Vesti

U trećem talasu epidemije 232 lica pozitivna na kovid 19

Sremska Mitrovica – Kako je rečeno na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici broj aktivnih lica pozitivno testiranih na virus kovid 19 je 232, a na teritoriji Sremskog okruga trenutno je aktivno 407 lica.

U prethodna tri dana beleži se isti broj registrovanih lica sa infekcijom kovid 19 na dnevnom nivou, rekla je prim. dr Nada Zec Petković direktor Zavoda za javno zdravlje i iznela podatke o epidemiji zarazne bolesti kovid 19 i trenutnom stanju u našem gradu i opštinama Srema.

„Na teritoriji Sremskog okruga trenutno je aktivnih 407 lica, od tog broja u Sremskoj Mitrovici je broj aktivnih lica 232, u Staroj Pazovi 16, u Rumi 55, u Inđiji 61, u Irigu 17, u Šidu 24 i u Pećincima dva lica, radi se o ukupnom broju aktivnih lica za sve vreme koliko je krenuo ovaj treći talas. Zavod za javno zdravlje registruje u poslednjih dva, tri dana i izlečena lica, odnosno lica koja su izašla iz statusa pozitivnosti, tako da se na dnevnom nivou pored pozitivnih lica i novoinficiranih lica za taj dan registruje i broj lica koja su izašla iz ovog statusa. Procenat zaraženih u Gradu Sremska Mitrovica je 0,29, dok u Sremskom okrugu četiri opštine imaju stope prevalencije preko 100 na 100.000 stanovnika, pored Sremske Mitrovice, opština Irig, opština Inđija i opština Ruma. Predlog za izolaciju u ovom periodu koji je poslat i dostavljen sanitarnoj inspekciji za Sremsku Mitrovicu je 245 lica, za Sremski okrug 457 lica. Zaključak je da se broj novoinficiranih na dnevnom nivou održava na jednom istom nivou, da imamo kontinuitet u broju lica i da taj broj lica ne raste u poslednjih sedam dana i da je već jedno izvesno vreme broj novoinficiranih konstantan. U ukupnom broju lica koja se dijagnostikuju, koja nose status aktivnog lica, od prethodna dva dana imamo i udeo lica koja izlaze iz pozitivnosti”, rekla je direktorica dr Zec.

Epidemiološka situacija usled širenja epidemije zarazne bolesti kovid 19 u našem gradu i dalje je slična kao prethodnih dana i na današnjoj sednici Gradskog kriznog štaba ocenjena i dalje kao nepovoljna.

Direktor Opšte bolnice Sremska Mitrovica dr Živko Vrcelj iznosi podatke o pacijentima koji se leče u toj ustanovi: „Danas u Koronacentru imamo 46 pacijenata, od toga na Odeljenju u izolaciji Koronacentra su 38 pacijenta pozitivna i osam pacijenata u Korona intenzivnoj nezi. Od tih osam, sedam je na respiratoru, jedan je na pojačanom protoku kiseonika. Od ukupnog broja tih pacijenata 31 pacijent je pozitivan, drugi su ili negativni ili čekaju da se uradi PCR test. Sada radimo i brze antigene testove. U kovidambulanti je pregledano 120 pacijenata, mi i Dom zdravlja zajedno, tokom jučerašnjeg dana, primljeno je osam pacijenata, a devet je otpušteno. U odnosu na pređašnju situaciju, beleži se lagani porast broja obolelih i porast broja obolelih u intenzivnoj nezi Koronacentra. Ima obolelih zdravstvenih radnika i tu beležimo neki lagani porast, ne nešto bitno, značajno, ništa što bi moglo da dovode u pitanje funkcionisanje ustanove.”

Još jednom su svi apelovali da se poštuje distanca, nose maske, izbegavaju socijalni kontakti i događaji. Podsećaju sve naše sugrađane da se strogo primenjuju protivepidemijske mere zaštite.

Miroslava Ševo, direktor Doma zdravlja rekla je na konferenciji za medije: „U kovidambulantu tokom ove dve nedelje uglavnom se javlja sličan broj pacijenata prosečno oko 100, 120 tokom 24 sata. To su prvi pregledi, tako da broj prvih pregleda je tu negde stalno, nema nekog povećanja, uglavnom su pacijenti sa blažom kliničkom slikom. Oni uglavnom dobijaju terapiju i leče se kod kuće, a teži slučajevi budu većinom hospitalizovani, to su obostrane pneumonije ili teški pacijenti koji imaju i druge udružene bolesti koji su inače rizični, tako da je broj pacijenata za sada tu negde, ne smanjuje se, niti se povećava.”

Apeluje na lica kod kojih se jave prvi simptomi kao što su slabost, kašalj, temperatura da se javljaju kod lekara u kovidambulantu, da ne čekaju, pogotovo pacijenti koji su rizični, stariji i koji imaju neke udružene bolesti.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042