Vesti

Nove mere od ponedeljka, situacija nepromenjena

Sremska Mitrovica – Epidemiološka situacija je nepromenjena, zaključak je Štaba za vanredne situacije Grada Sremske Mitrovice. Režim gradskog saobraćaja od ponedeljka biće redukovan, ustanove kulture radiće do 21h, a šalterska prodaja hrane, kako je prethodno najavljeno, biće dozvoljena do 23h.

Na teritoriji Grada Sremske Mitrovice i u celom Sremu epidemiološka situacija vezana za infekciju virusom kovid 19 je nepromenjena, rečeno je na današnjoj sednici Kriznog štaba. Uvode se nove mere i stupaju na snagu od nedelje.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović rekla je: „Zaključak sa današnje sednice Štaba za vanredne situacije Sremske Mitrovice je naravno, da pratimo mere Republičkog kriznog štaba i da sve mere koje smo do sada doneli, ostaju na snazi do daljnjeg. Ono što je novina od mera, to je da se dozvoljava da radno vreme bioskopa, pozorišta, muzeja, galerija i ostalih ustanova kulture bude i subotom, i nedeljom od 6 h ujutru do 21 h ali počevši od ponedeljka 21. 12. To je jedina mera koju je doneo krizni štab i koju mi pratimo, a ono što važi za Sremsku Mitrovicu, kao što smo već najavili na prethodnom štabu tiče se objekata brze hrane koji radnim danom rade do 23:00 ali sada ćemo dozvoliti da rade i vikendom, znači i subotom i nedeljom mogu da rade do 23:00 sata, ako svoj rad organizuju tako da postave fizičku prepreku odnosno da se onemogući ulazak gostiju. Vikendom takođe mogu u ovom navedenom vremenu da vrše svoje usluge, isključivo šalterskim putem. Menja se i saobraćajni režim gradskih i prigradskih linija od ponedeljka, pošto počinje i zimski raspust uvodi se subotnji režim saobraćaja. Prvo želim da čestitam svima koji slave sutrašnju slavu, ali vas molim da proslavite u okviru svoje porodice, bez većih kontakata kako bismo sprečili širenje ove bolesti.”

U Koronacentru Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici nalaze se 218 pacijenata, od toga je 149 pozitivnih. Na respiratorima je 26 osoba.

„Na području Okruga Srema, trenutno je 4.619 aktivnih slučajeva obolelih od koronavirusa, a registrovano je 169 u poslednja 24 časa. U Sremskoj Mitrovici tokom jučerašnjeg dana registrovano je 53 novoobolelih, u Staroj Pazovi 48, u Rumi 22, u Inđiji 18, u Irigu 1, u Šidu 11, u Pećincima 16. Ukupan broj aktivnih slučajeva u Sremu je 4.619, od čega 1.088 u Sremskoj Mitrovici, 938 u Staroj Pazovi, 1121 u Rumi, 619 u Inđiji, 90 u Irigu, 302 u Šidu i 461 u Pećincima”, prema rečima prim. dr Nade Zec Petković direktora Zavoda za javno zdravlje.

Od ponedeljka će biti redukovan autobuski saobraćaj, neke se linije uvode, a neke ukidaju zbog školskog raspusta koji počinje od 21. decembra.

Kako je rekao komunalni inspektor Miloš Madžić: „Gradski i prigradski prevoz redukovao za 30 odsto zbog epidemiološke situacije. Uvodi se subotnji režim saobraćaja za radne dane, dok će subota i nedelja ostati isti, režim saobraćaja za vikend se ne menja. Zbog redukcije polazaka privreda neće biti ugrožena. U prigradskom saobraćaju ukidaju se po dva polaska ali se uvode dve kružne linije, Noćaj, Radenković i Zasavica a zbog zaposlenih u Domu zdravlja. U prethodnih nekoliko dana dva ugostiteljska objekta prekršila su propisane mere vezane za dozvoljeno radno vreme, te im je rad momentalno zabranjen na 72 sata i podnet prekršajni postupak.”

Gradska linija Laćarak – Metal Fer smanjuje se sa 36 na 16 polazaka, dok Mačvanska Mitrovica ostaje nepromenjena, tako da je gradski i prigradski prevoz redukovan za 30 odsto, dodao je Madžić u ime Gradske uprave za komunalne i inspekcijske poslove.

Načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica dr Adil Elhag ističe: „Što se tiče broja pregleda u kovid ambulantama Doma zdravlja i dalje se održava trend velikog broja pregleda, negde između 300-350 i taj broj se održava u proteklih mesec dana. U strukturi pregleda i dalje preovladavaju kontrolni pregledi, u poslednja 24 sata broj prvih pregleda u kovid ambulanti bio je 110, a broj kontrolnih pregleda je bio 238. Što se tiče kliničke slike pacijenata ona se i dalje kreće od blagih formi, pa do veoma teških formi koje zahtevaju hitnu hospitalizaciju i lečenje u hospitalnim uslovima.”

Ponovo su preporučili građanima da se pridržavaju epidemioloških mera, samim tim će smanjiti pritisak na kovid ambulante i sprečiti prenos infekcije. U nastupajućem periodu slava i novogodišnjih praznika, iz Štaba apeluju na građane da smanje kontakte na najmanju moguću meru.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7970117.1484117.4998