Vesti

Počela vakcinacija građana protiv koronavirusa

Sremska Mitrovica – Među prvim Mitrovčanima vakcinu je primila gradonačelnica Svetlana Milovanović i rekla da će se otvoriti još neki centar za vakcinaciju, ukoliko bude potrebno. Vakcinu može da dobije i ko nije prijavljen, javi se dežurnom medicinskom timu i popuni obrazac na punktu.

Na punkut za vakcinaciju građana protiv koronavirusa u Petoj zdravstvenoj stanici počela je vakcinacija zainteresovanih i prijavljenih. Komandant Štaba za vanredne situacije Grada Sremske Mitrovice i gradonačelnica rekla je da je cilj formiranja punkta da se na organizovan način i uz poštovanje svih mera zaštite od infekcije i principa bezbednosne imunizacije, vakciniše što veći broj osoba za što kraće vreme.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović rekla je: „Kao što smo i najavili jutros od 8 sati počeo je sa radom punkt za masovnu imunizaciju u Sremskoj Mitrovici ovde u Bloku B, gde god naši stanovnici iskažu potrebu za punktovima tamo će i biti, mislim isključivo na seoska područja i seoske ambulante. Danas je počeo sa radom i naš kol-centar, brojevi telefona su već od juče istaknuti i pozivam građane da slobodno pozovu da razjasne što im nije jasno u vezi vakcinacije. Funkcija ovog kol-centra je i da pozovu dan pre zakazane imunizacije sugrađane koji su prijavili na portalu eUprave da ih podsete da imaju zakazanu imunizaciju i naravno posle izvršene imunizacije da provere kako se osećaju. Imamo pet telefona kol-centra, rade od danas, oni su tu i ako treba da se popuni obrazac na portalu eUprave i za pomoć pri organizaciji prevoza. Nastavlja  se imunizacija kao što je ministar prosvete najavio da sutra počinje i vakcinacija prosvetnih radnika.”

Među prvim, vakcinu je primila gradonačelnica rekla je da se oseća dobro i podsetila sve sugrađane da se prvo izvrši pregled kod lekara kako bi se videlo da li su se stekli uslovi da neko primi vakcinu. „Tek tada se vakciniše, nije ništa strašno, ništa ne boli, kako su rekli lekari možda ako se oseti bol posle dan, dva tu gde je ubod u ruci, zaista nije ništa strašno”, dodala je gradonačelnica.

Za organizaciju rada punkta zadužen je načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu Miroslav Jokić kako bi Grad Sremska Mitrovica pomogao ceo proces imunizacije u operativnom smislu, pre svega Domu zdravlja koji je nosilac ove aktivnosti.

Kako je rekao načelnik Jokić: „To znači da smo organizovali kol-centar da pruži sve neophodne informacije našim građanima, a sigurno će biti pitanja o imunizaciji, odnosno terminima, dolasku i načinu na koji će se vakcinisati. Grad je obezbedio svu logističku podršku da svaka zdravstvena ambulanta koja će biti stavljena u sistem imunizacije ima sve neophodne uslove da je završi brzo i bezbedno. Vakcina će biti dostupna u sve jednom naseljenom mestu na teritoriji Opštine Sremska Mitrovica, to znači da ćemo u skladu sa zainteresovanošću naših građana za vakcinaciju otvoriti sve jednu ambulantu gde će doći mobilne ekipe Doma zdravlja i izvršiti vakcinaciju. Pozivamo građane da se prijave, da pozovu kol-centar kako bi im se pomoglo u prijavi na portal eUprave, otklonile se neke nedoumice i nejasnoće i da se u što kraćem vremenskom periodu vakcinišu jer ovo je jedini način da pobedimo, sad se već pokazalo izuzetno opaku bolest, a to je Kovid 19. Sve papirološke nedoumice i procedure ćemo olakšati, pomoći svima kako bi zaštitili zdravlje naših građana, a to je u ovom trenutku najvažnije.”

Svi koji dođu i posle pregleda se utvrdi da mogu da se vakcinišu, jednostavno popunjavanjem obrasca na samom punktu završiće celokupnu proceduru, istakao je načelnik i dodao da građani  takođe i dalje mogu da se prijavljuju za vakcine na isti način putem portala eUprava i telefona.

Načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica dr Adil Elhag rekao je da je od jutros u 8 sati otvoren pukt za vakcinaciju stanovništva protiv Kovida 19 i radiće do 15 sati.

„Vakcinacija protiče u najboljem redu, građani dolaze, vakcinišu se, prvo se prijave na šalter, zatim popunjavaju upitnik o saglasnosti, odlaze kod lekara na pregled gde se utvrđuje da li su sposobni da prime vakcinu, a potom dolaze kod medicinske sestre gde im se aplikuje vakcina u rame. Za sada nije bilo neželjenih reakcija i nadam se da će tako sve proteći, ovde je i ekipa hitne pomoći i pripremljeni smo za svaki neželjeni događaj. Za one koji ne mogu da dođu biće organizovan prevoz samo ako iskažu potrebu putem kol-centra”, rekao je dr Adil Elhag.

Plan imunizacije građana sa teritorije Grada Sremska Mitrovica izradili su stručnjaci Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, Doma zdravlja i gradske uprave Sremska Mitrovica.

Sa radom je danas počeo i lokalni kol-centar kako bi se svima koji žele da se vakcinišu izašlo u susret. Brojevi кol-centra su: 066/8028080; 066/8028081; 066/8028082; 066/8028083 i 066/8028084.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929