Vesti

Dani Vojvodine u Srpskoj

Zvornik – U okviru „Dana Vojvodine u Republici Srpskoj”, Zvorničani su 8. oktobra na gradskom šetalištu imali priliku da degustiraju proizvode vojvođanskih izlagača i upoznaju se preko brošura sa njenim turističkim potencijalima. Deset turističkih organizacija Vojvodine predstavili su Zvorničanima tradicionalne slane i slatke proizvode, kao i pića, a da se u Zvorniku još više oseti duh Vojvodine pobrinuli su se futoški tamburaši.

U okviru manifestacije održan je Okrugli sto „Uticaj na poslovanje turističke privrede Republike Srpske i AP Vojvodine u doba korone i rešenje za njihovo prevazilaženje”, a u Gradskoj kući u Zvorniku upriličen je i prijem kod gradonačelnika Zorana Stevanovića. Prijemu su prisustvovali direktori turističkih organizacija Republike Srpske i Vojvodine Nada Jovanović i Nataša Pavlović, predstavnici privrednih komora Srpske i Vojvodine, kao i gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač i zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice Petar Samardžić.

„Počevši od tradicije prijateljstva i saradnje Republike Srpske i Republike Srbije, imajući u vidu značaj političke i ekonomske transformacije koje su se dogodile poslednjih desetak godina, verujući u evropsku budućnost naših zemalja, polazeći od vizije da na lokalnom nivou izgradimo društvo solidarnosti, slobode, jednakosti, ravnopravnosti i socijalne pravde, iskazujući želju da otvorimo nove mogućnosti za saradnju u oblastima od zajedničkog značaja, Grad Zvornik i Grad Sremska Mitrovica su se još 2014. godine i formalno usaglasile o uspostavljanju bratskih odnosa. Cilj bratimljenja je bio intenziviranje saradnje u oblasti ekonomije, kulturnih dešavanja, sporta, prirodnog i istorijskog nasleđa, omladinskog aktivizma, civilnog društa i drugim sferama društva. Sada kada se u Zvorniku predstavlja gastro turistička ponuda Vojvodine, svakako će biti više reči o potencijalnoj saradnji u oblasti turizma, i to posebno kulturnog, manifestacionog, ruralnog i gastro turizma. Bogato istorijsko nasleđe Sirmijuma, „Srem Folk Fest”, „Vinski park”, sremski kulen i ostali suvomesnati specijaliteti,  kao i fruškogorska vina i fruškogorski lipov med, samo je deo ponude koju Sremska Mitrovica sa ponosom može da ponudi Zvorniku, Republici Srpskoj, ali i celom svetu. Siguran sam da će u budućnosti biti više saradnje na polju turizma, ali mnogo je bitnija i ona neformalna saradnja, prijateljska saradnja između ljudi, između građana Sremske Mitrovice i Zvornika, saradnja stavnovnika Srbije i Srpske, saradnja jednog naroda na dve obale Drine. To prijateljstvo je postojalo i pre 2014. godine, održalo se do danas, a uveren sam da će se preneti i na buduće generacije,” Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović obišao je izlagače istakavši da je ovaj događaj odlična prilika da se stanovnici Zvornika upoznaju iz prve ruke sa specijalitetima Vojvođana koji imaju šta da pokažu i da ponude. 

„Pandemija virusa korona naučila nas je da ne moramo samo ljetovati u Crnoj Gori, Grčkoj i drugim stranim destinacijama, već da se ima mnogo toga lijepog vidjeti i uživati i na prostorima Vojvodine, Srbije, Republike Srpske, cele Bosne i Hercegovine, tako da je i ovo prilika da se više okrećemo vlastitim resursima i da stičemo navike i poštovanje prema onome što imamo u smislu turističke i gastronomske ponude,” Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

Na prijemu kod gradonačelnika Zvornika dogovoreno je da se sledeće godine Turistička organizacija Republike Srpske predstavi u Vojvodini, a domaćin će biti upravo Sremska Mitrovica. 

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291