Vesti

Bogojavljensko plivanje za Časni krst na Savi

Sremska Mitrovica – Bogojavljenje je proslavljeno po 22. put plivanjem za Časni krst i ove godine na Savi kod Male crkve u našem gradu. Usled trenutne epidemiološke situacije u vezi pandemije izazvane virusom kovid 19 proslava je održana u nešto izmenjenom obliku nego ranijih godina, ali opet su za Krst časni plivala čak 93 učesnika.

Tradicionalnim plivanjem u reci Savi za Časni krst kod Hrama Sv. prvomučenika i arhiđakona Stefana u Sremskoj Mitrovici proslavljeno je Bogojavljenje. Događaj su dvadesetdrugi put za redom, organizovali Hram Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, Svebor družina „Sveti Dimitrije” iz Sremske Mitrovice i Grad Sremska Mitrovica, a bogat program koji je svake godine pratio ovo dešavanje, ovog puta je izostao.

Dragan Sabljov, starešina Družine „Sv. Dimitrije” iz Sremske Mitroviceovom prilikom je rekao: „Već 23 godine smo na istom mestu, a ove godine u specifičnim okolnostima. Ali Bog je jači od svega, i narod je jači od svega. Koliko god bili u nedoumici da li organizovati ili ne, narod je došao i plivači i plivačice su došli. Bilo je plivača iz Srbobrana, Beograda, Novog Sada, Rume, Šida, mesta u Mačvi i drugih krajeva. Ovo je mesto duhovnog okupljanja gde se svi zbližavamo, a svi učesnici kažu da je svuda lepo, ali Mitrovica odiše nekom posebnom duhovnošću. Možda baš zato što je Sirmijum bio jedna od kolevki duhovnosti u svetu. Zato ova tradicija postoji ovde i mislim da narod nikada neće dozvoliti da prestane.”

U Savu, sa temperaturom vode oko četiri stepena, skočilo je ukupno 90 plivača i tri plivačice, a do Časnog krsta prva je stigla Mitrovčanka Kristina Uzelac.

Andrija Avakumović, sveštenik pozdravio je sve učesnike i okupljen narod: „Bog se javi. Bog nas je pogledao i sa ovim lepim vremenom. Bilo je 93 plivača. Malo smo zbog sveukupne epidemiološke situacije bili u nedoumici hoćemo li ove godine organizovati plivanje za Časni krst ili nećemo. Međutim, čvrsta odlučnost ovih momaka, devojaka i dece su nas naveli da se uključimo u sve to i ne prepustimo ih same sebi. Bilo je potrebno organizovati spasioce, čamce, obezbeđenje i nije bilo moguće da izađu sami. Zato smo se ipak odlučili i Bog nas je pogledao. Pobedila je devojka, neko ko je bio najbrži i najhrabriji. Nadam se da će Bog dati da se dogodine zaustavi ova pošast i da krenemo normalno da živimo, radimo, radujemo se i slavimo ime Božije.”

Kristina Uzelac 17 godina iz Sremske Mitrovice trenira u plivačkom klubu i pobednica je ovogodišnjeg plivanja za Časni krst.

„Ovo je prvi put da učestvujem u bogojavljenskom plivanju. Nisam se nadala da ću osvojiti krst, pošto je bilo dosta jačih momaka, ali sam uspela. Bilo je hladno, ali drago mi je što sam uspela da učestvujem i što sam pobedila”, rekla je pobednica Kristina.

Nikola Jović, najmlađi učesnik, ima dve i po godine, doveo ga otac Vasilije Jović. Ovo je treća godina kako pliva.

Da se podsetimo iz godine u godinu broj plivača za Časni krst u našem gradu  je sve veći, pa je tako prošle zime plivalo 117 učesnika, od toga 7 devojaka. Sa Mitrovčanima taj dan su plivali i gosti iz brojnih mesta širom Vojvodine, pa i jedan Rus.

Bogojavljenje je prošlo u redu na zadovoljstvo svih plivača, učesnika i učesnica i svih onih iz Sremske Mitrovice i okoline i svih gradova iz Vojvodine i Srbije koji su došli da prisustvuju ovoj manifestaciji. Svi su zaplivali i krst časni osveštali.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158