Vesti

Obeležen Dan oslobođenja grada

Sremska Mitrovica – Godišnjica oslobođenja Sremske Mitrovice u Drugom svetskom ratu tradicionalno je obeležena polaganjem venaca i cveća na spomenike oslobodiocima grada. Obeležena je i godišnjica pobede u Prvom svetskom ratu i dan  formiranja Narodnog veća u našem gradu.

Značajan datum za istoriju Sremske Mitrovice, 1. novembar obeležava se svake godine, u znak sećanja na dva bitna datuma u slavnoj istoriji. Na dan kada je naš grad oslobođen od okupatora u Drugom svetskom ratu 1944. godine i na dan kada je pre više od 100 godina formirano Narodno veće i Grad oslobođen vlasti Austrougarske monarhije.

Kako je rekla Svetlana Milovanović gradonačelnica Grada Sremska Mitrovica prilikom obraćanja na svečanosti polaganja venaca na Spomenik oslobodiocima, svi smo ponosni na našu slavnu istoriju, na naše slavne pretke i odavanjem počasti na današnji dan želimo da im iskažemo poštovanje i zahvalnost.

„Prvi novembar je uokvirio burnu istoriju našeg grada i mi svakog dana treba da budemo svesni slobode koju su nam naši preci, hrabri oslobodioci osvojili te jeseni 1944. godine. Najmanje što možemo da uradimo jeste da se poklonimo senima palih i dostojanstveno u tišini proslavimo mir. Nije se desio rat u Evropi, a da je zaobišao naš narod, naš grad i našu zemlju i svaki put je Mitrovica bila ratom do pepela uništena i svaki put se ponovo iz tog pepela uzdizala još jača i još bolja. Ratna razaranje Drugog svetskog rata i zločina NDH i Vermahta još uvek ostavljaju tugu za izgubljenim životima ali izazivaju i jezu, bol, prkos u svakome kome su sloboda i mir osnovni principi življenja. Svi mi, državljani Republike Srbije smo mogli da osetimo gorak ukus rata i agresije zato naša Vlada vodi danas mirnodopsku i dobrosusedsku politiku kojoj se i mi kao lokalna samouprava bezrezervno pridružujemo i podržavamo je. Zahvaljujući antifašističkom otporu i danas živimo u slobodi ali ono na šta smo navikli kao normalan život ponovo se našalo u neočekivanim ograničenjima izazvanim kovidom 19. Neophodno je da budemo strpljivi i staloženi i važno je da štitimo jedni druge i da brinemo jedni o drugima, a paradoksalno je to što ćemo to najbolje raditi tako što ćemo biti na distanci. Posle poremećenog načina života, bez obzira da li su ga izazvali ratovi ili epidemije, put do normalnog života je dugačak i mukotrpan. Mi moramo da sledimo put istrajnosti kakvim su koračali naši borci. Svim Mitrovčanima čestitam Dan oslobođenja grada, a našim borcima veliko hvala i slava im”, rekla je gradonačelnica Svetlana Milovanović.

U znak sećanja na dan kada je u petodnevnim borbama 16. divizija uz pomoć Crvene armije oslobodila grad, kod mitrovačke Železničke stanice svojvremeno je podignut Spomenik oslobodiocima i svim žrtvama koji je i obnovljen prošle godine.

Negujući tekovine NOB-a i svih oslobodilačkih ratova Republike Srbije okupljeni su se podsetili da je na današnji dan 1918. godine formirano Narodno veće i da su na simboličan način raskinute veze sa Austrougarskom morahijom, da bi 5. novembra iste godine ušla srpska vojska, ali u već slobodan grad.

Današnjim odavanjem počasti oslobodiocima, pripadnicima Narodnooslobodilačkog pokreta, obeleženo je 76 godina od oslobođenja Grada Sremska Mitrovica i odata počast svim nevinim žrtvama.

Vence su na Spomenik oslobodiocima položile delegacija Grada Sremska Mitrovica, delegacija SUBNOR-a Grada sa mesnim odborima i Organizacije rezervnih vojnih starešina Grada Sremska Mitrovica, predstavnici Omladinske radne brigade „Udarnik” i Saveza antifašista našeg grada.

Na spomen-obeležje u centru Laćarka, u znak sećanja na oslobođenje mesta u Drugom svetskom ratu, vence i cveće su položili Gradski i Mesni odbor SUBNOR-a, na čelu sa Radom Koricom, koji se obratio prisutnima.

Na istorijske činjenice podsetio je potpredsednik SUBNOR-a, istoričar Andrija Popović. Događaju je prisustvovao i Zoran Miščević, koji se takođe kratko obratio prisutnima.

Svi događaji su organizovani uz poštovanje preventivnih epidemioloških mera u skladu sa situacijom i preporukama Kriznog štaba.

Najava događaja

13apr13:0015:00Bokserski spektakl na Žitnom trgu!

15apr18:0019:00Tribina o HPV imunizaciji

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7763117.1277117.4791