Vesti

Agro Info Karavan za poljoprivrednike i sezonske radnike

Sremska Mitrovica – Agro Info Karavan posetio je Sremsku Mitrovicu kako bi se poljoprivredni proizvođači i sezonski radnici upoznali sa pojednostavljenom procedurom angažovanja na sezonskim poslovima putem portala i mobilne aplikacije. Karavan organizuje NALED, uz podršku Nemačke razvojne saradnje, a inicijativa za pojednostavljenje procesa prijave potekla je upravo iz Srema.

Agro Info Karavan je projekat kojim se promoviše veb portal www.sezonskiradnici.gov.rs i prva mobilne aplikacije za servise državne uprave, putem kojih poljoprivredni proizvođači mogu da registruju sezonske radnike za samo 5 minuta, a osim kompanija, poslodavci mogu da budu i vlasnici poljoprivrednih gazdinstava. Inicijativu za pojednostavljenje ovog procesa pokrenula je grupa poljoprivrednih kompanija iz Srema, zajedno sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj 2015. godine. Nakon razmene iskustava sa zemljama u regionu, razvijen je inicijalni koncept reforme, koja je sprovedena u saradnji sa Vladom Srbije i uz podršku Nemačke razvojne saradnje.

Dušica Pavlović, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica rekla je da je Zakon koji reguliše oblast sezonskog zapošljavanja radnika, počeo da se primenjuje u januaru 2019. godine i dodala: „Agencija je od samog početka primene ovog Zakona preuzela na sebe ulogu servisnog centra, kao svojevrsne spone između poljoprivrednih gazdinstava i sezonskih radnika. Danas smo s tim u vezi posetili poljoprivredno gazdinstvo Branka Ostića u Manđelosu, i dobili informacije da je u vezi sa primenom pomenutog Zakona, u prošloj godini zaposlio preko 200 radnika i time ih registrovao.“

„Jako mi je drago što je upravo Grad Sremska Mitrovica, na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Branislavom Nedimovićem i grupom poljoprivrednika, još 2015. godine pokrenuo inicijativu za regulisanje ove oblasti. Upravo ovaj obilazak je dokazao da je Zakon ostvario mnoge benefite i doprinose. Nama je cilj da to još više zaživi i posluži kao primer dobre prakse u ostalim sektorima u kojima postoje izvesni oblici neformalnog angažovanja radnika, odnosno, prisustvo sive ekonomije,“ istakla je Pavlović.

Jelena Sajić, koordinator projekta Agro Info Karavan koji NALED sprovodi uz pomoć Nemačke razvojne saradnje, smatra da je nakon uspešno realizovane reforme kojom je uvedena elektronska prijava sezonaca, promocija na terenu ključna je za razumevanje benefita legalnog angažovanja, kako za poslodavce tako i za radnike.

„Mi na terenu dodatno pojašnjavamo benefite ovog pojednostavljenog angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi. Zakon o pojednostavljenom angažovanju sezonskih radnika u pojedinim delatnostima, najpre u poljoprivredi, za ove dve godine doneo je već neke pozitivne efekte. Broj legalno angažovanih sezonskih radnika u poljoprivredi porastao je više od deset puta. Na primer, u 2018. godini, bilo je angažovano oko tri i po hiljade radnika legalno, da bi već krajem 2019. godine taj broj porastao na 44 hiljade legalno angaživanih radnika u poljoprivredi. Tome je dosta doprinela i pojednostavljena elektronska prijava sezonskih radnika. Cela ta procedura je sa pet sati, koliko je bilo potrebno da se angažuje jedan sezonski radnik, svedena na svega nekoliko minuta. U par klikova, jednostavnom procedurom, poslodavac, koji zahvaljujući reformi može da bude i poljoprivredni proizvođač, odnosno fizičko lice, može vrlo brzo da prijavi sezonskog radnika. Zahvaljujući tome je i povećan odziv prijave sezonskih radnika od strane poslodavaca“, rekla je Sajić.

Postoje i brojni benefiti za sezonske radnike koji sada imaju pravo na penziono i zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu, a takođe ne gube pravo na socijalnu pomoć ukoliko su njeni korisnici, kao ni položaj u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, pojasnila je Sajić. Korist, naravno, postoji i za državu, jer, za godinu dana se u državnu kasu slilo više od 4,7 miliona evra od poreza i doprinosa.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291