Vesti

Grad pomaže male privrednike

Sremska Mitrovica – Subvencionisanjem kamata na kratkoročne kredite Grad pomaže male privrednike, kako bi se ublažile posledice pandemije virusa kovid 19.

O meri pomoći maloj privredi govorio je Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice i objasnio da mera podrške privredi podrazumeva subvencionisanje kamate na kratkoročne kredite namenjene finansiranju razvoja privrednih subjekata sa teritorije Grada Sremska Mitrovica.

Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice ističe: „Reč je o kreditima ročnosti do 24 meseca, u visini od 200.000 do milion dinara, namenjenih za finansiranje tekuće likvidnosti i obrtnih sredstava. Korisnici ovih kredita su preduzetnici, mala i mikro pravna lica sa sedištem na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, registrovani za proizvodnu, prerađivačku, uslužnu i ugostiteljsku delatnost, dakle sve sem trgovine. Grad Sremska Mitrovica subvencioniše kamatu u intenzitetu od 85% iznosa kamate odnosno 100% vrednosti kamate za delatnosti koje su povezane sa poljoprivrednom proizvodnjom. Nekoliko subjekata je već podnelo zahteve, a svi zainteresovani za ovakav vid kreditne podrške zahtev mogu da podnesu u Vojvođanskoj banci sa kojom je Grad sklopio ugovor 31. jula po javnom pozivu. Kreditni zahtevi se podnose do 1. novembra, za ovu namenu je predviđeno 500.000 dinara, ukoliko bude veliko interesovanje i u narednoj godini, 2021. ćemo ponovo implementirati ovu meru, nadam se i u većem budžetu.”

Za ublažavanje posledica pandemije virusa kovid 19, pored toga što mala privreda može da računa na meru podrške Grada Sremska Mitrovica tokom 2020. godine, podestio je zamenik Samardžić, na raspolaganju su im i kreditne podrške na republičkom, odnosno pokrajinskom nivou.

„Postoje krediti koje banke po uredbi odobravaju uz garanciju Republike, tu je i kreditna podrška za finansiranje likvidnosti i tekuće likvidnosti obrtnih sredstava od strane Garancijskog fonda Autonomne Pokrajine Vojvodine. To su krediti sa rokom otplate do 36 meseci, sa grejs periodom od devet do 12 meseci, sa vrlo povoljnim kamatnim stopama i ono što je značajno za ove kredite da nije obuhvaćena samo mala privreda, nego i pravna lica koja su kategorisana, odnosno razvrstana kao srednja pravna lica, pa čak i registrovana poljoprivredna gazdinstva i zemljoradničke zadruge. Osnovni cilj jeste bilo ublažavanje posledica pandemije kovid 19 ali svakako je to neka vrsta pilot-projekta podrške maloj privredi što će nam biti u fokusu i u narednim godinama, tako da ćemo videti kakvo interesovanje bude da li ćemo je ponoviti ili ćemo tražiti neke nove, drugačije mere u cilju podrške male privrede odnosno finansiranju razvoja privrednih subjekata”, dodao je Samardžić.

Uslovi za konkurisanje su u skladu sa kreditnom politikom „Vojvođanske banke”. Osnovni uslovi su da budu registrovani i razvrstani kao mala, mikro pravna lica odnosno preduzetnici, da obavljaju jednu od pobrojanih delatnosti. Svi zainteresovani kreditni zahtev podnose direktno „Vojvođanskoj banci”.

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142