Vesti

„Savremeni klinički pristup gastrointestinalnim stromalnim tumorima”

Sremska Mitrovica – Specijalista interne medicine-gastroenterohepatolog, Opšte bolnice Sremska Mitrovica, dr Velimir Novaković bio je aktivni učesnik radnog dela 20. Kongresa udruženja internista Srbije, koje je održano krajem proteklog meseca na Zlatiboru. 

 Dr Novaković je  stručnom auditorijumu predstavio temu pod nazivom „Savremeni klinički pristup gastrointestinalnim stromalnim tumorima” i u svom radu izneo stav da gastrointestinalni stromalni tumori digestivnog trakta najčešće nastaju u želucu, tankom crevu i potom u debelom crevu. Veći GIST tumori se manifestuju kao krvarenje  iz digestivnog trakta , ređe sa perforacijama. Radi se o relativno retkim tumorima, o kojima se mora uvek ozbiljno razmišljati i na vreme uočiti i prepoznati. Prikaz  pacijentkinje sa GIST tumorom  želuca koja je  pravovremeno dijagnostikovana i potom operisana  pokazao je  veliku dijagnostičku i terapijsku  osposobljenost lekara naše bolnice. Rad dr Novakovića je dobio visoku ocenu od samih učesnika Kongresa s obzirom na celokupan stručni program i aktuelnost teme. Kao koautori u radu su učestvovali lekari Internog odeljenja dr Nikola Ivanović i dr Bora Dolamić, a gastroenterološki tim čine još dr Gordana Mitić, dr Radovan Zec i dr Ana Laušević

 „Kongres internista Srbije je ove godine, prvi put u dvadesetogodišnjoj istoriji, održan „on-line”. Organizovan je u otežanim okolnostima, kao pilot projekat virtuelnog kongresa, ali je i potpuno opravdao očekivanja. Činjenica da je u danima Kongresa broj posetilaca sajta bio preko 2000 po danu, a da je sesije pratilo od 200 do 270 slušalaca daje za pravo da ocenimo da je kongres uspeo u svojoj ideji,” rekao je dr Novaković i naglasio da, iako se naše zdravstvo kao i celo društo nalaze u specifičnim uslovima pandemije korona virusa, učestovanje na „on-line” kongresima i dalja edukacija, kao i praćenje savremenih tokova lečenja i dijagnostike podupire ovu borbu – jer znanje ne može da čeka, baš kao ni oboleli građani.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929