Vesti

Vakcina protiv gripa stigla, a distribucija domovima zdravlja je u toku

Sremska Mitrovica – Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica isporučene su vakcine  protiv sezonskog gripa za zdravstvene ustanove u Sremskom okrugu.

Reč  je o inaktivisanoj split vakcina proizvođača „Abbott Biologicals B.V”. U skladu sa preporukom Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisveru, vakcina sadrži cirkulišuće antigene virusa gripa: AH3N2, B/Washington 02/19 soj i V /Phuket soj.

Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica isporučena je vakcina, a distribucija domovima zdravlja je u toku. Zainteresovani za vakcinaciju treba da se jave svom izabranom lekaru.

„Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2–3 nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od 6 do 12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba vakcinacije svake godine, kao i zbog variranja različitih sojeva virusa gripa koji mogu da se menjaju svake godine/sezone”, navodi dr Jasmina Jandrić Kočić iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Kod vakcinisanih se u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika i smanjuju se moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku.

Kod  kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku, bolest može imati za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija (najčešće zapaljenja pluća). Izuzimajući privremene ili trajne kontraindikacije, ovu vakcinu je moguće aplikovati već u uzrastu od navršenih 6 meseci života. Preosetljivost na jaja, pileće proteine, neomicin i formaldehid su najčešće kontraindikacije kod ove vakcine. Imunološki odgovor može biti oslabljen u slučaju imunosupresivne terapije, kao što su kortikosteroidi, citotoksični lekovi ili radioterapija.

Vakcinacija protiv gripa se sprovodi u cilju smanjenja  obolevanja i umiranja, ali i smanjenja  prenošenja virusa gripa u porodici, kolektivu i populaciji. Vakcinacija stanovništva koje pripada grupama rizika sprovodi se u cilju očuvanja sopstvenog zdravlja, održavanja kolektivnog imuniteta populacije, ali i indirektno očuvanja zdravlja članova njihovih porodica odnosno kolektiva, a posebno onih kod kojih je kontraindikovano davanje ove vakcine, u cilju preveniranja mogućih komplikacija i teških kliničkih formi obolevanja.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988