Vesti

Električni bicikli gerontodomaćicama

Sremska Mitrovica – Grad je obezbedio neophodnu pomoć gerontodomaćicama koje uslugu pomoć u kući pružaju i tokom trajanja pandemije. Nabavljeno je, iz donacije, šest električnih bicikala kako bi se gerontodomaćicama ubrzalo kretanje i olakšao rad.

Stare, hronično obolele ili invalidne osobe kojima ograničene fizičke i psihičke sposobnosti otežavaju da zadovolje svakodnevne, osnovne lične i životne potrebe dobijaju pomoć gerontodomaćica. Grad Sremska Mitrovica obezbedio je, putem donacij, a elektro bicikle za pomoć pri pružanju ovih usluga.

Branislav Vukmir direktor Centra za socijalni rad rekao je: „Grad Sremska Mitrovica zajedno sa 16 opština u Srbiji i u saradnji sa GIZ-om, nemačkom agencijom za saradnju obezbedilo je šest elektro-bicikala za našu uslugu pomoć u kući za stara i hronično obolela lica. Ovih 6 biciklova će svakako pomoći kod bržeg odlaska na teren i obilaska većeg broja korisnika. Činjenica je da naša geronto usluga pokriva kako ruralni tako i urbani deo grada, tako da je ovaj poklon od GIZ-a od izuzetnog značaja za unapređenje naših usluga. Ova donacija je u sklopu projekta usluge socijalne zaštite za osetljive kategorije. Naša usluga gerontodomaćica pokriva upravo te osetljive grupe kao što su stara i hronično obolela lica. Centar za socijalni rad angažovao je za sada 13 gerontodomaćica koje za sada pokrivaju 110 korisnika. Plan je da biciklove dobiju domaćice koje imaju najširi teren na teritoriji opštine.”

Ova usluga nije bila obustavljena prema korisnicima i redovno se pruža uz poštovanje svih epidemioloških mera, za šta je Grad obezbedio svu neophodnu pomoć. Usluga se obavlja prema uputstvima Zavoda za javno zdravlje. 

Borka Lobožinski gerontodomaćica koja pokriva Laćarak i Martince kaže: „Bilo je mnogo teško sve postići ali i lako kad se zna cilj i šta je urađeno, tako da će nam ovaj poklon dobro doći jer dnevno se prelazi od 10 do 20 km, zavisi od korisnika. Zahvaljujemo se Centru za socijalni rad i Gradu Sremska Mitrovica na poklonu. Sad ćemo moći brže da stignemo do korisnika i dosta će nam olakšati rad. Obilazim za sad 10 korisnika, to se vremenom menja, nekad manje, nekad više. Najteža mi je tuga i nemoć korisnika, to je najteže. Drago mi je što možemo da im pomognemo, nekom je malo, nekome dosta, dosta znači jer mnogi nemaju nikoga drugog osim nas. Sedam godina radim kao gerontodomaćica, ima ih i koje duže rade.”

Usluga pomoć u kući osmišljena je kako bi gerontodomaćice korisnicima omogućile da žive u svojim domovima, u svom prirodnom okruženju i da učestvuju u aktivnostima dnevnog života. One im pomažu u zadovoljavanju egzistencijalnih potreba poput: pripremanja obroka, održavanja odevnih predmeta i posteljine, higijene stana, zagrevanja prostorija, nabavke prehrambenih namirnica i sredstava za higijenu, odvođenja korisnika do lekara i preuzimanja recepata, nabavke lekova  i obavljanja drugih poslova, zavisno od potreba korisnika.

Najava događaja

13jun19:0020:00Promocija knjige „Ždral”

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7160117.0672117.4184