Vesti

Manje obolelih od kovida 19, ipak potreban oprez

Sremska Mitrovica – Epidemiološka situacija u našem gradu i u celom Sremu je poboljšana jer se dnevno registruje manji broj lica koja su inficirana, saopštili su danas članovi Gradskog štaba za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici. Apeluju da je i dalje neophodno poštovanje protivepidemioloških mera.

Usled pandemije izazvane virusom kovid 19, epidemiološka situacija se ocenjuje kao poboljšana u odnosu na prethodni period, registruje se i manji broj aktivnih slučajeva u odnosu na broj stanovnika, rekla je prim. dr Nada Zec Petković direktor Zavoda za javno zdravlje na konferenciji za novinare.

„Broj aktivnih lica pozitivnih na kovid 19 pokazuje pad u odnosu na prethodnu nedelju, takođe pokazuje i pad novoinficiranih. Tokom prethodnog dana u Sremskoj Mitrovici je registrovano 14 novih slučajeva, u Staroj Pazovi 22, u Rumi 6, u Indjiji 5, u Irigu 1, Šid 5 i Pećinci 4 lica, ukupno u Sremskom okrugu zabeleženo je 57 novoobolelih. U Sremu je trenutno 1.915 aktivnih slučajeva zaraženih koronavirusom, od čega 564 u Sremskoj Mitrovici, 425 u Staroj Pazovi, 366 u Rumi, 244 u Inđiji, 43 u Irigu, 137 u Šidu i 136 u Pećincima. Broj lica za koja je sanitarnoj inspekciji predat predlog za izolaciju u Sremskoj Mitrovici 570, u Rumi 370, u Inđiji 250, u Šidu 140, Stara Pazova 430, Pećinci 140, Irig 45, Ukupno je za Sremski okrug predat predlog za karantin ili izolaciju za 1.945 lica”, rekla je dr Zec.

Zavod za javno zdravlje kontrolisao je i sproveo nadzor nad vakcinacijama u dva doma za smeštaj starih lica, u Šidu i u Sremskoj Mitrovici, i nad vakcinacijom  zdravstvenih radnika u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica. Takođe su radili monitoring imunizacije u Domu za smeštaj starih lica u Banovcima, zdravstvenih radnika u domovima zdravlja Irig, Ruma, Pećinci kao i korisnika usluga, pacijenata i zaposlenih u Specijalnoj bolnici Stari Slankamen.

„Vakcinacija se sprovodi po utvrđenoj dinamici, po svim iskazanim potrebama i u vremenskoj distanci i do sad nije bilo nikakvih problema. Procenat realizacije je 100%, sve što je u planu to je i urađeno. Doze vakcina stižu kontinuirano, do sada smo uradili oko 400 doza, danas očekujemo treću tranšu, to je proces koji traje i koji je vezan za potrebe koje imamo i koje sprovodimo. Zainteresaovani za vakcinaciju mogu se prijaviti preko portala eUprava, mi smo već juče te korake sproveli u delo i ide lako u dva, tri koraka, naravno biće i broj telefona na nivou Republike Srbije. Sve prijave idu putem baze koju koordinira i prati Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. Na sajtu eUprave popunjava se upitnik i može i da se napiše koju vakcinu iz ponude želite da primite”, dodala je dr Zec.

U Kovid bolnici Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, zbrinut je 131 pacijent, od kojih su 102 pozitivnа, 35 uzoraka se danas šalje, na respiratoru je 9 pacijenata,  rekao je dr Dragan Malobabić, zamenik direktora.

„Za prethodna 24 časa bilo je 123 pregleda u kovid ambulantama. U isto vreme na bolničko lečenje primljeno je 10 pacijenata. Ostali pacijenti se nalaze u fazi izlečenja ili su negativni i približavamo se broju pacijenata u bolnici koji je duplo manji od najvećeg broja zaraženih koji su se lečili. Manji broj pacijenata pokazuje da, uz vakcinaciju i poštovanje mera kriznih štabova, idemo polako u pravcu potpune kontrole ove situacije”, dodao je dr Malobabić.

U kovid ambulantama Doma zdravlja juče je zabeleženo 230 pregleda, rekao je načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica dr Adil Elhag, a u strukturi pregleda i dalje dominiraju kontrolni pregledi, kojih je juče bilo 200.

Kako je rekao dr Elhag: „Kako se beleži trend smanjanja pregleda, smanjili smo i broj lekara koji rade u kovid sistemu, te od juče rade ambulante u selima u okviru Doma zdravlja Sremska Mitrovica, to su ambulanta u Bosutu, ambulanta u Sremskoj Rači, ambulanta u Martincima, i ambulante u Divošu, Jarku i Šašincima. Počela je sa radom i ambulanta u Velikim Radincima u koju dolaze pacijenti iz Grgurevaca, Šuljma i Bešenova i radi ambulanta u Mačvanskoj Mitrovici.”

„Punktovi za vakcinaciju u Sremskoj Mitrovici nalaziće se u Prvoj, Drugoj i Trećoj zdravstvenoj stanici u gradu, takođe i u Laćaraku i Mačvanskoj Mitrovici. Na svakom punktu biće tri ekipe koju čine lekar i sestra i koji će vršiti vakcinaciju, u svakom trenutku će biti dostupna hitna pomoć u slučaju da dođe do nekih neželjenih reakcija. Građani Srbije počeli su preko eUprave da iskazuju interesovanje za vakcinu protiv koronavirusa. Međutim, još uvek nema detaljnih informacija gde i kada će oni koji su se prijavili moći da provere da li su i kada predviđeni za vakcinaciju”, dodao je dr Elhag.

Praznici su protekli u najboljem redu, ugostitelji su poštovali sve mere koje su na snazi, tako da nije bilo potrebe za kažnjavanjem, rekao je Ljubomir Vujčić načelnik Gradske uprave za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove.

„Tokom praznika bilo je preko 270 inspekcijskih nadzora i imali smo samo nekoliko slučajeva u ugostiteljskim objektima gde je došlo do prekoračenja dozvoljenog broja ljudi. Te situacije smo rešili upozorenjem. Mere koje su bile na snazi, nastavljaju se po odluci Republičkog kriznog štaba. Očekuje se i početak školske godine tako da će se režim gradskog saobraćaja od 18. januara vratiti na redovan režim. Apelujemo na sve sugrađane da i dalje poštuju sve one mere koje su za gradski prevoz bitne: nošenje maski, po mogućstvu nošenje rukavica. Obezbedili smo za sve autobuske linije koje imaju veći broj korisnika zglobne autobuse, gde su bili minibusevi uvešćemo buseve, trudimo se da putnicima omogućimo da mogu da održavaju određenu distancu tako da smanjimo mogući rizik zaražavanja na što je moguće manju meru”, rekao je načelnik Vujčić.

Bez obzira na sve protekle praznike inspekcijske službe rade, ističe Vujčić, tako će biti i na dan Srpske Nove godine, imaju dovoljan broj inspektora i komunalih milicionera i rade u saradnji sa sanitarnim inspektorima i policijom. Ne očekuju za srpsku Novu Godinu ništa što bi remetilo dosadašnji rad, niti očekuju da će biti nekih većih problema.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7970117.1484117.4998