Vesti

Obeležena slava grada Mitrovdan

Sremska Mitrovica – Slava našeg grada, Sveti Dimitrije obeležena je ove godine, u skladu sa preventivnim epidemiološkim merama protiv širenja koronavirusa, bez uobičajenog okupljanja velikog broja gostiju.

Sveti Dimitrije obeležen je kako nalažu okolnosti zbog proglašene pandemije virusa kovid 19, pa je ove godine slavljeno i bez uobičajene litije. Predstavnici gradskih vlasti prisustvovali su liturgiji u Sabornom hramu i tom prilikom je osveštan i sečen slavski kolač.

Gradsku slavu Svetog Dimitrija svim sugrađanima čestitala je gradonačelnicaSvetlana Milovanović.

„Godina koja lagano ostaje iza nas, nije bila laka. Bila je puna izazova, ali  mi je posebno drago što smo kao Grad uspeli da ostvarimo neke započete projekte, kao što je, recimo, Osnovna škola „Jovan Popović”, koja je otvorena prvog septembra. U narednom periodu ćemo privesti kraju poslove na gradnji vrtića u Laćarku, u Mačvanskoj Mitrovici rekonstruisana je saobraćajna infrastruktura sa pripadajućom komunalnom. To znači da smo uspeli, i pored epidemije, koja je zahvatila ceo svet, da se izborimo i da završimo projekte. I ubuduće ćemo nastaviti sa kapitalnim ulaganjima, kada se za to stvore uslovi. Mi ćemo dati sve od sebe da nastavimo gde smo stali, ali je sada najvažnije da se izborimo sa virusom, da ostanemo zdravi i da našu politiku i ekonomiju prilagodimo tom iskušenju. Mitrovica je primer dobre prakse, a naročitio je dragocena saradnja koju prethodne uprave imaju sa trenutnom, što znatno olakšava naše napore. Ovom prilikom bih se zahvalila prethodnim gradonačelnicima Branislavu Nedimoviću i Vladimiru Sanaderu što su nam ostavili pravi put kojim ćemo mi nastaviti da idemo. Zahvalila bih se još jednom ministru u Vladi Branislavu Nedimoviću što u borbi protiv epidemije za grad nesebično daje. Srbi su narod koji se okuplјa oko svojih svetitelјa, pa se i ja nadam i verujem da se i mi koji brinemo o Gradu, poštujući taj običaj, okuplјamo jedni oko drugih, a svi zajedno sa građanima činimo jednistvenu celinu koja će, ubeđena sam, u budućnosti još više na bolјe promeniti život u našoj Mitrovici. U ime Grada, svojih saradnika i svoje lično ime svima čestitam današnju slavu,” rekla jegradonačelnica Milovanović.

Povodom obeležavanja dana svetitelјa zaštitnika, gradonačelnica Milovanović i Ilija Nedić predsednik Skupštine Grada su Johanu Gerlingeru, austrijskom investitoru vlasniku kompanije „Mitros”, posthumno dodelili diplomu počasnog građanina Sremske Mitrovice. Plaketa je uručena direktoru kompanije „Mitros” Vladici Mladenoviću, u Gradskoj kući.

Vladica Mladenović zahvalio se Branislavu Nedimoviću, gradonačelnici Milovanović i gradskoj Skupštini na inicijativi da se Johanu Gerlingeru dodeli priznanje počasnog građanina Sremske Mitrovice i dodao: „Nažalost, priznanje dolazi posthumno, ali je to za nas u kompaniji obaveza više da nastavimo putem kojim je krenuo gospodin Johan Gerlinger. Smatram da je priznanje apsolutno zasluženo, jer je sada „Mitros” respektabilna kompanija koja broji preko 500 zaposlenih. U ovoj izuzetno teškoj poslovnoj godini „Mitros” je uspeo da ispuni svoja dva prioriteta: očuvanje zdravog poslovanja i očuvanje broja zaposlenih. Uspeli smo taj broj i da povećamo za nekih deset posto. Ispred nas je izazovni period, ali imamo ambiciozne planove i verujemo da zajedno sa svim zaposlenima možemo da odgovorimo tim izazovima i nastavimo rast, koji je u odnosu na prošlu godinu sada imeđu 25 i 30 posto. Želimo da „Mitros” i u narednim godinama ostane stabilna kompanija koja će zapošlјavati što veći broj Mitrovčana i lјudi iz okolnih sela i gradova. Pored toga, sigurni smo partneri za oko hilјadu manjih ili i većih stočarskih gazdinstava na teritoriji Srema i Mačve. Otkuplјujemo veliki broj tovlјenika od njih. Trenutno smo mesna industrija koja ima najveći broj zaklanih tovlјenika u Srbiji. Kompanija je u stalnom razvoju, i verujemo da ćemo, i pored svih izazova, uspeti da odgvorimo i nastavimo razvoj.”

Dodela titule „počasnog građanina” samo je jedan od načina da se lokalna samouprava i građani zahvale Girlingeru koji je, kako je rekla gradonačelnica Milovanović, svojim radom u značajnoj meri doprineo unapređenju sveukupnog kvaliteta života u Sremskoj Mitrovici.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988