Vesti

Blagi pad i stabilizacija broja pozitivnih

Sremska Mitrovica – Epidemiološka situacija je nepromenjena ali je primetna stabilizacija broja pozitivnih na dnevnom nivou, zaključak je Štaba za vanredne situacije Grada Sremske Mitrovice. Najavljene su izmene režima gradskog saobraćaja, a šalterska prodaja hrane biće dozvoljena i vikendom do 21h.

Na teritoriji Grada Sremske Mitrovice i Sremskog okruga epidemiološka situacija je nepromenjena, karakteriše se kao vanredna sa stabilizacijom broja slučajeva oboljevanja i registrovanih lica na infekciju kovid 19 u određenom vremenskom periodu, rečeno je na današnjoj sednici Kriznog štaba.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović pohvalila je sugrađane da veoma dobro poštuju mere: „Od 7. do 13. decembra, izvršeno je 287 nadzora, ugostiteljskih i trgovinskih objekata, apoteka, frizerskih kozmetičkih salona, stan na dan, pijace itd, i nije bilo nikakvih problema, niti kažnjavanja. U Sremskoj Mitrovici se poštuju sve protivepidemiološke mere. Na teritoriji Grada od petka ćemo uvesti da objekti brze hrane mogu da obavljaju šaltersku prodaju tokom vikenda, do 21 sat. Do sada to nismo mogli, oni su radili kao i sve ostale uslužne uslužne delatnosti. Menjaće se i saobraćajni režim gradskih i prigradskih linija od ponedeljka, pošto počinje i zimski raspust tako da ćemo neke đačke linije ukinuti i uvodi se vikend tj. subotnji režim saobraćaja. Vodićemo računa i o Domu zdravlja i Bolnici, i o njihovim zaposlenima, pa će se uvesti i jedna kružna linija. To je ono što mogu da najavim za sada, u petak ćemo znati više detalja i pratićemo mere Republičkog kriznog štaba, pa ćemo videti šta nas čeka u narednom periodu.”

Na području Okruga Srema, trenutno je 4.585 aktivnih slučajeva obolelih od koronavirusa, a registrovano je 139 u poslednja 24 časa. U Sremskoj Mitrovici tokom jučerašnjeg dana registrovano je 56 novoobolelih, u Staroj Pazovi 20, u Rumi 17, u Inđiji 2, u Irigu 3, u Šidu 10, u Pećincima 31. Ukupan broj aktivnih slučajeva u Sremskoj Mitrovici je 1.116, u Staroj Pazovi 866, u Rumi 1.142, u Inđiji 582, u Irigu 111, u Šidu 322 i u Pećincima 446, prema rečima prim. dr Nade Zec Petković direktora Zavoda za javno zdravlje.

„Situacija je i dalje najnepovoljnija u Rumi i Pećincima, a najpovoljnija u Šidu. Predlog za izolaciju u Sremskoj Mitrovici određen je za 1.125 lica, u Rumi 1.160, u Inđiji 595, u Šidu 335, Staroj Pazovi 875, Pećincima 460 i Irigu 120, ukupno 4.161 lice. U zaključku – stabilizacija broja pozitivnih i u određenom periodu i sa blagim padom broja pozitivnih lica na dnevnom nivou”, dodala je dr Zec Petković.

U Koronacentru Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici nalaze se 223 pacijenata, od toga 172 leže u Kovid bolnici, a 29 u izolaciji Internističkog sektora, to su pacijenti koji su negativni ali imaju upalu pluća.

Kako je još rekao  dr Dragan Malobabić zamenik direktora Opšte bolnice: „Od ukupnog broja, 150 pacijenta ima pozitivan nalaz, a 47 briseva se danas šalje na pregled, 22 pacijenata je na respiratoru. Ukupno smo juče u kovid ambulantama urgentnog prijema pregledali 242 pacijenta. Situacija u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica je praktično ista, tako da donete mere koje ograničavaju kontakte daju svoje rezultate i mi se nadamo da će u narednom periodu krenuti i nekom silaznom putanjom, s tim što opet kritičan momenat predstavljaju praznici za koje se nadam da ćemo poštovati dosledno mere kriznog štaba i dalje, i jednostavno smanjiti kontakte. Osoblje i oprema u bolnici za sada sve funkcioniše besprekorno.”

Opšta bolnica je spremna da prihvati i kovid pozitivne porodilje, dodao je dr Malobabić, i naglasio da je u tu svrhu formirano posebno porodilište i predviđene procedure. Do sada su sve žene koje su bile kovid pozitivne u trudnoći, već u nekom dužem vremenskom periodu pre porođaja bile i izlečene, kaže Malobabić i da ova bolest nije ostavila nekog traga na trudnicama.

Načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica dr Adil Elhag navodi: „Primećen je blagi pad u broju pregleda u kovid ambulantama tokom vikenda i on se kreće oko 300. U strukturi pregleda i dalje preovladavaju kontrolni pregledi i oni čine oko dve trećine svih pregleda. U nedelju je bilo 184  kontrolnih pregleda, a 99 prvih  pregleda. Ovo je prvi put u protehlih mesec dana da je bilo ispod 300 pregleda. Juče je bilo ukupno 360, ponedeljkom je uvek veći broj pregleda, od toga 134 prva 231 kontrolna. Situacija i dalje teška i dalje je to veliki broj pacijenata ali moj lični utisak i da se situacija polako smiruje.”

Ponovo su apelovali na sve da primenjujemo preventivne mere kako bi sprečili prenos infekcije. U nastupajućem periodu proslava, podsećaju da smanjimo kontakte na najmanju moguću meru.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7970117.1484117.4998