Vesti

Svetlana Milovanović izabrana za gradonačelnika

Sremska Mitrovica – Kandidat Liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu” Svetlana Milovanović izabrana je danas za gradonačelnicu, voljom novog saziva Skupštine grada, a njen zamenik je Petar Samardžić sa iste liste.

Ovo je drugi put u dugoj istoriji našeg grada, da je na funkciju gradonačelnika izabrana žena. Za izbor gradonačelnice i njenog zamenika glasalo je 44 odbornika.

Prethodna žena na toj dužnosti bila je Marija Prokop od 1984. do 1985. godine. Svetlana Milovanović je profesor srpskog jezika i književnosti, u prethodnom periodu nalazila se na funkciji zamenice gradonačelnika.

Svetlana Milovanović je rođena 1967. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Sremskoj Mitrovici, a Filozofski fakultet Odsek srpsko-hrvatski jezik i jugoslovenske književnosti u Novom Sadu. Od 1995. godine radi u osnovnim školama „Jovan Popović” i „Boško Palkovljević Pinki”. Od 2004. do 2016. bila je direktor „Pinkijeve” škole i predsednik Aktiva direktora škola u našem gradu. Kratko je bila direktor Centra za kulturu „Sirmiumart”, nakon čega je izabrana za zamenicu gradonačelnika. Bila je i odbornik od 2008. do 2016. Udata je i ima jedno punoletno dete.

U obraćanju odbornicima Milovanović je rekla da je počastvovana izborom i zahvalila se prethodnom gradonačelniku i svima koji su je podržali, obećavši da će raditi na tome da se ispuni sve planirano pre izbora.

„Čast je ali i velika odgovornost biti gradonačelnik Grada kao što je naša Sremska Mitrovica, koja ima burnu istoriju, koju su vekovima rušili, palili, čak četiri puta, još od trećeg veka nove ere, a ona se uvek izdizala iz pepela. Imamo sreću da smo svedoci razvoja Sremske Mitrovice, u prethodnom periodu naš grad se izuzetno razvio, a mi ćemo nastaviti u tom pravcu. Naš plan za naredne četiri godine je ono što smo istakli u Programu Sremska Mitrovica 2025. tokom izborne kampanje Liste „Aleksandar Vučić za našu decu”. Izdvojiću samo nekoliko oblasti, a to su obrazovanje, zaštita životne sredine i turizam, naravno razvijaćemo i sve ostale oblasti koje smo navodili”, rekla je gradonačelnica Milovanović.

Istakla je da su nedavno sagrađene dve osnovne škole ali da će se ići korak dalje i da će biti rekonstruisane ostale osnovne i srednje škole u našem gradu, kao i predškolske ustanove, a uradiće se i modernizacija nastavnog procesa.

„U oblasti ekologije izdvojila bih akciju koju smo istakli i u izbornoj kampanji, a to je 80.000 stabala za stanovnike Sremske Mitrovice koji će u našem gradu biti formirani u vidu parkova. Poseban akcenat ćemo da stavimo na još jednu veliku i bitnu oblast, to je oblast turizma. Izgradnja hotela, seoska domaćinstva su nam vrlo bitna, fruškogorski turizam, izgradnja biciklističke staze itd, planovi su nam veliki mi ćemo to sigurno ostvariti ali treba sad u prvom periodu da završimo ono što je započeto”, dodala je ona.

Kako je zaključila gradonačelnica Milovanović: „Meni je posebno drago što sam druga žena u istoriji našeg grada koja je gradonačelnik, pre mene je to bila 1984. godine Marija Prokop. Nadam se da ćemo se ubrzo i upoznati da razmenimo iskustva, da vidimo šta se i da li se nešto promenilo tokom ovih 40 godina. Žene su te koje teže miru, koje teže stabilnosti, očuvanju svoje porodice, a moja porodica je Sremska Mitrovica, svi naši sugrađani i sugrađanke. Potrudićemo se, zamenik i ja, da ostvarimo sve ono što smo obećali i sva očekivanja, sve u službi naših građana. Posebno bih se zahvalila Listi „Aleksandar Vučić za našu decu” na podršci koji su nam pružili, svom prethodniku Vladimiru Sanaderu lepo smo i plodotvorno sarađivali ove četiri godine, a posebnu zahvalnost dugujemo našem ministru Branislavu Nedimoviću koji je svojom energijom, svojom snagom i svojim poslovanjem učinio da naša Mitrovica postane grad za primer. Hvala vam puno i neka Sremska Mitrovica i dalje pobeđuje.”

Bivši gradonačelnik Vladimir Sanader uručio je cveće novoizabranoj gradonačelnici Svetlani Milovanović poželeviši joj puno sreće u daljem radu.

Na današnjoj sednici izabran je i zamenik gradonačelnika, Petar Samardžić, dosadašnji direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.

Petar Samardžić rođen je 1983. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Sremskoj Mitrovici. Po obrazovanju je diplomirani ekonomista. Od 2009. godine se bavi omladinskim aktivizmom i politikom. Obavljao je i dužnost direktora Centra za kulturu „Sirmiumart”, a trenutno je direktor Međunarodnog festivala folklora „Srem folk fest”. Jedan je od pokretača i organizatora još jednog veoma posećenog festivala u našem gradu – Vinski park. Oženjen je Biljanom Samardžić. Tokom vanrednog stanja izazvanog pandemijom virusa kovid 19 bio je koordinator gradskog Kol-centra.

Odbornici su takođe, većinom od 44 glasa, od mogućih 61, koliko broji i ovaj skupštinski saziv, izabrali članove Gradskog veća i predsednike, zamenike i članove skupštinskih odbora.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929