Vesti

Epidemiološka situacija kontrolisana, nove mere stupaju na snagu

Sremska Mitrovica – Eepidemiološka situacija u našem gradu i u celom Sremu je i dalje kontrolisana, svima koji su imali potrebu za dijagnostikom i terapijom pružene su usluge zdravstvene zaštite,  saopšteno je posle današnje sednice Gradskog štaba za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici.

Epidemiološka situacija usled širenja infekcije izazvane virusom kovid 19 na teritoriji Grada Sremske Mitrovice, ne razlikuje se od situacije u drugim opštinama Sremskog okruga, rekla je prim. dr Nada Zec Petković direktor Zavoda za javno zdravlje, a stanje je slično i u ostalim gradovima na celoj teritoriji AP Vojvodine. Dnevno se, pored novoinficiranih, registruju i izlečena lica, a razlika tih brojeva, istakla je dr Zec na današnjoj konferenciji za novinare, ide u prilog broju aktivnih lica na teritoriji našeg Оkruga.

„U Sremu je trenutno 1.283 aktivnih slučajeva zaraženih koronavirusom, od čega 405 u Sremskoj Mitrovici, 111 u Staroj Pazovi, 297 u Rumi, 257 u Inđiji, 35 u Irigu, 85 u Šidu i 93 u Pećincima. Stopa incidence trenutno je najviša je u Opštini Pećinci i iznosi 142 lica na 100.000 stanovnika. Stope prevalence odnosno ukupan broj obolelih na broj stanovnika najviše imaju opštine Ruma i Inđija. Broj lica za koja je sanitarnoj inspekciji predat predlog za izolaciju u Sremskoj Mitrovici 423, u Rumi 311, u Inđiji 274, u Šidu 96, Stara Pazova 122, Pećinci 110, Irig 40. Dijagnoza se postavlja vrlo brzo, jednostavno i lako primenom antigenskih testova i PCR dijagnostike”, rekla je dr Zec.

U Kovid bolnici Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, zbrinuta su 173 pacijenata, od kojih su 153 pozitivnа, na respiratoru je 20 pacijenata, rekao je dr Dragan Malobabić, zamenik direktora.

„Što se tiče broja pregleda on se i dalje zadržava na konstantno visokom nivou između 150 i 200 dnevno, među obolelima je veći broj mlađih ljudi. Kada je reč o opremi, Bolnica je dobila nove respiratore, tako da ih trenutno ima ukupno 26. Za ohrabrenje je da je sve veći i veći broj kontrolnih pregleda. Još jednom bih apelovao da pokušamo da smanjimo okupljanja i damo šansu radnicima i opremi Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici da sve prevedemo kraju na način koji bi bio najpovoljniji po sve nas”, dodao je dr Malobabić.

O novim merama Vlade Srbije u borbi protiv koronavirusa koje stupaju na snagu danas od 18 sati, govorio je načelnik Gradske uprave za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove Ljubomir Vujčić. Uredbom Vlade Republike Srbije radno vreme i to do 18 časova skraćeno je restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kao i pozorištima, bioskopima i drugim ustanovama kulture i priređivačima posebnih i klasičnih igara na sreću.

Kako je dodao načelnik Vujčić: „Iz ove mere izuzete su apoteke, benzinske stanice za prodaju goriva i ugostiteljski i drugi objekti koji dostavljaju hranu i koji mogu da rade 24 sata. Izuzimaju se i prodavnice prehrambene robe i kiosci, koje mogu da rade do 21 sat. Hamburgerije mogu da rade do 21h shodno broju mušterija koje mogu da prime u svoj objekat, a od 21 do 23 sata isključivo je šalterska prodaja, dostava hrane do 24 sata. Tržni centar Stop šop u Sremskoj Mitrovici radiće do 21 sat, jer svaka prodavnica ima svoj sopstveni ulaz, a ni butici neće skraćivati svoje radno vreme. Jedna od novina je da svi vlasnici koji izdaju stan na dan ubuduće imaju obavezu da sklope ugovor ili da imaju izjavu sa onim ko zakupljuje stan. Propisano je da maksimalno pet osoba može da bude u takvom stanu.”

Merama Vlade propisano je i da se omogući rad od kuće zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta, a i dalje se strogo kontroliše sprovođenje kućne izolacije i karantina, kao i ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929