Vesti

Nalepnice na staklu zgrada za očuvanje sova

Sremska Mitrovica – Udruženje Ruralni centar „Sova” radi na očuvanju ove vrste ptica i zaštite njihovih staništa u centru grada. Danas su stavili nalepnice na poslovne zgrade, koje smanjuju refleksiju staklenih površina, kako bi zaštitili sove.

Tokom današnje akcije nalepnice sa siluetama u obliku ptica zalepili su na zgradu JP „Srem-gas”, na Trgu vojvodjanskih brigada, kako bi zaštitili sove ali i druge ptice od udara u prozore visokih zgrada.

Marko Cvijanović iz Ruralnog centra „Sova” rekao je da se tu nalazi i najveće zimovalište ovih ptica na području Srema, a problem predstavlja to što je upravo na mestu između poslovnih zgrada koje imaju velike staklene površine sa kojima se one u letu sudaraju i tako često stradaju.  

„Ovaj projekat se sprovodi preko programa „Uradi za svoj grad”, koji finasira ORCA uz pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Za ovaj projekat smo sarađivali sa Gradskom upravom za poljoprivredu i očuvanje životne sredine. Vodili smo razgovore na temu orezivanja drveća u gradu da bi se sprečio gubitak staništa.  Zaštita sova podrazumeva očuvanje vrste i očuvanje staništa. Uradili smo brojanje sova, koje inače realizujemo tokom prethodnih 15 godina. Tada smo uočili da je na drveću koja su pogrešno orezana došlo do gubitka staništa sova. Za sada smo zalepili nalepnice u obliku silueta ptica na zgradi„Srem gasa”a ako bude bilo potrebe, brendiraćemo i neke druge zgrade”, rekao je Cvijanović.

U ovom udruženju prate i štite sove u našem gradu još od 1996. godine sprovodeći različite akcije sa ciljem da se sovama poboljšaju uslovi života u njihovim staništima. 

Nikola Vučenović u ime Gradske uprave za poljoprivredu i zaštitu životne sredine pohvalio je ovu akciju: „Grad Sremska Mitrovica je druga po brojnosti sova u Republici Srbiji. Kako je gotovo čitav Srem poljoprivredno područje, sove su od velikog značaja za ovu teritoriju jer uništavaju glodare i samim tim stvaraju manje štete poljoprivrednim gazdinstvima. Ovim putem bih hteo da pohvalim sve aktivnosti Udruženja Ruralni centar „Sova” i njihov velik doprinos u oblasti ekologije i zaštite životne sredine. Oni su veoma aktivini ne samo što se tiče sova, nego uopšte ekologije.”

Naš grad je, da podsetimo, među najvećim staništima sova u Vojvodini, odmah posle Kikinde.

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142