Vesti

Rekonstruisane fasade Galerije „Lazar Vozarević” i Muzeja Srema

Sremska Mitrovica – Fasada zgrade Galerije „Lazar Vozarević” u potpunosti je obnovljena, kao i fasada Muzeja Srema zgrade u kojoj se nalazi lapidarijum. Uporedo sa rekonstrukcijom fasada, sređivan je i depo Galerije, a sredstva za ove investicije obezbedili su Ministarstvo kulture i Grad Sremska Mitrovica.

Naš grad polako dobija novo, lepše lice sređivanjem fasada starih zdanja u užem centru grada. Rekonstruisane su nedavno fasade na dve zgrade u kojima su smeštene ustanove culture. Sredstva za ove radove obezbeđena su od strane Ministarstva kulture i informisanja, kao i Grada Sremska Mitrovica.

Kako je rekla gradnonačelica Svetlana Milovanović: „Grad je posle 40 godina ekonomski stasao da ga umijemo i ulepšamo objekat po objekat jer sada, kada nam je stopa nezaposlenosti kao 1990. godine, možemo da se bavimo stvarima o kojima smo mogli nekada samo da maštamo, ne samo mi, nego i generacije pre nas. Ovo što radimo će sigurno biti za ponos budućim generacijama. Kad radimo fasade na ovakvim zadanjima to ne znači samo sređivanje ukrasa grada, nego nas one podsećaju, kao i ova stara zadnja, na našu kompletnu istoriju, naše korene. Urađena je 2020. godine u Muzeju Srema tačnije u lapidarijumu, rekonstrukcija unutrašnje i spoljne fasade kao i zamena stolarije, ulazna vrata, coklo i sve ono što je trebalo da se uradi na toj zgradi. Takođe je urađena i zgrada Galerije „Lazar Vozarević” istočna strana koja gleda prema parku, urađena je detaljna rekonstrukcija ovog objekta i takođe promenjena stolarija kao i ukrasi koji su tokom vremena stradali, ponovo su sada na ovoj zgradi. Obe zgrade su pod zaštitom države i sve rekonstrukcije koji su rađene i što se tiče stolarije, rađene su po svim pravilima i po svim zakonima. Sredstva smo dobili jedan deo od Ministarstva kulture jedan deo je grad uložio. Za fasadnu boju i na jednom i na drugom objektu bila je zadužena stručna služba Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremske Mitrovice. Ono što interesuje naše građane je da li će ovaj deo prema Vuku Karadžiću, deo Dečije biblioteke i Galerije „Lazar Vozarević” biti nastavljen, kažem hoće. Takođe planiramo da uradimo i na Žitnom trgu kompletnu rekonstrukciju kuće Ćire Milekića, našeg prvog gradonačelnika, planirano je da se isto uradi i fasadna rekonstrukcija zgrade Arhiva Srema kao i Katastra.”

„Da se podsetimo onoga što je urađeno i u prethodnom periodu, 2012. ili 2013. godine urađena je fasada na Srpskom domu, na Žitnom trgu urađena je fasada na porodičnoj kući Udickih, urađena je fasada na zgradi Zavoda za zaštitu spomenika culture, a u Parobrodskoj ulici urađena je fasada Šumarije. Nastavljamo sa ovim projektima, objekat po objekat i sigurna sam da će i naši građani biti zadovoljni kada naša Mitrovica dobije svoj novi sjaj i svoje novo lice. Što se tiče Muzeja Srema, lapidarijuma sredstva su obezbeđena jedan deo iz Ministarstva kulture, jedan deo je dao Grad, oko četiri miliona dinara. Što se tiče Galerije 11 miliona i 600 takođe iz Ministarstva kulture, drugi deo je uložio grad”, dodala je gradnonačelica Milovanović.

Vrednost radova na rekonstrukciji fasade Galerije „Lazar Vozarević” iznosi ukupno 14 miliona dinara, od čega je Ministarstvo izdvojilo oko 11 mliona, a Grad Sremska Mitrovica preostali deo. Uporedo sa rekonstrukcijom fasada, sređivan je i depo Galerije.

Marija Vuruna, istoričar umetnosti osvrnula se na renoviran izgled zgrade: „Rekonstruisana zgrada galerije u ovom sada ruhu predstavlja pravi primer nacionalnog stila arhitekture druge polovine 19. Veka. Ova rekonstrukcija nije podrazumevala samo građevinske radove, nego i vrlo opsežna istraživanja, komparacije, analize, zato što je izvorna građevina ostala samo u segmentima. Stručni tim Zavoda za zaštitu spomenika kulture uradio je rekonstrukciju u najboljem mogućem svetlu. Fasadni ukrasi koje možete da pogledate zaista su oživeli fasadu, a pronađeni su samo fragmentarno ,gotovo uopšte nisu postojali na ovom delu fasade, uređeni su kompletno novi i postavljeni iznad prozora i na gornjem delu. Takođe ova terakota boja fasade bila je vrlo moderna u drugoj polovini 19. veka kada se javlja nov stil u arhitekturi i prve, profesionalne arhitekte tek tada u Srbiji počinju da rade i oni su njom nekako želeli da izdvoje ove građevine, da im daju na važnosti, da pokažu da se rastaju sa starim stilom i da kreće neko novo doba za Srbiju i Vojvodinu tada. Ono što je meni kao istoričaru umetnosti posebno drago jeste što je naš bogat fond, mislim na slike Lazara Lazarevića koje su u galeriji sada dobio konačno ruho kakvo zaslužuje. Boja galerije pronađena je samo fragmentarno, dakle ostaci u donjem nivou stare boje urađena komparacija sa Vladičanskim dvorom iz Novog Sada koji je iz tog perioda ili Kapetan Mišinim zdanjem u Beogradu, jer u centru Beograda su zgrade nastale u istom stilu, to je taj stil romantizma ,isti prelazni period kraj i sredina 60. i 70. godine 19. veka.”

Potkrovlje će takođe biti pretvoreno u izložbeni prostor, a sve u cilju proširenja prostora galerije. Sada pošto je sređen depo, a nakon što je prethodno završena i restauracija slika mitrovačkog slikara Lazara Vozarevića, po kojem galerija nosi ime, od sada će i slike iz galerijskog fonda biti bezbedno smeštene.

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291