno 20 korisnika, međutim, vakcinisano je njih 16, jer ostali imaju alergiju na hranu ili lekove. Takođe, vakcinisana su i tri zdravstvena radnika, među kojima sam bila prva. Sve je prošlo regularno. U Dom niko ne može da uđe, zbog rizika da se virus ne bi preneo na naše korisnike, jer oni spadaju u najrizičniju kategoriju stanovništva i o njima se vodi računa”, rekla je Grabić.

Korisnici su srećni, jer se nadaju da će nakon vakcinacije biti dozvoljene posete. Oni svoje najmilije nisu videli više od osam meseci.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042