Vesti

Volonterizam kao dobar primer u Projektu „Get2IT” u našem gradu

Sremska Mitrovica  – Naš grad kao učesnik u projektu „GET2IT – Stvaranje aktivnog građanstva u Evropi i Turistička organizacija Grada Semska Mitrovica kao jedan od partnera projekta promovisali su ciljeve oko kojih se okupilo pet zemalja. Primere dobre prakse u Srbiji predstavili su volonteri Kancelarije za mlade Grada Sremska Mitrovica.

Cilj projekta „Evropa za građane – Get2IT” je stvaranje aktivnog građanstva u Evropi kroz različite oblike solidarnosti i volontiranja, u različitim oblastima: obrazovanje, ekologija, kulturno nasleđe, zapošljavanje. Kao deo projekta, primere dobre prakse u Srbiji predstavili su volonteri Kancelarije za mlade Grada Sremska Mitrovica, koji su u svojoj prezentaciji govorili kako je Kancelarija za mlade uspešno koordinirala svojim volonterima u Gradu Sremska Mitrovica tokom kriznog perioda pandemije.

Projektu su dodeljena bespovratna sredstva u vrednosti od 100.800,00 evra od Evropske Unije preko programa Evropa za građane – Mera 2.2. Mreža gradova. Učesnici su institucije i organizacije iz pet evropskih zemalja.

Petar Samardžić zamenik gradonačelnice rekao je nešto više o projektu: „Danas je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici održan prvi onlajn događaj putem Zum aplikacije u okviru transnacionalnog projekta „Get2IT”. Vrednost projekta je 100.800 evra, a nosilac je Pučko otvoreno učilište Varaždin Republika Hrvatska, dok su partneri ustanove, institucije i organizacijeiz pet evropskih zemalja, pored Hrvatske i Srbije, dolaze iz Slovenije, Italije i Republike Češke. Srbiju i Grad Sremsku Mitrovicu na ovom projektu će predstavljati Turistička organizacija grada Sremske Mitrovice (TO SM) Sremska Mitrovica i Regionalna razvojna agencija Srem, doo Ruma, Ruma u Srbiji. Glavni cilj Projekta je angažovanje građana u demokratskim procesima, odnosno njihovo učestvovanje u lokalnim akcijama, zasnovano na načelima i principima volonterizma i solidarnosti. Stoga će upravo i mitrovačka Kancelarija za mlade predstaviti svoj rad, odnosno omladinski aktivizam, volonterski aktivizam mladih, u krizno vreme, odnosno u vreme pandemije koronavirusa.”

Kako bi se suočili sa ovim problemima i nedostacima u evropskim zajednicama, ovo partnerstvo stvara transnacionalnu mrežu gradova koja se fokusira na poboljšanje angažovanja građana u lokalnim akcijama koje su zasnovane na principima volonterizma i solidarnosti.

Svetlana Sabo v.d. direktorica Turističke organizacije Grada Semska Mitrovica rekla je da se zbog okolnosti izazvanih  pandemijom, u ovoj sesiji prešlo na onlajn rad ili na Zoom povezivanje.

„Volonterizam je glavna tema, i to uključivanje građanstva u aktivne demokratske procese, odnosno da se ukaže na to koliko građani mogu da preuzmu inicijativu, da se ne oslanjaju samo na lokalne vlasti i na druge ljude, nego da na osnovu svojih ideja i inicijative preduzmu određene korake, planiraju i realizuju određene aktivnosti. Cilj projekta je da se stvori program na osnovu koga će građani kroz različite programe, konferencije, predavanja, prezentacije ili obilaske steći znanje i veštine kako da planiraju i realizuju aktivnosti volonterizma na principima solidarnosti. Turistička organizacija Grada je već drugi put u okviru projekta „Evropa za građane” ravnopravni partner, stekli smo dobro reputaciju, pouzdan smo partner, tako danas rado pozivaju da učestvujemo na velikim evropskim projektima,” rekla je direktorica Sabo.

U ovu sesiju uključili su volontere Kancelariea za mlade jer su upravo oni, dodala je Sabo, svojim herojskim postupcima dobar primer prakse kako se mladi uključuju u rešavanje određenih kriznih situacija, kako mogu da pomognu starim osobama ili uopšte kako mogu da se uključe u razvoj humanitarnih aktivnosti u gradu.

Biljana Matić korodinator Kancelarije za mlade pohvalila je rad svih volontera i dodala: „Kancelarija kao dobar primer prakse učestvuje danas u ovom projektu i predstavlja kako je radio Kol-centar za vreme vanrednog stanja. Jako je važno da se o tome nešto čuje, zato što smo mi bili jedinstven primer u celoj Srbiji, takav Kol-centar nije nigde postojao, Sa druge strane mogu da kažem da je rad u  Kol-centru ostavio veoma snažan utisak na volontere, te ukoliko bi ponovo morao da se oformi iz bilo kog razloga i u bilo kojoj situaciji, u roku od sat vremena volonteri bi ponovo bili u Kancelariji za mlade.”

Građani su glavni pokretači rasta i moraju biti aktivni u razvoju svojih zajednica, poruka je učesnika ovog projekta. Projekat je započeo 1. marta 2020. godine, a završiće se 31. marta 2021.

Njime se nastoji da se postigne da građani budu otvoreniji prema volontiranju i da steknu nova znanja i veštine kao i da razviju nove kontakte sa građanima iz drugih zemalja.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988