Vesti

Počela vakcinacija zdravstvenih radnika protiv koronavirusa

Sremska Mitrovica – Vakcinacija zdravstvenog osoblja protiv zarazne bolesti kovid 19 počela je danas u našem gradu. Posle smeštenih u domovima za stara lica, prednost pri vakcinaciji imaju druge rizične grupe, zdravstveni radnici, pogotovu zaposleni u kovid sistemu.

Imunizacija je nastavljena danas, kako je prethodno, tokom vakcinacije u domu za brigu o starima najavila gradonačelnica Svetlana Milovanović. Medicinsko osoblje vakciniše se po prioritetnim grupama, prvo zdravstveni radnici koji rade u kovid bolnici, potom zdravstveni radnici koji imaju zdravstvene razloge zbog kojih bi trebalo da budu vakcinisani, bilo da su to godine, neke teže bolesti ili bilo koji drugi razlog.

Postoji više razloga zbog kojih je potrebno vakcinisati sve zdravstvene radnike, kako je naveo dr Dragan Malobabić zamenik direktora Opšte bolnice, prvo da se ne razboljevaju, drugo, što će sva putovanja u narednom periodu verovatno biti vezana za vakcinisanje.

Dr Malobabić je izrazio nadu da će svi zdravstveni radnici primiti ovu vakcinu i rekao: „Prijavilo se oko 200 zdravstvenih radnika i oni će u roku od dva dana svi biti vakcinisani. Vakcina koju koristimo  je proizvođača  Fajzer, neki zdravstveni radnici su izrazili želju da se vakcinišu vakcinama drugih proizvođača. Od  1.000 zaposlenih, oko 200 se prijavilo za vakcinu, određen broj zdravstvenih radnika odsutan je zbog bolesti, određen broj zdravstvenih radnika je preboleo ovu bolest i ima antitela iz klase IgG, pošto oni imaju relativno kratak period od prebolevanja ove bolesti, ne bi ih trebalo u ovom trenutku vakcinisati, njih je oko 10 %. Druga faza tj. revakcina biće za 21 do 28 dana i od te revakcine, za desetak do 15 dana bi trebalo da bude stabilan imunitet u ogromnom procentu, ako sledimo preporuke proizvođača. Mogu da kažem da sam se vakcinisao pre dva dana, da nemam nikakvih tegoba, samo tu prvu noć sam imao neku laku bolnu osetljivost u levoj nadlaktici u koju sam primio vakcinu.  Jako je teško razdvojiti koji su zdravstveni radnici u pravom prioritetu, jer radnici koji rade u zelenoj zoni takođe rade u teškim uslovima jer je nemoguće biti 100% siguran za svakog pacijenta da je negativan”.

Paralelno sa ovom akcijom, biće vakcinisani radnici Doma zdravlja, po istom prioritetu. Zdravstveni radnici su sad, generalno, svi pod visokim rizikom, zaključuje Malobabić.

Dr Jasmina Jandrić Kočić u ime Zavoda za javno zdravlje rekla je: „Opšte mere daju rezultate ukoliko ih se pridržavate, zavise od celog društva, međutim, vakcina je specifičan način odbrane i vrlo moćno oružje protiv virusa. Izuzetno je bitno, ne samo da zaštitimo zdravstvene radnike, one koji nam pomažu, koji nas leče, mislim ne samo na lekare, sestre, nego i na pomoćno osoblje koje je izuzetno važno, pogotovo u ovoj situaciji, nego štitimo i članove njihovih porodica, a ono što je najbitnije štitimo one koje lečimo, one koji zavise od nas. Čuvamo zdravstveni sistem, čuvamo pacijente i povećavamo broj onih koji su imuni na ovo oboljenje. Koliko god da virus cirkuliše u populaciji, kako vreme bude odmicalo, kako se kampanja vakcinacije bude proširivala  jer je zamišljena u nekoliko koncentričnih krugova i etapa, tako bi trebalo i da virus slabije cirkuliše”.

Fajzerova vakcina koju koriste, kako je navela Jandrić Kočić, prošla je ispitivanja kod nas i ALIMS je kao regulatorno telo Srbije dao dobrenje za njenu upotrebu. Nakon ove vakcinacije, kao i za sve drugo, svakodnevno se vrši monitoring neželjenih reakcija i epidemiolozi prikupljaju podatke kroz propisan sistem nadzora.

Među vakcinisanim  zdravstvenim radnicima je dr Velimir Novaković gastroenterolog koji kaže: „Došao sam, kao lekar, da se vakcinišem protiv kovid-19 infekcije. Smatram da je to jedini način da zaustavimo ovu infekciju, ona suviše dugo traje i mislim da je krajnje vreme da je privedemo kraju, a ovo je jedini način da se to uspešno uradi i pozivam sve da se vakcinišu. Ja sam to uradio dobrovoljno i zdravorazumski, medicinski razmišljajući, to je, kažem, jedini način i vakcine su izvukle čovečanstvo iz mnogobrojnih epidemija ranije, a ova vakcina se pokazala dosta uspešna i mislim da je to jedini način da se ova velika epidemija prekine u svetu i kod nas.”

Pozvao je, još jednom, sve da se vakcinišu. Planiranjem imunizacije postiže se najveći efekat, posle ove, prve faze obim vakcinisanih će se širiti.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7886117.1400117.4914