Vesti

Obeležena lekarska slava

Sremska Mitrovica – U kapeli Sv. Kozme i Damjana u krugu Opšte bolnice Sremska Mitrovica, u organizaciji sremskomitrovačke podružnice Društva lekara Vojvodine obeležena je lekarska slava čitanjem molitve, osvećenjem i rezanjem slavskog kolača. Obred je služio duhovnik  protojerej stavrofor Pantelija Pavlović i tom prilikom svim lekarima čestitao slavu uz reči uverenja da će lekari slediti put Svetih Kozme i Damjana i lečeti ljude onako kako su i oni lečili, sledeći njihov put.

„Sve što radite je humano, za sve što činite veliko hvala, jer ste na čelu kolone, sada kada je više nego ikada potrebna pomoć, a sve oči su uprte u Boga i u struku“, reči su protojereja Pavlovića.

Domaćin slave ove godine  je Služba ginekologije i akušerstva, a načelnik prim. dr Dragan Malobabić, izrazio je veru da će se svi lekari, zajedno sa medicinskim sestrama i svim zaposlenima u zdravstvu, uspešno boriti i izboriti sa teškom pošasti kakva je koronavirus i zajedničkim snagama uložiti dodatni napor,  pokazati humanost i pomoći obolelima i tako ostati dostojni nastavljači lekarskih veština Kozme i Damjana.

U danu u kojem se slavi lekarska profesija svečanom činu crkvenog obreda, prisustvovao je direktor mitrovačke bolnice dr Živko Vrcelj sa najbližim saradnicima, kao i predstavnici Doma zdravlja, a kumstvo slave za sledeću godinu preuzela je dr Maja Vlaisavljević, predsednica podružnice DLV za Sremsku Mitrovicu i Šid.

Zaštitnici lekara Sveti Kozma i Damjan su braća po telu i duhu, poreklom iz Azije, od majke hrišćanke i oca neznabošca. Pošto su rano ostali bez oca, majka je uložila veliki trud i vreme da ih vaspitava u hrišćanskom duhu. Pored toga učili su se i raznim lekarijama pa kako „badava primaše, tako i badava davaše“. Zbog toga su ih nazvali besrebrnici, jer nisu uzimali novac dok su vidali bolesne i u isto vreme širili hrišćanstvo. Rezultati njihovog lečenja bili su impresivni, začuđujući, često isceliteljski. Zbog toga su ih smatrali svecima. U našem narodu, Sveti Vrači su zaštitnici lekarske profesije i slave se na današnji dan, 14. novembra.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7906117.1420117.4934