Vesti

Manji broj inficiranih, tokom praznika bez organizovanih proslava

Sremska Mitrovica – Radno vreme ugostiteljskih objekata 31. decembra i 1. januara biće od 5:00h do 18:00h, bez mogućnosti organizovanja proslava, a za ostale do 20:00h, odlučeno je na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije. Primećuje se da je broj manji kako u broju pozitivnih na dnevnom nivou, takođe i u broju aktivnih lica sve vreme jer udeo lica koja su oporavljena, koja su izlečena je sve veći i veći.

Zbog situacije izazvane virusom kovid 19, Gradski štab za vanredne situacije odlučio je da radno vreme ugostiteljskih objekata tokom novogodišnjih praznika bude skraćeno, tačnije 31. decembra i 1. januara 2021. do 18 sati, a prodavnice će raditi do 20 sati, saopšteno je na  konferenciji za novinare u  Gradskoj kući.

Petar Samardžić zamenik gradonačelnice je rekao: „Svi ostali objekti trgovinske, zanatske, prehrambene radnje, kladionice i ostali objekti moćiće da rade od 5:00 ujutru do 20:00 h. Želeo bih da skrenem pažnju da će sve nadležne inspekcijske policijske službe biti dežurne tokom novogodišnjih praznika do 1:00 posle ponoći. Što se tiče januara i božićnih praznika od drugog januara, do 18. januara na snazi će biti, uslovno rečeno, stare mere, odnosno svi i ugostiteljski i ostali objekti moćiće da rade od 5:00 h ujutru do 20:00 h, naravno uz poštovanje svih ostalih mera koje su još ranije bile propisane. Sremska Mitrovica je jedna od retkih lokalnih samouprava u Srbiji koja je izdvojila posebna finansijska sredstva za podršku svim subjektima koji su bili pogođeni ograničenjima usled epidemioloških mera koje su na snazi, tokom vanrednog stanja, tako i sada tokom vanredne situacije, a jedan od možda najpogođenijih sektora privrede jeste ugostiteljski sektor. Takođe Grad Sremska Mitrovica izdvojio je jednu posebnu budžetsku liniju odnosno 10 miliona dinara za pomoć ugostiteljima, mislim na kafiće i restorane, barove i splavove i ostale ugostiteljske radnje, naravno i prodavnice brze hrane, ta bespovratna sredstva, ta gradska pomoć dodeljivaće se u vidu jednokratne pomoći i prve isplate tih sredstava krenuće početkom sledeće godine, dakle finansiraće se iz budžeta 2021. godine i biće isplaćivane u skladu sa određenim kriterijumima. Jedan od tih kriterijuma će biti i obim poslovanja, promet, kvadratura, lokacija i ostali kriterijumi ali kriterijum, uslov koji će biti najbitniji, najvažniji jeste upravo poštovanje epidemioloških mera. Svako ko ne bude tokom vanredne situacije, a posebno tokom novogodišnjih i božićnih praznika, poštovao epidemiološke mere ne može da očekuje bilo kakvu pomoć lokalne samouprave i naravno biće i zakonski sankcionisan. Te mere su donete pre svega u skladu sa preporukama i savetima medicinske struke i svakako su usmerene i na zaštitu zdravlja svih građana Sremske Mitrovice i to je ono što svima nama treba da bude prioritet u narednom periodu i to ne sme biti zaboravljeno ni tokom praznika.”

Epidemiološka situacija i dalje se ocenjuje kao vanredna iako dnevno registrujemo sve manji i manji broj lica pozitivnih na kovid 19,  ali je ukupan broj aktivnih lica u Sremskom okrugu još na visokom nivou, prema rečima prim. dr Nade Zec Petković direktora Zavoda za javno zdravlje.

Ona je iznela nove podatke: „U prethodnom danu u Sremskoj Mitrovici registrovano je 49 novih slučajeva, u Staroj Pazovi 18, u Rumi 8, u Indjiji 16, u Irigu 0, Šid 16 i Pećinci 5 lica, a u Sremu 112. U Sremu je trenutno 4.259 aktivnih slučajeva zaraženih koronavirusom, od čega 929 u Sremskoj Mitrovici, 921 u Staroj Pazovi, 1.091 u Rumi, 571 u Inđiji, 68 u Irigu, 213 u Šidu i 466 u Pećincima. U prethodnom danu na teritoriji Srema bilo je novoinficirano 131 lice. Primećuje se da je broj manji kako u broju pozitivnih na dnevnom nivou, takođe i u broju aktivnih lica sve vreme jer udeo lica koja su opravljena, koja su izlečena je sve veći i veći, u Sremskom okrugu taj broj je 183. Najviše stopa prevalencije ima Opština Pećinci, pa Opština Ruma, Stara Pazova, Inđija, Sremska Mitrovica, Irig, a najpovoljniju stopa prevalencije ima opština Šid. Predlog za izolaciju u Sremskoj Mitrovici određen je za 935 lica, u Rumi 1.097, u Inđiji 580, u Šidu 218, Staroj Pazovi 927, Pećincima 470 i Irigu 71. Ukupno je za Sremski okrug predat predlog za karantin za 4.298 lica.”

U Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici, nalazi se 186 pacijent, 144 leži u Korona centru, 98 je pozitivno, 24 čekaju nalaz. Na respiratoru se nalazi 20 pacijenata, a 24 u naradžastoj zoni, čekaju izlaz.

Kako je rekao dr Dragan Malobabić zamenik direktora Opšte bolnice: „Danas je treći dan da je broj pacijenata u Kovid delu bolnice manji od 200. Imamo 164 pregleda za 24 časa i to je neko određeno smanjenje, primili smo 17 pacijenata. Što se tiče težine kliničke slike u ovom talasu imamo pacijente sa težom kliničkom slikom i u sve većem broju su to mladi ljudi. Mišljenje većine mojih kolega je da mere pokazuju svoje rezultate i ako bi sa što manjim okupljanjem prošli sledeća dva velika praznika mislim da bi zdravstveni sistem u potpunosti mogao da iznese i ovaj epidemijski talas, sada se približavamo kraju ovog talasa ili bar njegovom ozbiljnom smanjenju. Naravno da bi svako opuštanje dovelo do ponovnog punjenja bolnice, a rekao bih da svakako naši građani moraju da razmisle o tome da je potrebno zdravstveni sistem opet malo odmoriti, nešto uvek uradimo, rekonstruišemo, osoblje pošaljemo na odmore, dok vakcinacija ne postane masovnija i tako bi mogli da privedem ovu priču kraju.”

Podaci jesu ohrabrujući, ali su članovi Kriznog štaba apelovali da se ne smemo opustiti već da se i dalje pridržavamo protivepidemijskih mera na ličnom nivou, a to su zaštitna maska, distanca i izbegavanje kontakta.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158