Vesti

U Zasavici II obeležena godišnjica stradanja Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu

Zasavica Dva – Komemorativni skup povodom obeležavanja godišnjice stradanja Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu održan je na Spomen-obeležju u Zasavici II.

Zamenik gradonačelnice Petar Samardžić sa saradnicima prisustvovao je obeležavanju godišnjice stradanja Jevreja i Roma. Tom prilikom su u znak sećanja na nevine žrtve u Drugom svetskom ratu položeni venci i cveće na spomenik.

 „Grad Sremska Mitrovica neguje kulturu sećanja na sve stradale u svim ratovima. Danas smo ovde na Spomen-obeležju u Zasavici Dva kako bismo održali pomen i odali počast stradalima, žrtvama u Drugom svetskom ratu, kada su Nemci 1941. godine polovinom oktobra streljali preko 1.000 Jevreja i oko sto Roma meštana Mačve. Cilj ovakvih pomena jeste da skrenemo pažnju, da opomenemo na bezobzirne zločine koji su se dogodili u Drugom svetskom ratu kako ne bismo dozvolili da se takvi zločini ikada više ponove”, rekao je Petar Samardžić zamenik gradonačelnice.

Vence su položili predstavnici Grada Sremska Mitrovica i Mesne zajednice „Zasavica”, a pomenu su prisustvovali i predstavnici Mesne zajednice „Mačvanska Mitrovica” kao i đaci Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod” iz Mačvanske Mitrovice.

„Jako je bitno pamtiti šta se dešavalo u prošlosti jer čovek koji ne pamti prošlost, teško se snalazi u sadašnjosti, a pitanje je kakva mu je budućnost. U toku 1941. godine u blizini ovog mesta streljano je oko 1.000 ljudi. Ti ljudi su bili Jevreji koji su bežali iz svojih domova iz Austrije, Čehoslovačke, Poljske gde je rat već počeo da bukti još od 1939. godine, u istoriji su poznati kao Kladovski transport. Oni su našli su privremeno utočište u Šapcu, odakle su, dve godine kasnije, kad je rat došao i u Srbiju, zajedno sa meštanima tog grada i okolnih sela uglavnom Romima, dovedeni i streljani ovde”, rekao je Miljan Garčević istoričar.

Pomeni na nevine žrtve i nečovečne zločine važni su jer se na osnovu njih gradi identitet nacije i kolektiva, kao i celog čovečanstva,  rečeno je na komemoraciji, da se nikad ne zaboravi, da uvek pamtimo, da se uvek sećamo i da uvek obeležavamo ove događaje, kako se nikad ne bi ponovili.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988