Vesti

Ustaljen broj pozitivnih na dnevnom nivou

Sremska Mitrovica – Tokom prethodna 24 časa, u našem gradu registrovano je 58 pozitivnih na virus kovid 19. U ukupnom broju aktivnih lica imamo veći broj zaraženih ali je trend sporiji, saopšteno posle današnje sednice Štaba za vanredne situacije Grada Sremske Mitrovice.

Broj zaraženih u ukupnom broju aktivnih lica je sve viši ali procenat zaraznosti ima ustaljenu dinamiku što znači da smo duže vreme na istom nivou zaraznosti u Okrugu Srema, i na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, rekla je prim. dr Nada Zec Petković direktor Zavoda za javno zdravlje.

„Epidemiološka situacija i dalje je nestabilna i nesigurna, nepromenjena u odnosu na prethodni period, sa ustaljenim brojem pozitivnih na dnevnom nivou. Za period od 24 časa u Sremskoj Mitrovici registrovano je 58 pozitivnih, broj aktivnih je 983. U Staroj Pazovi broj potvrdjenih sumnji na  kovid infekciju je 23, u ukupnom broju aktivnih 647. U Rumi pozitivnih 23, od ukupno 799 aktivnih. U Inđiji pet pozitivnih, od 498 aktivnih. Irig osam pozitivnih, od 110 aktivnih. Šid 12 pozitivnih, od 291 aktivnih. U Pećincima 20 pozitivnih i ukupno 360 sa aktivnim statusom. Ukupno u Sremskom okrugu je 149 novih pozitivnih, a ukupno aktivnih je 3.688 lica. Stope incidencije i stope prevalencije nisu se promenile u odnosu na prethodni period što znači da i dalje opština Ruma i opština Pećinci imaju najveće stope prevalencije, dok najpovoljniju situaciju u ovom momentu ima opština Šid koja broji 855 lice na 100.000 stanovnika gde je najniža i stopa incidencije. Najpovoljnije stope incidencije imaju opštine Irig i Pećinci. Predloga za izolaciju ili karantin predato je sanitarnoj inspekciji u Sremskoj Mitrovici za 992 lice, u Rumi 820, u Inđiji 503, u Šidu 300, Staroj Pazovi 656, Pećincima 374 i Irigu 120, ukupno u Sremu za 3.765 lica. U školama su deca nižih razreda i registrovali smo jedno dete iz opšte iz Stare Pazove sa potvrđenom infekcijom kovid i jednu učiteljicu iz Sremske Mitrovice”, kaže dr Zec Petković.

U Koronacentru mitrovačke Opšte bolnice, trenutno se nalazi 216 pacijenata, od čega 175 pozitivnih na koronavirus. Na respiratorima je 30 osoba, saopštio je dr Dragan Malobabić zamenik direktora Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici.

„Juče je pregledno u kovid ambulantama Opšte bolnice 243 pacijenta i primljeno je 26 pacijenata na lečenje. Broj pacijenata koji leže kreće se oko 200 u dužem vremenskom periodu, tako da kriva pokazuje neko blago zaravnjenje, nadamo se da će još dodatno pomoći sve mere koje se uvode i da će za nekih sedam dana doći do pada broja pacijenata u bolnici. Bez obzira na sveukupan napredak nauke, epidemiologija će uvek biti ista, moraju se smanjiti kontakti, smanjivanjem kontakata omogućuje se da se sistem održi. Trenutno opšta bolnica ima 40 respiratora. Broj radnika koji su odsutni zbog bolovanja je niži. Procenat obolelih u kolektivu, odnosno procenat otpornih na koronu već se podigao na oko 30% što je možda više nego u građanstvu i mislim da je to korisno”, rekao je dr Malobabić.

Naši sugrađani pregledaju se samo za kovid u četiri ambulante, uz ambulantu u Sedmoj zdravstvenoj stanici gde se odvijaju kontrolni pregledi, pored svih ostalih ambulanti koje pregledaju sugrađane koji od drugih bolesti.

Načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica dr Adil Elhag izneo je podatke za prethodni period i rekao: „U protekla četiri dana broj pregleda je povećan u kovid ambulantama. Jučerašnji dan je bio rekordan, imali smo ukupno 408 pregleda, od toga 275 bilo je kontrolnih, a 133 prva pregleda što je povoljan trend jer kako imamo više kontrolnih pregleda znači da se više naših građana izlazi iz kovid infekcije”.

Lekari i dalje apeluju na sve građane da svedu društvene kontakate na apsolutni minimum, uz nadu da će nove mere uskoro dovesti do smanjenja broja zaraženih koronavirusom.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929