Vesti

Proglašena vanredna situacija u našem gradu

Sremska MitrovicaUvedena je vanredna situacija ali škole i vrtići i dalje rade u našem gradu. Zabranjeno je okupljanje više od 10 ljudi u zatvorenom prostoru i od 100 na otvorenom, maske su obavezne i na pijacama, neke su od novih mera Gradskog kriznog štaba.

Gradski štab za vanredne situacije na današnjoj sednici doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije za celu teritoriju Grada Sremska Mitrovica počev od danas, zbog pogoršanja epidemiološke situacije usled širenja epidemije zarazne bolesti kovid 19. U prethodna tri dana povećan je broj registrovanih lica sa pomenutom infekcijom.

Kako je rekla direktor Zavoda za javno zdravlje prim. dr Nada Zec Petković: „Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica proglasio je nepovoljnu situaciju na teritoriji Grada Sremske Mitrovice. U Gradu Sremska Mitrovica zaključno sa jučerašnjim danom trenutno aktivnih lica je 60, Stara Pazova 9, Ruma 7, Inđija 28, Irig 3, Šid 11 i Pećinci jedno lice, ukupno u Sremskom okrugu je 119 lica aktivnih na virus korona. Novoobolelih je oko 9 lica za Grad Sremska Mitrovica, svi ovi pokazatelji govore da se virus nalazi u našoj populaciji, da ne bira ni mesto, ni vreme, ni uzrasnu dob. Oko 50% inficiranih lica su starosne dobi od 30. do 50. godine života, s tim što je inficirana jedna trećina lica od 30. do 40. godina života i 20% lica od 40. do 50. godine života. Nemamo inficirane male dece i nemamo ili jako malo imamo lica koja su starija preko 65 godina. Zastupljeni su i muški i ženski rod, kliničke slike su blaže, rast je eksponencijalni što znači da je odjednom skočio broj pozitivnih lica. U anamnestičkim podacima koje je Zavod za javno zdravlje obradio ovih dana, to su prvenstveno kontakti vezani za socijalna dešavanja, događaje, izlaske ili su to porodični kontakti u okviru porodice ili sa rodbinom, ili su svi u nekoj radnoj organizaciji. Imamo 24 lica koja nisu imala kontakt na teritoriji Grada Sremske Mitrovice nego su te kontakte ostvarili, ili u Novom Sadu, ili u Beogradu. Aktivnost virusa je prisutna, moramo sve da učinimo da bi kontrolisali ovaj rast potvrđenih lica u našem gradu.”

Ponovo je dr Zec apelovala na sve naše sugrađane da se strogo primenjuju protivepidemijske mere zaštite na ovaj virus i na sve one druge viruse koji se u ovo vreme nalaze našoj populaciji.

Direktor Opšte bolnice Sremska Mitrovica dr Živko Vrcelj kaže da se situacija pogoršala što je bilo i očekivano: „Stanje u Opštoj bolnici je u pogoršanju što se tiče obolelih od kovid 19 infekciju, kao i svugde u okruženju. Danas imamo 30 pacijenata u Koronacentru, od toga su 22 pacijenta pozitivna, jedan pacijent je na respiratoru. U kovidambulanti je bilo 48 pregleda tokom jučerašnjeg dana i bila su tri nova prijema pacijenata. Zbog povećanog broja pacijenata, nego što dozvoljava kapacitet sadašnjeg Koronacentra, danas smo počeli sa iseljavanjem Hiruškog bloka, se obustavom hladnog hiruškog programa i kompletan Hiruški blok i intenzivnu negu ćemo da pretvorimo u Koronacentar, kao što je bilo je letos tokom jula, avgusta i septembra. Respiratora i druge medicinske opreme imamo dovoljno, a danas je stigla i velika pošiljka zaštitne opreme za medicinsko osoblje iz Kliničkog centra Vojvodine, tako  da se nadam da će i to biti dovoljno.”

Gradonačelnica Svetlana Milovanović rekla je da je zbog nepovoljne epidemiološke situacije proglašena vanredna situacija u našem gradu, radi efikasnijeg sprovođenja mera zaštite, kao i zaštite života i zdravlja stanovništva. Neće se organizovati Novembarski dani, a sve manifestacije mogu da se održavaju uz strogo poštovanje mera. Podsetila je da su sve prethodno donete mere i dalje na snazi.

„Radno vreme ugostiteljskih objekata, noćnih klubova, objekata za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara se ograničava tako da ovi objekti neće raditi od 21h do 6h narednog dana. Tim objektima se nalažu sledeće mere: Sve dok postoji opasnost od širenja zarazne bolesti kovid 19 zabranjuje se živa muzika i u otvorenom i u zatvorenom delu ugostiteljskog objekta, zabranjuje se točenje alkohola posle 20 h, tako]e zabranjuje se pušenje u zatvorenom, u svim ovim objektima. Ograničava se broj gostiju za jednim stolom na dva, što znači da na četiri kvadratna metra može biti jedna osoba. Obavezno je nošenje maski u svim nabrojnim objektima, i u zatvorenom, i na otvorenom prostoru za sve zaposlene, obavezno je nošenje maski za goste osim kada se uzima hrana ili piće, ograničava se i nivo buke ispod 40 decibela kako bi se izbeglo vikanje i glasan govor. Nalaže se pojačana tekuća dezinfekcija i čišćenje prostorija, češće brisanje stolova, naslona stolica, radnih površina, šanka, kvake na vratima, na prozorima, slavina itd.  Radno vreme prodavnica, trgovinskih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata, izuzev radnog vremena apoteka i benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaja goriva, ograničava se tako da ovi objekti neće raditi od 21 do 6 h narednog dana. Još jedna odluka koja je ovde sprovođena u praksi ali sada bi samo trebalo da je nekako preciziramo to je obavezno nošenje zaštitnih maski na pijacama. Za sprovođenje ove mere angažuju se zaposleni u JKP „Komunalije“. Dečjim igraonicama se zabranjuje organizovanje svih vrsta proslava kako bi se smanjila opasnost od zaražavanja,” rekla je gradonačelnica Milovanović.

Pohvalila je rad svih inspekcijskih službi i saradnju različitih nivoa vlasti u našem gradu, rad Komunalne inspekcije, Sanitarne inspekcije, Inspekcije za rad i radne odnose, Poreske inspekcije i  Ministarstva unutrašnjih poslova. Kako je najavila gradonačelnica njima će se na terenu pridružiti i Tržišna inspekcija. Još jednom je apelovala da se poštuje distanca, nose maske, izbegavaju socijalni kontakati i događaji.

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142