Vesti

Situacija nesigurna ali kontrolisana, od danas nove mere

Sremska Mitrovica – U našem gradu tokom jučerašnjeg dana 89 novoobolelih. Nove mere u borbi protiv širenja virusa kovid 19 koje je donela naša Vlada primenjivaće se i u Gradu Sremska Mitrovica.

Protivepidemijske mere Vlade Republike Srbije donete prema preporukama Kriznog štaba, stupile su na snagu, a između ostalog podrazumevaju da ugostiteljski objekti – kafići, restorani, barovi, noćni klubovi neće raditi od petka u 17 sati do ponedeljka u 5 sati ujutru bez izuzetka.  Njihovo radno vreme biće od ponedeljka do petka od 5 do 17 sati, saopšteno je posle današnje sednice Štaba za vanredne situacije Grada Sremske Mitrovice.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović komandant Gradskog štaba rekla je i to da: „Tržni centri, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, takođe, neće raditi od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 ujutru. Frizerski i kozmetički saloni, saloni za negu lepote neće raditi tokom vikenda. U ovu grupu spadaju i objekti iz oblasti sporta i rekreacije – teretane, fitnes-centri, bazeni, spa-centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport. Svim ovim objektima dozvoljeno je da rade radnim danima od 5 ujutru do 17 časova. Zanatlijske radnje poput stolarskih, staklarskih, auto-servisi, servisi bele tehnike, kao i menjačnice, radnim danom mogu da rade do 21 čas, a subotom do 17 časova. Restorani brze hrane radiće radnim danom do 17 časova, dok tokom čitave nedelje nesmetano mogu da dostavljaju hranu. Trafike mogu da rade do 21 čas svakog dana, apoteke, ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge takođe, a pijaca će radnim danima biti otvorena do 17, a vikendom do 15 časova. Benzinske pumpe (delatnost prodaje goriva) mogu da rade non-stop, svakoga dana bez ograničenja. Sportski objekti se mogu koristiti i vikendom za treninge i održavanje isključivo registrovanih takmičenja u nadležnosti nacionalnih sportskih saveza. Objekti i ustanove iz oblasti kulture – bioskopi, pozorišta, muzeji i galerije moći će rade radnim danima, kao i subotom i nedeljom, do 17 časova. Do sada nismo imali problema, prema izveštajima inspekcijama zaista se u Sremskoj Mitrovici pridržavaju ovih mera ali biće kontrole sigurno”.

Nadležne inspekcije i komunalna milicija strogo će kontrolisati poštovanje ovih mera, koje stupaju na snagu danas, a važe do 15. decembra.

Kompletan spisak novih mera može se pronaći na zvaničnom sajtu Grada Sremska Mitrovica, na adresi: sremskamitrovica.rs.

Kako je saopštila prim. dr Nada Zec Petković direktor Zavoda za javno zdravlje novi podaci o epidemiološkoj situaciji sa stanjem na današnji dan navode na zaključak da je epidemiološka situacija u Sremskoj Mitrovici i u celom Sremu nesigurna ali kontrolisana.

„Na području Okruga beleži se 3.125 aktivnih slučajeva zaraženih koronavirusom, od čega 839 u Sremskoj Mitrovici, 548 u Staroj Pazovi, 641 u Rumi, 459 u Inđiji, 106 u Irigu, 258 u Šidu i 274 u Pećincima. U Sremskom okrugu juče je registrovano 291 zaraženih. Na području Sremske Mitrovice, tokom jučerašnjeg dana, zabeleženo je 89 novoobolelih, a broj je, nešto veći nego obično, zbog toga što od jučerašnjeg dana i privatne mikrobiološke laboratorije šalju rezultate testiranja Zavodu za javno zdravlje. Pored toga, broj pozitivnih juče je bio u Staroj Pazovi 57, u Rumi 75, u Inđiji 21, u Irigu devet, u Šidu 24, u Pećincima 16. Najvišu stopu prevalencije u Sremu imaju i dalje opštine Ruma i Pećinci, a stope incidencije tj. broj inficiranih u poslednja 24 sata imala je opština Ruma. Zahteva za izolaciju ili karantin predato je sanitarnoj inspekciji od početka ovog, trećeg talasa u Sremskoj Mitrovici za 860 lice, u Rumi 685, u Inđiji 467, u Šidu 268, Staroj Pazovi 565, Pećincima 282 i Irigu 112, ukupno u Sremu za 3.207 lica. Nad školama je pojačan nadzor, kao i nad gerontološkim centrima. Ukupan broj škola koji pratimo je 51 osnovna škola i 21 srednja škola za celu teritoriju Sremskog okruga, za sve to vreme imali smo 25 učenika i 18 zaposlenih koji su bili pozitivni koji su bili prijavljeni. Sve su to bili sporadični slučajevi infekcija je bila mimo školskog sistema sem jednog učenika i učiteljice gde je kontakti ostvaren u školskom sistemu. Pored svih uzoraka iz primarne i sekundarne zdravstvene zaštite celog Sremskog okruga Zavod za javno zdravlje obrađuje sve uzorke za lica koja imaju potrebu za smeštaj za dom, uzorke koji su na lični zahtev i sve studente koji iz nekih razloga školovanja moraju da urade PCR zbog nekog putovanja i naravno za sve pozitivne IGM sa teritorije Sremskog okruga Zavod  mora da potvrdi da li je kovid”, kaže dr Zec Petković.

U Koronacentru mitrovačke Opšte bolnice, trenutno se nalazi 193 lica, od čega 140 pozitivnih na koronavirus. Na respiratorima je 20 osoba.

„Broj pregleda u Kovid ambulanti jeste u porastu, i kreće se oko 350 na dnevnom nivou, ali se održala struktura pregleda, juče je bilo 205 kontrolnih pregleda, dok je prvih pregleda bilo 131, što je pozitivan pokazatelj u razvoju ove epidemije. Od juče je počela da funkcioniše komunikacija i elektronska razmena podataka između Opšte bolnice i Kovid ambulante, kao i između Opšte bolnice i pedijatrijske službe, pa će, tako, lekari Doma zdravlja imati elektronski uvid u nalaze svojih pacijenata, koji su bili na ispitivanjima u Opštoj bolnici, čime se skraćuje vreme čekanja. U pedijatrijskoj službi napravljen je odvojen ulaz za pacijente sa febrilnim stanjima, donsno sa povišenom temperaturom i pacijente koji nemaju povišenu temperaturu, to funkcioniše od juče”, kaže načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica dr Adil Elhag.

Sve mere usvojene su sa ciljem svođenja socijalnih kontakata na apsolutni minimum, saopšteno je, uz nadu da će one dati željeni rezultat i da ćemo u danima pred nama to videti i u brojevima zaraženih građana koronavirusom.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988