Vesti

Novom javnom rasvetom do uštede i bolje osvetljenosti

Sremska Mitrovica – Primopredaja projekta zamene javne rasvete urađena je danas u Gradskoj kući. Javna rasveta je rekonstruisana na čitavoj teritoriji Grada Sremska Mitrovica kako u gradskoj sredini, tako i u svim selima.

Javno-privatno partnerstvo zamene stare rasvete novim, štedljivim, led sijalicama realizovano je između  Grada Sremska Mitrovica i kompanije „Esco Elios” iz Novog Sada. Ugovor je potpisan u maju ove godine i od tada, do danas zamenjeno je oko 9.700 svetiljki.

Uroš Veselinović zamenik načelnika Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu rekao je: „Cilj ovog projekta je modernizacija, racionalizacija i zamena javnog osvetljenja na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, mislim na sva naseljena mesta. Predmet ugovora zapravo jeste racionalizacija, ušteda električne energije i smanjenje ugljen-dioksida. Vodimo računa o energetskoj efikasnosti, pametni gradovi rade na tome, a među njima je i Sremska Mitrovica. Ugovor je zaključen na 13 godina i njegova vrednost je oko 5 miliona evra ali važno je napomenuti način na koji će se on finansirati. U prethodnom periodu, troškovi električne energije za javnu rasvetu iznosili su oko 40 miliona dinara, a sistem održavanja javne rasvete koštao je oko 15 miliona dinara. Zamenom sistema javne rasvete, troškovi bi trebali da se smanje za oko tri puta. To znači da ćemo troškove električne energije imati oko 13 miliona dinara, a održavanje smo sveli na minimum, jer svetiljke duže traju. Sveukupni troškovi bi iznosili oko 20 miliona dinara, što predstavlja 30 miliona dinara uštede i obezbeđuje sredstva za ovu investiciju, odnosno, ona će sama sebe isplatiti uštedom i u narednih 13 godina, zapravo pokazati svoje efekte.”

Aleksandar Budimir predstavnik firme „Esko elios“, rekao je tokom današenjg sastanka da je projekat u potpunosti završen.

„Ostalo je 85 svetiljki da se montira i to ćemo uraditi nakon primopredaje projekta. Ove svetiljke će doneti veliku uštedu, više od 70% uštede u električnoj energiji što će biti velika finansijska ušteda za grad Sremsku Mitrovicu. Za ovu javnu rasvetu karakteristično je to što daje lepu svetlost, koja je mnogo bolja od prethodne i dobijamo bolje osvetljen grad,” rekao je Budimir.

Nova rasveta će doneti uštede u javnim troškovima i doprineće energetskoj efikasnosti i smanjenju zagađenja životne sredine.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8146117.1661117.5176