Vesti

Grad priprema nove mere za pomoć ugostiteljima

Sremska Mitrovica – Gradska uprava sprovodi niz finansijskih mera kojima pomaže svim subjektima pogođenim situacijom usled širenja virusa kovid 19. U budžetu za narednu godinu planira se pomoć svim ugostiteljima i malim privrednicima u oblasti pružanja sličnih usluga.

Ugostiteljski objekti, sale za proslave, kafići, hamburgerije i subjekti slične delatnosti dobiće pomoć Grada Sremska Mitrovica i tokom 2021. godine.

Petar Samardžić zamenik gradonačelnice najavljuje da je u Budžetu Grada za 2021. godinu planiran značajan deo budžetskih sredstava za oporavak svih subjekata koji su bili ugroženi, tj. pogođeni svim merama i ograničenjima koja su bila na snazi tokom vanrednog stanja i sada, tokom proglašenja vanredne situacije u Gradu Sremska Mitrovica.

„Jedan od sektora koji su pretrpeli možda i najveći udarac jeste svakako ugostiteljski sektor, stoga će Grad Sremska Mitrovica implementirati niz ekonomskih i tehničkih mera u cilju oporavka ovih subjekata. Planira se jednokratna finansijska pomoć svim ugostiteljskim objektima na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, u zavisnosti od veličine objekata, od kvadrature, obima poslovanja, kategorije, lokacije i ostalih kriterijuma. Ova mera se ne odnosi samo na kafiće i restorane, hamburgerije, nego i na sale za proslave, tzv. svečane sale koje su možda pretrpele najveći gubitak jer tokom čitave godine nisu mogli normalno da posluju i da obavljaju svoju delatnost. Takođe svi ugostiteljski objekti počevši od prvog aprila ove godine, pa do prvog aprila 2021. godine biće oslobođeni plaćanja zakupa za zauzimanje javne površine za postavljanje bašta, to se odnosi na letnje bašte i na bašte zatvorenog tipa, tzv. zimske bašte, što će im obezbediti značajne uštede u poslovanju. Takođe planira se subvencionisanje opremanja zimskih bašta, svi oni ugostitelji koji žele da u sklopu svojih objekata montiraju, postave zimsku baštu od lokalne samouprave dobiće sredstva za izgradnju, opremanje, adaptaciju ovakvih prostora, naravno svi oni koji ispunjavaju propisane uslove. Planira se subvencionisanje kamata na kratkoročne kredite za sve preduzetnike i male privrednike koji se bave i proizvodnom, i uslužnom, i ugostiteljskom delatnošću, čak i smeštajni ugostiteljski objekti mogu da koriste ovu subvenciju, to je mera koju smo realizovali vrlo uspešno i 2020. godine, planiramo da je ponovimo i tokom sledeće godine,” rekao je zamenik gradonačelnice Samardžić.

„Ove godine smo započeli i jednu tehničku meru, to je distribucija dezinfekcionih sredstava, zaštitnih maski i opreme svim ugostiteljima i to je mera koja će se realizovati u kontinuitetu, odnosno u nekoliko navrata. Pozvao bih sve ugostiteljske objekte na teritoriji Grada Sremska Mitrovica da poštuju sve propisane mere, sve mere koje su na snazi, neće ostati zaboravljeni od strane lokalne samouprave, kako se epidemiološka situacija bude poboljšavala, tako će mere i ograničenja popuštati ali bih pozvao i sve građane goste u ovim lokalima da budu maksimalno disciplinovani, maksimalno odgovorni, da poštuju one mere koje su obavezne, mere koje se preporučuju jer samo uz jaku kolektivnu odgovornost mi možemo da zajedničkim prebrodimo ovu kriznu vanrednu situaciju i da se konačno vratimo u neke normalne i poslovne i životne tokove. Svi koji očekuju pomoć i podršku od strane lokalne samouprave mogu da budu sigurni da će tu pomoć i dobiti, a svima onima kojima je pomoć potrebna biće im dobrodošla svaka pomoć u svakom iznosu, u svakom procentu,” dodao je Samardžić.

Realizacija mera može da se očekuje početkom sledeće godine kada na snagu stupi realizacija budžeta za 2021. godinu. Sve mere podrške ugostiteljskom sektoru, već su započeli i sprodoviće ih u više navrata, u kontinuitetu, ističu u lokalnoj samoupravi, dokle god bude potrebe za tim i sve mere će produžavati koliko bude potrebno.

U zavisnosti od vrste mere biće raspisan konkurs ili javni poziv, a svi koji ispunjavaju određene standarde i uslove, ostvariće pravo na određenu vrstu subvencije. Zahteve moraju da podnesu i svi koji žele da budu oslobođeni zakupa za zimske bašte.

Za jednokratnu pomoć će biti raspisan javni poziv, a novčani iznosi biće različiti u zavisnosti od lokacije objekta, kvadrature, kategorije i slično. Takođe biće određeni maksimalni iznosi koji će se dodeljivati po svakom objektu.

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142