Vesti

Gradski suvenir iz radionice tradicionalnih zanata

Sremska Mitrovica – Negujući bogatstvo naše tradicije organizovana je druga radionica pustovanja vune kod nas sa ciljem da se prepozna nematerijalno nasleđe u zajednici. Zamenik gradonačelnice Petar Samardžić posetio je mini-izložbu rukotvorina od kojih će neke ubuduće biti i gradski suveniri.

Etno mreža uz podršku Ambasada Kanade, SAD i Izraela, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, lokalnom samoupravom Grada Sremska Mitrovica i U druženjem „Zlatno runo Sirmijuma“ kroz ove radionice stavila je nematerijalno nasleđe u službu lokalnog razvoja.

Zamenik gradonačelnice Petar Samardžić posetio je radionicu pustovanja vune koja predstavlja mogućnost razvoja tradicionalnih zanata u našoj sredini i pogledao mini-izložbu radova nastalih tokom obuke u prostorijama Mesne zajednice „Sava”. Učesnice su nezaposlene žene čije rukotvorine pokazuju bogatstvo naše tradicije.

Petar Samardžić zamenik gradonačelnice rekao je tokom posete:  „Ovo je druga generacija Mitrovčanki koje su prošle radionice Etno mreže. Uz podršku Grada Sremska Mitrovica i Nacionalne službe za zapošljavanje prošle su obuke iz pustovanja vune, stare tradicionalne tehnike obrade i tretiranja vune, a u cilju izrade različitih upotrebnih, praktičnih i ukrasnih predmeta od pustovane vune, uz naravno negovanje i čuvanje starih zanata. Ono što smo danas na ovoj mini-izložbi radova predstavnica Udruženja „Zlatno runo Sirmijuma“ dogovorili jeste saradnja, odnosno nastavak saradnje lokalne samouprave i predstavnica udruženja na izradi gradskih suvenira od pustovane vune. Lokalna samouprava će obezbediti prostor, materijal i opremu, sve što bude potrebno ovim vrednim ženama koje će od pustovane vune izrađivati različite predmete sa motivima Sremska Mitrovice i Sirmijuma.”

Gradski suveniri od pustovane vune koji će biti i protokolarni pokloni, dodao je Samardžić, radiće se sa motivom Solomonskog čvora. To je među prvim pronađenim motivima na mozaicima Carske palate i stoga predstavlja jedan od zaštitnih znakova našeg grada, odnosno nekadašnjeg Sirmijuma.

Dajana Savićević koordinator Udruženja „Zlatno runo Sirmijuma“ raduje se još jednom uspešnom poduhvatu: „S ponosom mogu da kažem da smo završili drugu po redu obuku pustovanja ovde u Sremskoj Mitrovici, možete da vidite naše gotove proizvode. Jako sam ponosna na ove žene što su završile radionicu videćete i njihove proizvode, oduševićete se. Nadam se u nekom sledećem periodu da ćemo ostvariti saradnju o čemu smo se dogovarali, sa lokalnom samoupravom, da pravimo proizvode koji će biti ujedno i zaštitni znak našeg grada, a njima služiti kao protokolarni pokloni. Obuku je završilo šest žena, zbog ovog stanja i vanredne situacije, biće naknadno organizovana dodela sertifikata u Etno mreži.”

Radionica je organizovana sa cilјem očuvanja tradicionalnog nasleđa kroz osposoblјavanje i ekonomsko osnaživanje žena za tržišnu proizvodnju rukotvorina. Delovanjem Etno mreže revitalizovane su 4 tradicionalne tehnike: zlatovez, tkanje (klečanje), pustovanje, necanje u našoj zemlji.

Pustovanje vune je stara tehnika valjanja vune uz pomoć tople vode i sapuna. Ovim postupkom prave se razni upotrebni i ukrasni predmeti, a polaznice radinoce najviše su pravile sedalice, papuče, nakit, lopte, zvečke.

Obuka je trajala četiri nedelje, edukator je bila Olgica Savić koja je prethodno, pre dve godine završila obuku pustovanja ima sve sertifikate i član je Etno mreže.

„Kada smo počeli obuku niste mogli ni da zamislite šta može da se napravi od ovoga, sada imate priliku da vidite kako to sve izgleda i veoma ponosna sam na ove polaznice. Pre dve godine sam i ja završila tu obuku, dobila sertifikat i uspešno sam prenela svoje znanje na ovih šest žena. Mislim da će se one u budućnosti baviti time, da su jako kreativne i da će verovatno moći i da nešto zarade od prodaje. Vidim da su jako zadovoljne što su završile obuku i da su i one ponosne pre svega. Kad dobiju sertifikate moći će takođe da prenose dalje ovo znanje koje su ovde stekle.” Olgica Savić edukator

Jasminka Drobac jedna od učesnica obuke kaže da je obuka veoma zanimljiva uputivši sve pohvale edukatorki na dobrom pristupu i prenosu znanja. Zahvalila se  Etno-mreži Srbije, Udruženju „Zlatno runo Sirmijuma“, eduktorki i koordinatorki i gradskoj upravi.

„Došla sam po pozivu svoje drugarice neznajući šta je ovo ustvari i nikada se ranije nisam susretala osim davno na nekim izložbama udruženja žena po Sremu i pošto sam živela u Subotici i tamo sam imala prilike da vidim neku vrstu ručnih radova ali ovo je za mene nešto novo. Jako je zanimljivo, veoma je zahtevno čak mogu reći malo i naporno i potrebno je više dana za izradu nekog proizvoda. Mi smo radili od ujutru od 8 do 14h pune tri nedelje. Hoću da pohvalim sve moje drugarice koje su prošle ovu obuku, smatram da je svaka od nas uspešno završilo ovo. Nismo ni svesne da mi posedujemo te veštine, da imamo to u svojim rukama, tako da bih preporučila svim ženama koje u ovo vreme ovog kovida 19 ne znaju šta će sa svojim rukama i sa svojom energijom, da se bave ručnim radovima. Ja sam iz sasvim druge profesije i meni je ovo bilo vrlo zanimljivo i preporučila bih svakom da se bavi valjanjem vune“, rekla je Drobac.

Svim učesnicama koje uspešno završe radionicu pustovanja, sledi sertifikat Etno mreže.  Sertifikati za najbolji završni rad i opremu za pustovanje biće dodeljeni krajem godine, na završnoj svečanosti u prisustvu diplomatskog kora. Rukotvorine Etno mreže koristi Protokol Vlade i državne institucije kao poslovne i diplomatske poklone.

Ove vredne žene sa teritorije Grada Sremska Mitrovica postale su čuvarke kulturne baštine Srbije koje sada izrađuju tradicionalne rukotvorine.

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142