Vesti

Obeležen 1. oktobar 2020 — Međunarodni dana starijih osoba

Sremska Mitrovica – Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica, u saradnji sa Domom zdravlja Sremska Mitrovica, povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba 2020. godine, organizovali su manifestaciju namenjenu našim starijim sugrađanima, uz poštovanje svih preporuka za očuvanje zdravlja i sprečavanje širenja infekcije COVID 19.

Tim povodom, danas 1. oktobra 2020. godine u sali Udruženja penzionera u Sremskoj Mitrovici, održano je predavanje o principima pravilne ishrane kod starije populacije i o osteoporozi (predavač je lekar specijalista higijene ZZJZ), a svi prisutni mogli su da provere visinu krvnog pritiska i nivo šećepa u krvi.

„Da li je pandemija  promenila pogled na starost i starenje?”

Ove godine 1.oktobra obeležava se 30. roljendan Meljunarodnog dana starijih osoba, koju je svakako obeležila pandemija COVID 19. Uzimajući u obzir da je rizik za obolevanje veći među osobama starije životne dobi, javnozdravstvene politike i programi su obuhvatili promotivne aktivnosti sa ciljem podizanja svesti o njihovim posebnim potrebama. Takođe je važno prepoznati odgovornost starijih osoba prema sopstvenom zdravlju i njihovu ulogu u fazama spremnosti i reagovanja na trenutnu i buduću pandemiju. Ova godina je takođe prepoznata kao „Godina medicinskih sestara i babica”.

Međunarodni dan starijih osoba naglašava ulogu zdravstvenih radnika, posebno medicinskih sestara u pružanju zdravstvene zaštite starijoj populaciji i poziva na podizanje kapaciteta kako bi se obezbedila bolja podrška zdravstvenom sistemu.

Ciljevi Međunarodnog dana starijih osoba 2020:

1. Upoznati stručnu i opštu javnost o strateškim ciljevima Dekade aktivnog starenja.
2. Izgraditi platformu za inovacije i promene, koja će omogućiti povezivanje ljudi i
razmenu ideja.
3. Podržati zemlje u planiranju i realizaciji aktivnosti, na način da će svakoj zemlji stajati na raspolaganju veštine i alati koji će omogućiti kreiranje politike zdravog starenja.
4. Raspolagati kvalitetnijim podacima o zdravom starenju na globalnom nivou.
5. Podizanje svesti o posebnim zdravstvenim potrebama starijih osoba, njihovom doprinosu
sopstvenom zdravlju i funkcionisanju društava u kojima žive.
6. Podizanje svesti o značaju zdravstvenih radnika i saradnika u pružanju zdravstvene zaštite starijim osobama, sa posebnim osvrtom na profesiju medicinskih sestara.
7. Izneti predloge za smanjenje nejednakosti u zdravlju starijih osoba među razvijenim zemljama i zemljama u razvoju.
8. Povećati razumevanje uticaja pandemije COVID-19 na starije osobe, zdravstvenu politiku i sistem zdravstvene zaštite.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929