Vesti

Noćas počinje zimsko računanje vremena

Sremska Mitrovica – Letnje računanje vremena završava se u nedelju, 25. oktobra, u tri sata ujutru, kada kazaljke na časovnicima treba pomeriti za jedan sat unazad, dakle sa tri na dva sata ujutru.

Poslednjeg vikenda u oktobru časovnike pomeramo unazad, ili to umesto nas urade sateliti i  kompjuterski procesori i vraćamo se na zimsko, prirodno računanje vremena. Zimsko računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u martu, kada počinje letnje računanje vremena.To je pitanje koje je regulisano zakonom u većini evropskih zemalja, kao i kod nas.

Prelazak sa letnjeg na zimsko računanje vremena je počelo 1916. godine u zemljama na severu Evrope radi uštede energije. Letnje računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine. Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi odredile su da početak letnjeg računanja vremena počinje poslednje nedelje u martu i završava poslednje nedelje u oktobru.

Pomeranje kazaljki uvedeno je uz obrazloženje da se time „produžava” dan, omogućava ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Evropski parlament je 4. marta 2019. godine izglasao da se ukida pomeranje sata od 2021. godine, pa će tako sve zemlje EU morati da odaberu letnje ili zimsko računanje vremena.

Vlada Srbije usvojila je pre dve godine Predlog zakona o računanju vremena, koje će od 2021. godine biti usklađeno sa vremenom koje koriste evropske zemlje.

Najava događaja

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988