Vesti

Manifestacija „Daj pedalu raku” ponovo u našem gradu

Sremska Mitrovica – Manifestacija „Daj pedalu raku” već drugu godinu zaredom održava se u našem gradu, na Trgu Ćire Milekića. Povod je obeležavanje meseca oktobra kao Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke.

„Daj pedalu raku” je manifestacija koja za cilj ima podizanje svesti cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanje zdravih stilova života naročito sporta, stavljajući akcenat na biciklizam koji je idealan kako u prevenciji tako i u rehabilitaciji posle operacije raka dojke.

Vojislav Mirnić, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu rekao je nešto više o današnjoj akciji: „Pored gradske uprave u ovoj manifestaciji su učestvovale i organizacije civilnog sektora, naša deca i naši sugrađani koji su želeli da podrže manifestaciju i daju značaj našim ženama, majkama, bakama kako bi preventivnim delovanjem uspeli da se izdignut iznad ove opake bolesti koja preti i jedan je od vodećih uzroka smrtnosti kod žena. Manifestacija se održava u 29 gradova širom Srbije, takođe ove godine se održava i u Sloveniji, samim tim je poprimila međunarodni karakter. Danas smo simboličnom vožnjom od centra grada do reke Save skrenuli pažnju da je potrebno da se što pre i što više održavaju preventivni pregledi kako bi izbegli karcinom dojke, kako bi se dijagnostifikovao na vreme i kako bi pomogli u daljem lečenju. Pandemija kovid virusa sprečila je redovno održavanje tih pregleda ali nadamo se da će se situacija normalizovati i da će se pregledi u daljem toku godine održavati na vreme.”

Rak dojke je da podsetimo, najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrtnosti žena u Republici Srbiji. Poslednjih decenija beleži se konstantan porast broja obolelih, a jedan od najvećih problema je kasno otkrivanje i dijagnostika raka, najčešće u odmakloj fazi bolesti.

Milkica Kajtez glavna sestra Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici: „Današnja manifestacija koju obeležavamo trećeg oktobra, ima za svrhu i cilj prevenciju oboljevanja od karcinoma dojke. Opšta bolnica Sremska Mitrovica radi preventivne preglede koji se sastoje od ultrazvuka i mamografija. Međutim, ove godine zbog pandemije koronavirusa je smanjen broj preventivnih pregleda, zbog velikog broja obolelih od kovida 19 uslovi ne dozvoljavaju takve akcije. Bez obzira na to, radimo prioritete i obolele kod kojih su postavljene sumnje, samim pregledom kod lekara opšte prakse i hirurga.”

Prema zvaničnim podacima Evropskog registra za rak naša zemlja se nalazi na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od ove vrste karcinoma. Godišnje od raka dojke, koji je izlečiv preko 90% ako se otkrije na vreme, umre 1.600 žena ali rak dojke ipak preživi 3.000 žena zahvaljujući činjenici da se rak otkrio i lečio na vreme odgovarajućim terapijama.

Projekat su podržali i aktivno učestvovali u vožnji, predstavnici udruženja, sportskih klubova, lokalnih samouprava, zdravstvenih ustanova i institucija, sportisti, mediji iz 29 gradova i opština u Srbiji, a među njima i Sremska Mitrovica.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988