Vesti

Sastanak o zaštiti životne sredine na Zasavici

Zasavica – Predstavnici Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije, Regionalne razvojne agencije „Srem” i Grada Sremska Mitrovica danas su boravili u radnoj poseti Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica”.

Tokom današnje posete SZRP „Zasavica” održan je sastanak o mogućnostima saradnje skupštinskog Odbora, regionalne agencije, kao i naše lokalne samouprave. Bilo je reči i o projektima iz oblasti zaštite životne sredine.

Sastanku je prisustvovao Ljubinko Rakonjić predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije. Zamenik gradonačelnice Petar Samardžić predstavio je projekte iz oblasti ekologije i najavio projekte od kojih se neki već realizuju, a neki su u pripremi.

Kako je rekao Petar Samardžić zamenik gradonačelnice: „Na predlog i inicijativu gospodina Tomislava Jankovića narodnog poslanika i člana Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije danas je u poseti Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica” gospodin Ljubinko Rakonjac narodni poslanik i predsednik ovog skupštinskog odbora. Razlog posete je radni sastanak o temi ekologija odnosno nastavak ozelenjavanja javnih površina na teritoriji Grada Sremska Mitrovica kao i predstavljanje projekata od strane Regionalne razvojne agencije „Srem” iz Rume, projekata u oblasti zaštite životne sredine, projekata u oblasti zaštite kvaliteta vazduha, kao i upravljanje otpadnim vodama. Iskoristio bih priliku u skladu sa ovim temama da najavim da će se posle prvog decembra početi sa sadnjom dve stotine stabala jasena duž biciklističke staze od Mačvanske Mitrovice ka Zasavici. Zelenilo, vegetacija važan su pomoćnik u borbi protiv zagađenja vazduha, upravo je to i jedna od mera koje su predviđene u kratkoročnom Akcionom planu zaštite kvaliteta vazduha na teritoriji Grada Sremska Mitrovica. Dodao bih i to da republički nivo ozelenenjosti gradskih teritorija iznosi 45% dok je taj nivo ozeljenosti u Sremskoj Mitrovici trenutno iznosi 9%, tako da će se u nekom narednom periodu svakako više raditi na ozelenjavanju javnih površina, stoga je to jedna od mera koje smo predvideli i Programom Sremska Mitrovica 2020-2025, gde je planirano i najavljeno: izgradnja, formiranje novih parkova, ozelenjavanje javnih površina, sadnja od 80.000 novih stabala simbolično za 80.000 Mitrovčana ali i realizacija ostalih projekata kao što su izgradnja prečistača otpadnih voda, potom postavljanje digitalnih merača zagađenosti vazduha, ekoloških semafora i realizacija ostalih projekta u oblasti zaštite životne sredine.”

Na velikom broju projekata već sarađuju Grad Sremska Mitrovica i Regionalna razvojna agencija „Srem”. Danas su predstavljeni neki od njih.

Milan Mirić direktor Regionalne razvojne agencije „Srem” rekao je da su predsedniku skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine Republike Srbije prezentovali regionalne projekte koji se tiču područja Grada Sremska Mitrovica.

„Prezentovali smo projekte iza kojih stoji zajednička saradnja i rad Grada i RRA, to je projekat Prečistač otpadnih voda za Grad Sremska Mitrovica. Naš Regionalni centar za održivi razvoj u kom želimo da podignemo kapacitete svih onih koji se bave komunalnom energetikom i infrastrukturom ima već vrlo pozitivne utiske. Danas smo pokazali dokle smo stigli sa projektno- tehničkom dokumentacijom, kako vidimo dalji razvoj projekata i gde je vidimo ulogu Skupštinskog odbora. Mislim da je prečistač Grada Sremska Mitrovica jedna jako značajna investicija koja se uklapa u državni program Srbija 2025. Mi kao regionalna agencija imamo odličnu, izuzetnu saradnju sa samim gradom. Grada nam je puno pomogao da dođemo do ove faze da se već može razmišljati o tome kada i kako započeti infrastrukturne radove. Mislim da Mitrovica kao glavni grad u Sremskom okrugu zaslužuje da ima sve infrastrukturne sisteme kao što se to i do sad radilo. U Mitrovici prate trendove i treba i dalje da iskoriste sve moguće prilike za investicije i za razvoj takve infrastrukture.”

Veliki projekti u oblasti zaštite životne sredine već su uveliko započeti, a navjeći radovi na terenu i u pogledu infrastrukture nas tek očekuju.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988