Vesti

Poštujte mere, virus prenose i osobe bez simptoma

Sremska Mitrovica – Epidemiološka situacija usled širenja infekcije izazvane virusom kovid 19 u našem gradu je i dalje kontrolisana, zaključak je Gradskog štaba za vanredne situacije. Pacijenti sa asimptomatskom slikom oboljenja prenose infekciju, poručuju iz Štaba, zato je neophodno dosledno poštovanje protivepidemioloških mera.

Posle današnje sednice Štaba za vanredne situacije Grada Sremske Mitrovice izneti su novi podaci o stanju usled širenja infekcije izazvane virusom kovid 19. Gradonačelnica Svetlana Milovanović rekla je da se epidemiološka situacija u našem gradu ocenjuje kao kontrolisana.

„Sve mere koje smo do sada primenjivali se i dalje primenjuju, jedina nova mera je i mera Republičkog kriznog štaba o radu škola koje prelaze na onlajn nastavu i to učenici od petog do osmog razreda i učenici srednjih škola. Osnovci od prvog do četvrtog razreda i dalje ostaju u školi, to je jedina nova mera kojoj ćemo se i mi prilagoditi”, rekla je gradonačelnica Milovanović.

Nove podatke o epidemiološkoj situaciji sa stanjem na današnji dan saopštila je prim. dr Nada Zec Petković direktor Zavoda za javno zdravlje, istakavši je da je epidemiološka situacija u Sremskoj Mitrovici i u celom Sremu kontrolisana i slična sa aktuelnom situacijom na celoj teritoriji Vojvodine.

Prema njenim rečima u Sremskoj Mitrovici ima 538 lica sa aktivnom infekcijom kovid 19. „U Sremu je trenutno 1.832 aktivnih slučajeva zaraženih koronavirusом. Ima ih 202 u Staroj Pazovi, 396 u Rumi, 329 u Inđiji, 59 u Irigu, 158 u Šidu i 150 u Pećincima. Predlog za izolaciju u u Sremskoj Mitrovici određen je za 551 lice, u Rumi 421, u Inđiji 340, u Šidu 171, Staroj Pazovi 220, Pećincima 164 i Irigu 69, ukupno u Sremu za 1.936 lica je predat zahtev za izolaciju. Epidemiološka situacija je kontrolisana, što znači da svi korisnici usluga Zavoda za jabno zdravlje i potencijalni pacijenti dobijaju adekvatnu dijagnostiku i terapiju. Registruje se veći broj novoinficiranih na dnevnom nivou, ali je veći i broj uzorkovanih, tako da je to i logično. Virus je među nama. Najveći prenosioci virusa su osobe sa asimptomatskim formama oboljenja, tako da molim sugrađane da sve vreme imaju tu misao u svojoj glavi, jer svaki kontakt sa prividno zdravom osobom može dovesti do kovid-19 infekcije”, dodala je dr Zec Petković.

U Koronacentru Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, kako je rekao zamenik direktora, dr Dragan Malobabić, nalazi se 184 pacijenata, 121 pacijent je pozitivan, a 22 su na respiratoru. U kovid ambulantama, kojih ima tri, ukupno je pregledano 238 pacijenata u poslednja 24 sata i od toga je na lečenju zadržano 12 osoba.

Kako je rekao dr Malobabić: „U Opštoj bolnici imamo 30 respiratora, a uskoro bi trebalo da dobijemo još pet takvih aparata. Pored tog broja respiratora, 22 rade u takozvanoj crvenoj zoni Bolnice, postoje i respiratori u zelenoj zoni, jer Opšta bolnica i dalje pruža usluge i pacijentima koji nisu oboleli od kovida 19, a čije zdravstveno stanje zahteva neodložno lečenje. Nažalost, sada nismo u prilici da se u potpunosti posvetimo lečenju svih pacijenata koji imaju hronične bolesti i apelujemo na razumevanje i saradnju sa njihovim izabranim lekarima koji će u svakom trenutku moći da im pomognu. Apelujem da u narednom periodu smanjimo okupljanja i poštujemo mere Kriznog štaba. Vidimo da su kapaciteti Opšte bolnice dovoljni, ali istakao bih da ništa nije neiscrpno”.

Načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica dr Adil Elhag navodi da je primetan veći broj pregleda u Kovid ambulanti i Sedmoj zdravstvenoj stanici, gde se obavljaju kontrolni pregledi za pacijente koji su imali infekciju kovid 19, ali da se to može povezati sa aktuelnim vremenskim prilikama, koje su pogodne za razvoj respiratornih infekcija.

Dr Adil Elhag je istakao: „Pacijenti sa asimptomatskom slikom oboljenja prenose infekciju, zato je i te kako neophodno nošenje maski, održavanje propisane distance i smanjenje kontakata u ovom trenutku. Nemaju svi pacijenti, koji dolaze na preglede, kovid 19 infekciju, ali zbog toga što je to oboljenje dominantno, sve pacijente koji imaju sumnju na neku od respiratornih infekcija tretiramo kao kovid-pacijente i zato ih testiramo. Zbog toga je i povećan broj uzoraka koji se uzima u Kovid ambulanti i Zavodu za javno zdravlje. Broj pregleda u Kovid ambulantama je oko 250. Naši sugrađani treba da znaju da je čovek najinfektivniji dva dana pre pojave simptoma. Ispred Sedme zdravstvene je postavljen šator koji ima funkciju privremene čekaonice. U šatoru postoji grejanje, pa pacijenti ne moraju na pregled da čekaju po hladnoći.”

Zaključak je da se preporučuje poštovanje svih protivepidemioloških mera, kako bi se sprečio dalji porast zaraženih.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8146117.1661117.5176