Vesti

Uručena nagrada „Predstavi svoj muzej” u sklopu manifestacije „Muzeji za 10”

Sremska Mitrovica – Nagrada je uručena Aleksi Teodoroviću za kratki film „Odrastanje u muzeju” na konkursu kratkih video-formi o temi „Predstavi svoj muzej” u okviru manifestacije „Muzeji za 10”. Ovogodišnja tema, koja je ujedno i tema Međunarodnog dana muzeja bila je: Muzeji za jednakost: Raznolikost inkluzija.

Manifestacija „Muzeji za 10” najveća je nacionalna muzejska inicijativa do sada na teritoriji Srbije i jedinstvena u evropskom kulturnom prostoru, koju koordinira Nacionalni komitet ICOM Srbija. Osmišljena je s idejom bliže saradnje i zajedničkog nastupa muzeja u Srbiji, a u cilju efikasnijeg rada i veće vidljivosti.

Andrija Popović v.d. direktor Muzeja Srema kaže da ovaj projekat doprinosti čvršćoj povezanosti s lokalnom zajednicom, što rezultira intenzivnijom interakcijom sa publikom, većom posetom, a istovremeno obogaćuje kulturno-turističku ponudu našeg grada i dodaje: „Učesnik manifestacije i projekta je i Muzej Srema. Nagrade su veoma maštovite, deo nagrada obezbedili su organizatori kao i Muzej Srema. Naša ideja bila je da uključimo i otisak u gipsu koji će biti i naša nova ponuda u muzeju. Dakle kao što je to danas učinio Aleksa i ostali naši posetioci biće u prilici da ostave svoj otisak, kako metaforički svojom posetom, tako i fizički, što će ostaviti svoju šaku u gipsu ovde kod nas i moći će naravno i da je ponesu.”

Muzej Srema je tradicionalno učesnik manifestacije „Muzeji za 10” koja je trebalo da se održi tokom maja, ali je zdravstvena situacija u svetu i potpuno zatvaranje muzeja uticalo da se ovaj događaj odgodi. Kako bi aktivnije uključili publiku organizatori su pokrenuli nagradni konkurs kratkih video formi „Predstavi svoj muzej“.

Sanja Treskanica viši kustos rekla je da muzej ove godine zbog vanrednih okolnosti nije mogao da učestvuje aktivno u ovoj manifestaciji ali je svakako bio prisutan za svoje građane jer je stalna postavka bila otvorena. „U okviru te manifestacije i nagradnog konkursa naš verni pratilac i vredni dečak u muzeju bio je Aleksa Teodorović koji je ovom prilikom nagrađen. Bilo je više nadređenih, pokloni su deljeni od strane same manifestacije, tako da smo mi obavešteni da je Aleksa dobio poklon u okviru našeg muzeja“, dodala je Treskanica.

Prema izboru stručnog žirija, 10 najboljih, najkreativnijih i najzanimljivijih video radova nagrađeni su prigodnim poklonima koje daruju Studio Maruška i muzeji Srbije. Nagradu, autoru jednom od najboljih filmova Aleksi Teodoroviću, uručio je v.d. direktor Andrija Popović u Svečanoj sali Muzeja Srema.

Autor nagrađenog kratkog filma Aleksa Teodorović ima 15 godina, odranije je poznat Mitrovčanima i posetiocima Muzeja Srema kao, kako su ga zaposleni u muzeju nazvali, najmlađi kustos u Srbiji i posebno po svom nekadašnjem predavanju o dinosaurusima.

„U Muzeju sam bio od malih nogu, pratio sam sve manifestacije, prvo kao posmatrač, a onda sam počeo i da učestvujem. Došli smo na ideju da se malo uključim u rad muzeja, pa sam tako počeo da vodim posetioce kroz stalnu postavku i to je preraslo praktično, kao u moj hobi i bilo je lepo. Poslali smo naš rad o mom odrastanju u muzeju na konkursu i ja sam bio iznenađen, prijatno, kada sam saznao da sam dobio nagradu. Film je trajao tri minuta, sadrži fotografije od malih nogu sa svim programima u kojima sam ovde učestvovao. Nastaviću da dolazim u muzej kad se ova pandemija okonča,“ izjavio je nagrađeni Aleksa.

Fokus ovogodišnje manifestacije je da muzeji svojim aktivnostima pomognu ljudima da se opuste i uklone stres i time doprinesu poboljšanju mentalnog zdravlja. Tema podstiče jačanje raznolikosti i inkluzije u ustanovama kulture i naglašava osnovnu društvenu vrednost muzeja – potencijal da stvore značajna iskustva za ljude bez obzira na njihovu etničku pripadnost, pol, socioekonomsku pozadinu, nivo obrazovanja, fizičke sposobnosti, političku pripadnost i verska uverenja.

Manifestacija je održana uz pridržavanje svih procedura propisanih od Vlade Republike Srbije, a koje se odnose na sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19. Pokrovitelj je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Najava događaja

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142