Vesti

Od sutra još jedna kovid ambulanta za kontrolne preglede

Sremska Mitrovica – Skoro nepromenjena epidemiološka situacija, od sutra se otvara još jedna ambulanta za kontrolne preglede u Petoj zdravstvenoj stanici. Za nonkovid pacijente ambulante opšte medicine: Prva, Druga i Treća zdravstvena stanica, Laćarak i Mačvanska Mitrovica, prenosimo sa sednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Epidemiološka situacija je nepromenjena i ocenjuje se i dalje kao vanredna sa  stabilizacijom u trendu oboljevanja na visokom nivou. Iako je tokom prethodnih dana registrovan manji broj pozitivnih na kovid 19, u odnosu na prethodnu nedelju, i dalje je reč o visokom nivou oboljevanja, zaključak je Štaba za vanredne situacije Grada Sremske Mitrovice.

Prema rečima prim. dr Nade Zec Petković direktora Zavoda za javno zdravlje: „U prethodnom danu u Sremskoj Mitrovici je registrovano 28 novih slučajeva, u Staroj Pazovi 16, u Rumi 30, u Inđiji 7, u Irigu 1, Šid 5 lica, Pećinci 6, a u Sremu ukupno 93 lica. U Sremu je trenutno 4.584 aktivnih slučajeva zaraženih koronavirusom, od čega 1.048 u Sremskoj Mitrovici, 964 u Staroj Pazovi, 1.118 u Rumi, 640 u Inđiji, 81 u Irigu, 276 u Šidu i 457 u Pećincima. Predlog za izolaciju u u Sremskoj Mitrovici određen je za 1.055 lica, u Rumi 1.125, u Inđiji 645, u Šidu 280, Staroj Pazovi 970, Pećincima 463 i Irigu 85. Ukupno je za Sremski okrug predat predlog za karantin za 4.623 lica.”

U Koronacentru Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici leži 221 pacijent, od toga 175 pacijenata leži u Kovid bolnici, 24 u narandžastoj zoni. Njih 122 je pozitivno, danas 67 uzoraka šaljemo na analizu, a 22 pacijenta se nalaze na respiratoru.

„Zajedno sa lekarima Doma zdravlja juče smo u toku dana pregledali 121 pacijenta i primili 25. U ovom trenutku ne možemo da govorimo ni o smanjivanju ni o povećanju broja zaraženih, jer je već neko vreme taj broj konstantan, jedino što se broj pregleda smanjuje. Respiratora imamo 45, 22 su u funkciji u crvenoj zoni, postoje respiratori koji rade i u zelenoj zoni. U bolnici su u funkciji dva rendgena i oni će u najskorijem vremenskom periodu biti digitalizovani, tako da će se ubrzati njihov rad, odnosno skratiti čekanje. Od zdravstvenih radnika, trenutno se dva lekara nalaze na bolničkom odeljenju i njihovo zdravstveno stanje ide u pravcu poboljšanja, jednog lekara smo morali da prebacimo u KCV, ali prema informacijama koje imamo od juče, on se oseća bolje. Pohvljujem ponovo Grad koji nam stalno pomaže, lokalna samouprava je temeljno rekonstruisala kuhinju, popravili su nam dva kazana i jedan ide danas na popravku, planiramo nabavku jedne mašine za veš pošto je naše pranje praktično industrijsko, to je veliki pogon sa pet mašina. Dobili smo donaciju u prehrambenim artiklima i još mnogo toga. U svakom trenutku bolnica može od gradske uprave da dobije sve vrste zaštitne opreme, za situaciju da se poveća potrošnja, jednostavno do sada se nije desilo da smo nešto tražili, a da nismo dobili,” rekao je dr Dragan Malobabić zamenik direktora Opšte bolnice.

U strukturi pregleda i dalje preovladavaju kontrolni pregledi, rekao je načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica dr Adil Elhag i najavio da od sutra počinje da radi još jedna ambulanta u sistemu kontrolnih pregleda.

„Broj pregleda u kovid ambulantama Doma zdravlja održava se na visokom nivou. Juče je bio 381 pregled, od toga 103 su bili prvi pregledi, a kontrolnih pregleda bilo je 278. Samim tim od sutra počinje da radi još jedna ambulanta za kontrolne preglede koja će biti lokalizovana u Petoj zdravstvenoj stanici, koja se nalazi u Bloku B. Radno vreme će biti od 7:00 h do 20:00 h i radiće jedna ekipa lekara pre podne, druga posle podne, tako će da u okviru kontrolnih ambulanti u svakom trenutku biti tri lekara na raspolaganju našim građanima. To je bila najbolja pozicija za novu kovid ambulantu. Pošto velik broj pacijenata imamo i u nonkovid sistemu, dakle ljudi koji nisu oboleli od kovida, moramo održati i njihove preglede, oni će se obavljati u Prvoj, Drugoj i Trećoj zdravstvenoj stanici u okviru grada, a u selima zatvaramo ambulante, sva sela koja su sa zapadne strane dolaziće u Laćarak, a iz Mačve svi će dolaziti u Mačvansku Mitrovicu”, rekao je dr Elhag.

Podsećamo od sutra se otvara još jedna ambulanta za kontrolne preglede u Petoj zdravstvenoj stanici i to će biti treća kovid ambulanta u našem gradskom zdravstvenom sistemu.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158