Vesti

Poklon za sve poštovaoce i ljubitelje antičkog Sirmijuma

Sremska Mitrovica – Nedavno je u Turističku organizaciju Grada Sremska Mitrovica stigao poklon za sve poštovaoce i ljubitelje antičkog Sirmijuma, od rođenog Mitrovačanina Zlatka Kršula, današnjeg stanovnika Križevaca u Hrvatskoj. 

Naime, pre godinu dana je gospodin Kršul, inače diplomirani inženjer,  rešio da napravi deset replika kovanica, novca imperatora rođenih u Sirmijumu , što je inače njegov hobi, i pokloni ih gradu u kom je rođen i proveo jedan značajan deo svog života. Svoju vezu i biografsku i emotivnu, on na predstavlja u svojoj kratkoj biografiji:

„Zlatko Kršul rođen sam 1944. godine u Sremskoj Mitrovici. Celi moj život u Mitrovici proveo sam u Zanatlijskoj ulici, gdje je moj otac bio poznati mitrovački krojač.

U Mitrovici sam završio osnovnu školu i gimnaziju, a Mašinski fakultet u Novom Sadu. U Mitrovici sam živeo do svoje 33. godine, kada sam „trbuhom za kruhom” otišao iz Mitrovice. Daljnji životni put me je vodio u razne gradove bivše naše zemlje: Daruvar ,Vinkovci, Ljubljana, Križevci, kao i država Libija.

Profesionalno sam se specijalizirao kao krizni menadžer  u upravljanju  poslovnim i proizvodnim sistemima. Profesionalni život sam završio kao stečajni upravitelj firme „Čelik” u Križevcima i kao profesor stručnih predmeta u srednjoj tehničkoj školi u Križevcima, gde i danas živim.

Ljubav prema istoriji, moga rodnog grada „usadila” mi je moja nastavnica istorije još u osnovnoj školi Drenka Miković, čije ime neću nikada zaboraviti. Posebno sam još zavoleo, isoriju grada,s obziro da sam u bašti naše kuće (područje pod imenom Balatin) vrlo često iskopao poneki rimski novčić. Posebno sam voleo što u Mitrovici možeš voziti bicikl i svugde stići, što mi je usadilo ljubav prema vožnji biciklom i dan danas. Kroz tu ljubav sam volonterski ljudima kroz život besplatno servisirao bicikle, pored toga ih  sastavljao i poklanjao. Do sada sam u životu poklonio približno 50 – 60 bicikla onima kojima je to bilo potrebno.

Moj rodni grad mi je ostao u sećanju po tri stvari koje krase taj grad i koje mogu biti veliki turistički brend, a to su:

1. Istorija starog rimskog grada Sirmiuma i njegovi imperatori

2. Vožnja biciklom po gradu, bez problema da se svugde stigne

3. Reka Sava i njena obala i šetnica sa najlepšom rečnom plažom na tlu bivše države,” rekao je Zlatko Kršul dipl.ing.

„Iskreno smo dirnuti i zahvalni na vrednom i značajnom poklonu  koji će biti izložen u prostorijama Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica, na adresi Svetog Dimitrija 10, dostupan svima koji nas posete. Uz svaku repliku, brižljivo obeleženu, postavljenu na bordo plišu i uramljenu, stoji i zapis sa kratkom biografijom svakog od deset imperatora. Još jednom, veliko hvala, srcem velikom Mitrovčaninu,” Zlatku Kršulu, izjavila je Svetlana Sabo, v.d. direktorka Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica.

Najava događaja

23maj(maj 23)19:0026(maj 26)18:00Festival pijanizma

27majCelodnevni dogadjaj31SLOBODNA ZONA

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7641117.1154117.4667