Vesti

Održan prvi Festival pevača amatera „Neka peva Srem”

Sremska Mitrovica – S ciljem negovanja vrednosti, kulturnog nasleđa, tradicionalnog srpskog zvuka i ispoljavanja sposobnosti i umeća pojedinca na polju vokalne interpretacije, Centar za kulturu „Sirmiumartˮ organizovao je Festival pevača amatera „Neka peva Sremˮ.

Finale Festivala održano je 12.11.2020. godine, onlajn, u „Muzeju Sremaˮ i u skladu sa merama koje je propisao Krizni štab. Program je vodila Sandra Štetina.

Svoje vokalne kvalitete je u finalu pokazalo petnaestoro učesnika Festivala: Bojana Krstić (Zaječar), Ognjen Milićević (Ribari), Sara Buček (Sremska Mitrovica), Jelena Malić (Šid), Marko Đanić (Sremska Mitrovica), Jovana Baraksadić (Manđelos), Zorana Radić (Kuzmin), Vukašin Vuk Jeremić (Šabac), Miloš Tojić (Šabac), Hana Milović (Sombor), Jovana Brzak (Erdevik), Miroslav Dulić (Sremska Mitrovica), Ivona Damjanović (Sombor), Vanja Turopoljac (Sremska Mitrovica) i Sanja Spasojević (Šabac). Odluku o dodeli nagrada najuspešnijim izvođačima doneo je žiri – Aleksandra Padrov, Maja Ognjanović i Ivana Marketanović.

Žiri je imao težak zadatak. Pri izboru najboljih među najboljima, kako je saopštio, presudile su nijanse – ispevavanje muzičkih fraza, intonacija, tempo, dikcija, koloratura, ukrasi, ali i ukupan audio-vizuelni doživljaj… Osim uobičajene prve, druge i treće nagrade, odlučeno je da se dodele i tri dodatne nagrade – jedna za najboljeg izvođača narodne komponovane pesme i dve za najbolje izvođače etno-pesme. Nagrade su novčane.

Prvu nagradu je osvojila Sara Buček (Sremska Mitrovica), drugu Vukašin Vuk Jeremić (Šabac), a treću Ivona Damjanović (Sombor). Nagrada za najboljeg izvođača narodne komponovane pesme pripala je Milošu Tojiću iz Šapca, dok su za najbolje izvođenje etno-pesme nagrade dobile dve učesnice – Jovana Baraksadić iz Manđelosa i Hana Milović iz Sombora.

Festival je doprineo i podsticanju i negovanju duha amaterizma na polju očuvanja muzičke narodne baštine. Potvrda je i da ga vremenom, prostorom i među ljudima, svojim učešćem, uspešno šire oni koji su dorasli takvom zadatku – ispoljenim kvalitetima, trudom i željom da i u ovo teško vreme Srem peva.

Organizator se zahvaljuje učesnicima Festivala, svima koji su pružili tehničku i medijsku podršku za onlajn video-prenos („MOON MULTIMEDIA” „Ozon Media”, „Sremska televizija”) i „Muzeju Srema” na ustupanju prostora za njegovo održavanje.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7171117.0683117.4195