Vesti

Dnevni broj inficiranih isti, epidemija i dalje kontrolisana

Sremska Mitrovica – Kako je rečeno na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici epidemiološka situacija usled širenja epidemije zarazne bolesti kovid 19 u našem gradu je standardna, odnosno kontrolisana.

Implementacija novih Izmena Zakona o zaštiti stanovništva u borbi protiv zaraznih bolesti na teritoriji Republike Srbije u našem gradu bila je tema sastanka Kriznog štaba. Zakonom je propisano da je kovid-19 zarazna bolest koja se prenosi vazduhom, nad kojom se sprovodi epidemiološki nadzor, a podatke o epidemiji za naš grad i opštine Srema iznela je prim. dr Nada Zec Petković direktor Zavoda za javno zdravlje.

„Broj pozitivnih lica na virus kovid 19 u Sremskoj Mitrovici je 14, u Staroj Pazovi 0, u Rumi 16, u Inđiji 4, u Šidu 2 i u Irigu i Pećincima po jedno lice. Ukupno novoinficiranih lica za prethodni dan je 38 u Sremskom okrugu. U Sremskoj Mitrovici je trenutno aktivno, za sve vreme ovog perioda koliko traje ovaj talas 300 lica, u Staroj Pazovi 30, u Rumi 108, u Inđiji 98, u Irigu 22, u Šidu 33, u Pećincima pet, za Sremski okrug ukupan broj aktivnih lica je 596. Ukoliko pogledamo stopa incidencije i stope prevalencije na Okrugu Srema možemo da kažemo da stope incidencije, odnosno broj novoobolelih za prethodni dan na 100.000 stanovnika izgledaju ovako: u Irigu je 9 lica na 100.000, u Šidu 5,8 lica, u Mitrovici 17, u Rumi 29, u Staroj Pazovi nula, u Pećincima pet, u Inđiji osam, za Sremski okrug stopa incidencije sa datumom 16. 11. iznosi 12 lica. Stope prevalencije, odnosno ukupan broj obolelih na 100.000 stanovnika za Sremski okrug izgledaju ovako Irig 205, Šid 96, Sremska Mitrovica 376, Ruma 199, Stara Pazova 45, Pećinci 25, Inđija 207, za Sremski okrug stopa prevalencije na 100.000 iznosi 191. Predlozi za izolaciju sanitarnoj inspekciji, za sve vreme ovog talasa jesu za Sremski okrug 644, u Rumi 112 lica, u Sremskoj Mitrovici 307, u Inđiji 106, u Šidu 42, Staroj Pazovi 36, u Pećincima 10 i Irigu 31 lice. Možemo da kažemo da je situacija standardna, odnosno kontrolisana, da broj pozitivnih na dnevnom nivou je u Gradu Sremska Mitrovica ustaljen i već jedno izvesno vreme, da stope prevalencije incidencije pokazuju da se situacija na Okrugu menja. Koriste se više antigenski testovi i samim tim i situacija na Okrugu prevazilazi takve podatke da se primećuju, registruju inficirana, odnosno pozitivna lista i u drugim opštinama”, rekla je dr Zec.

Zakonom je sad definisana i kućna izolacija kao mera koju sanitarnoj inspekciji predlažu lekari Zavoda za javno zdravlje, a podrazumeva lečenje u kućnim uslovima i ograničavanje slobode kretanja obolelima od zarazne bolesti, kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka bolesti i obolelima kod kojih težina bolesti ne zahteva lečenje u bolničkim uslovima. Karantin u kući je mera, dodaje dr Zec, kojom se ograničava sloboda kretanja i nalaže praćenje zdravstvenog stanja licima koja su bila ili za koja postoji sumnja da su bila u kontaktu sa zaraženim.

Direktor Opšte bolnice Sremska Mitrovica dr Živko Vrcelj o stanju i pacijentima u  toj ustanovi kaže: „ Na današnji dan 17. novembra, u Koronacentru imamo 90 pacijenata, od toga na Odeljenju u izolaciji Koronacentra je 79, a 11 pacijenata je na intenzivnoj nezi, od njih 11, deset je na respiratoru, jedan je na kiseoničkoj masci. Od ukupnog broja pacijenata 63 je dokazano pozitivno, ostali čekaju testove ili su negativni, pa će biti prebačeni u narandžastu zonu ili na Interno odeljenje. Juče je u ambulanti pregledano 153 pacijenta, bilo je 14 prijema u bolnicu, dva su otpusta.”

O tome šta izmene Zakona znače za Grad Sremsku Mitrovicu tj. za našu lokalnu samoupravu govorio je Ljubomir Vujčić načelnik Gradske uprave za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove: „Rasteretili smo sanitarne inspektore koji su do sada i uz našu saradnju imali najveći udeo u sankcionisanju onih koji su kršili donete mere. U konkretnom slučaju naše lokalne jedinice samouprave, od danas će komunalna milicija i komunalni inspektori kontrolisati sve mere koje je donela Vlada Republike Srbije i mere koje je na osnovu preporuka Vlade usvojio Štab za vanredne situacije Grada Sremska Mitrovica. Mi trenutno imamo šest komunalnih milicionara koji će vršiti kontrolu, imamo tri komunalna inspektora ali ćemo dodati još tri obučena inspektora zaštita životne sredine, što je ukupno 12 ljudi. Oni će u saradnji sa sanitarnom inspekcijom i policijom kontrolisati ugostiteljske, trgovinske, zanatske objekte ali i fizička lica, odnosno građane. Pokazalo se da su najveći problem redovi ispred objekata kao što su pošte, apoteke, domovi zdravlja i tu ćemo vršiti rigoroznije kontrole”.

Kako je još naveo načelnik Vujčić: „Konkretno, sada komunalna milicija i komunalna inspekcija može da isprazni objekat u kojem se krši mera, da mu zabrani rad do 72 sata, bez obzira da li su pravna lica ili preduzetnici, a nakon isteka tog roka tužilaštvo shodno situaciji nalaže naredne mere. Kaznenene odredbe su, u slučaju nenošenja maske ili nepoštovanja fizičke distance na otvorenom ili u zatvorenom prostoru od 5.000 dinara i to inspektor može odmah da piše fizičkom licu. Kazne za pravna lica koja se ne pridržavaju mera su 300.000 dinara za pravno lice, 150.000 za preduzetnike, 50.000 za odgovorno lice u pravnom licu i 30.000 za ono lice koje je zaduženo za sprovođenje mera u nekom od objekata. Shodno opasnosti po zdravlje stanovništva koju neki objekat može da napravi, krenuće se sa manje drastičnim merama, a to je da se takav objekat prvo isprazni, pa onda ići korak-po-korak dalje. U poslednje dve nedelje naš grad se veoma dobro drži i mere se veoma dobro poštuju. Međutim, poslednja dva vikenda počelo je iznajmljivanje tzv. stan na dan i proteklog vikenda smo ispraznili jedan takav objekat. Znamo za tri neregistrovana stana koji se bave takvom delatnošću i prema njima ćemo preduzeti veoma drastične mere”.

Načelnik je pohvalio sugrađane rekavši da se mere veoma dobro poštuju ali je ponovo apelovao na sve građane da na autobuskim stajalištima i u redovima koriste maske.

Kao posebna mera za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti Zakonom je uvedena lična zaštita od infekcije kao obaveza svakog pojedinca da preduzme mere lične zaštite zdravlja i života u skladu sa prirodom bolesti, a usled nepridržavanja kojih može doći do ugrožavanja zdravlja i života drugih.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929