Vesti

Obeleženo sto godina od rođenja narodnog heroja Pinkija

Manđelos – Svetlana Milovanović gradonačelnica i njen zamenik Petar Samardžić danas su, u znak sećanja na narodnog heroja, Boška Palkovljevića Pinkija posetili njegovu rodnu kuću u Manđelosu.

Obeležavajući sto godina od rođenja ovog narodnog heroja čije ime i danas  nosi jedna osnovna škola u našem gradu, predstavnici lokalne samouprave položili su cveće na Pinkijevu rodnu kuću.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović rekla je tom prilikom: „Danas je sto godina od rođenja narodnog heroja Boška Palkovljevića Pinkija i zato se i nalazimo ovde ispred njegove rodne kuće. Osnovna škola „Boško Palkovljević Pinki” danas obeležava dan škole i ovom prilikom im čestitam. Ono što je još bitno da se kaže jeste da ćemo u narednom periodu ovu zgradu, u kojoj je rođen Boško Palkovljević Pinki renovirati, napravićemo takođe i jednu spomen-sobu. U znak sećanja, ne samo na Boška Palkovljevića Pinkija kao palog borca, nego na sve one koji su ostavili traga i koji su dali svoje živote za oslobođenje u Drugom svetskom ratu.”

Pored gradonačelnice i njenog zamenika, u delegaciji koja je na dan rođenja heroja Pinkija posetila njegov zavičaj na Fruškoj gori bili su Ljubiša Šulaja direktor Zavoda za zaštitu spomenika i Zdenka Gospavić predsednik Školskog odbora Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki” u Sremskoj Mitrovici.

Kako je rekao Ljubiša Šulaja: „Boško Palkovljević Pinki narodni heroj i veliki antifašista Srbije među prvima se priključio Pokretu otpora i stavio se u odbranu naroda, odnosno među one prve borce koji su se suprotstavili toj najvećoj pošasti 20. veka fašizmu. Jedan veliki borac i antifašista, rođen je u ovoj kući, već 1941. godine u avgustu postaje zamenik komandanta Fruškogorskog partizanskog odreda. Njegove akcije vrlo brzo su se pročule po Sremu i herojski podvizi koje je on za to kratko vreme 1941. i 1942. godine napravio, zaista su  ušli u legendu. Bio je veliki dverzant i učestvovao u najpoznatijim diverzantskim akcijama sprovedenim u Sremu. Vrlo brzo na početku rata, njegovo ponašanje, njegovo junaštvo privuklo je velik broj Sremaca da se priključe Pokretu otpora, partizanskim jedinicama i da se suprotstave ustaškoj najezdi i njihovim haranjima i zlodelima po Sremu. Rekao bih da je njegovo najveće herojsko delo bilo kada je spasavao narod Male Remete koji je bežeći ispred fašista koji su upali u selo, narod, zbeg, žena i deca povlačili su se prema šumi, Boško Palkovljević Pinki je ostao iza njih, pucao na fašiste i samim tim zaštitio tu nejač i na tom mesto i poginuo. Poginuo je na Širokim ledinama iznad Male Remete i tu je sahranjen. Mislim da junaštvo Boška Palkovljevića Pinkija zaslužuje da mu se oda pošta i da se sećamo njega.”

Pinkijeva rodna kuća je pod zaštitom države i naredne godine će biti renovirana. Kako je danas najavljeno, istovremeno će biti otvorena spomen-soba na ovog i druge heroje iz tog perioda.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042