Vesti

Epidemiološka situacija u našem gradu povoljna ali nesigurna

Sremska Mitrovica – Stručnjaci apeluju da se ne opuštamo, da i dalje poštujemo sve preventivne mere. Iako je epidemiološka situacija u našem gradu povoljna ipak je nesigurna, zaključak je Gradskog kriznog štaba.

Na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije donete su i odluke o pojačanoj kontroli poštovanja preventivnih mera. Svetlana Milovanović gradonačelnica iznela je zaključak sednice da je stanje u Sremskoj Mitrovici stabilno i dodala da to ne znači da treba da se opuštamo.

„Kako bismo zadržali u našem gradu ovakvo epidemiološko stanje treba da poštujemo sve mere koje smo doneli u prethodnom zaključku, dakle one i dalje ostaju na snazi, sad smo ih samo uskladi sa odlukama Republičkog kriznog štaba, a ponoviću najvažnije: preporuka je nošenje maski na otvorenom prostoru, u zatvorenom prostoru maska je obavezna. Radno vreme ugostiteljskih objekata ostaje isto kao u prethodnom zaključku do 23h, a novina je da svi uslužni objekti moraju da odrede odgovorno lice zaduženo za striktno sprovođenje preventivnih mera. Moram da napomenem da ćemo raditi i veći nadzor na terenu, taj nadzor komunalna i sanitarna inspekcija rade i sada ali će već od danas inspekcija biti na terenu do 24h, kontrolisaće i počeće sa kažnjavanjem”, rekla je gradonačelnica Milovanović koja je i predsednica Gradskog štaba za vanredne situacije.

Podsetila je na prethodno donete mere: „Dozvoljeno je održavanje javnih kulturnih, umetničkih događaja u zatvorenom prostoru, u skladu sa merama od prethodnog puta, dakle do 500 lica uz mere fizičke distance, a zabranjuje se rad svečanih sala kao i organizovanje svih proslava u zatvorenom ili otvorenom prostoru dok postoji opasnost od širenja ove zarazne bolesti. Bez obzira što je situacija povoljna i stabilna u našem gradu, i dalje apelujem na sve naše sugrađane da zbog svog zdravlja, zbog zdravlja drugih, zbog zdravlja naše dece sprovodimo sve preventivne mere. Vidimo šta se dešava u okruženju, mi smo za sada stabilni ali naredni period je kritičan. Sami sebi treba da pomognemo, tako što ćemo da budemo odgovorni,” zaključila je gradonačelnica.

Zaštitne maske moguće je skinuti samo kada se sedi za stolom, ponovila je ona. Zaprećena kazna za nepoštovanje mera je od 5.000 dinara.

Prim. dr Nada Zec Petković direktor Zavoda za javno zdravlje iznela je zaključke: „Zavod ocenjuje epidemiološku situaciju kao povoljnu ali nesigurnu, tako da i u narednom periodu treba da se i dalje primenjuju sve mere zaštite u cilju sprečavanja virusne infekcije kovid 19. Dnevno imamo registrovanih slučajeva u rasponu od nula tj. nijedno, do dva ili tri lica na nivou Sremskog okruga. Za Grad Sremska Mitrovica broj aktivnih lica na današnji dan je 11 lica, u Staroj Pazovi tri, Rumi dva, u Inđiji šest, u Irigu i Šidu nemamo pozitivnih lica, u Pećincima jedno pozitivno lice. Ukupno, trenutno sa današnjim danom broj aktivnih lica sa pozitivnom virusnom infekcijom je 23 za Sremski okrug.  Zavod za javno zdravlje sada prati zdravstveno stanje svih naših đaka u srednjim i osnovnim školama, kao i zdravstveno stanje zaposlenih u školskom sistemu i do ovog momenta nijedno lice nije registrovano se pozitivnom virusnom infekcijom.”

Stručnjaci i dalje preporučuju neophodno nošenje zaštitne opreme, rečeno na današnjoj konferenciji za novinare posle sednice Kriznog štaba.

Direktor Opšte bolnice Sremska Mitrovica dr Živko Vrcelj rekao je: „Imamo uskupno 13 pacijenata u Koronacentru, od toga 9 pacijenata pozitivnih, ostatak čeka testiranje, u intenzivnoj nezi su dva pacijenta na respiratoru, ostali su na kiseoniku. Za sada je situacija stabilna, povoljna. Broj pacijenata se kreće oko 10 već dve nedelje, dakle nema nekog značajnijeg rasta za sad. U odnosu na letnji period, uglavnom je simptomatologija vrlo slična, mada koronavirus ima malo širi dijapazon simptomatologije koji varira od slučaja do slučaja ali uglavnom su to isti simptomi. Imamo dovoljan broj respiratora, vraćeno nam je pet respiratora koji su bili na Institutu. Moguće je da će i kod nas biti neki blaži porast obolelih, o tome će više reći epidemiolozi, nadajmo se da neće biti kao u okruženju.”

Kovidambulanta i dalje se nalazi u okviru bolničkog prijema Opšte bolnice Sremska Mitrovica. Radi 24 časa, dežura osam lekarskih timova Doma zdravlja i lekarski tim Opšte bolnice.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042