Vesti

Osuđenici donirali maske osnovcima

Sremska Mitrovica – Zaštitne maske za učenike mitrovačkih osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda, napravili su osuđenici Kazneno-popravnog zavoda i poklonili ih učenicima preko gradske uprave.

Polaznici Studija tekstila u okviru Otvorenog odeljenja Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici „Zelengora”, odrekli su se dela svoje zarade za nabavku materijala i potom volonterski napravili maske za decu.

Na inicijativu jednog osuđenika početa je akcija kojoj se priključilo oko 200 osuđenika koji su donirali više od 16 hiljada zaštitnih maski. Donaciju je danas preuzela zamenica gradonačelnika Svetlana Milovanović, pohvalivši ovu akciju.

„Zahvaljujemo se KPZ Sremska Mitrovica na još jednoj humanoj akciji, koja uključuje pomoć učenicima osnovnih škola u gradu. Priča je veoma humana i lepa. Jedan od osuđenih lica, koji radi u poluotvorenom krojačkom odeljenju, predložio je da se deo njegove zarade usmeri na kupovinu platna za šivenje maski za školarce. Ukupno 200 osuđenih lica se uključilo u ovu akciju i sašili su preko 16.000 maski za decu. Imamo nešto preko osam hiljada učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole na teritoriji Grada, tako da će u pakovanju biti po pet maski, prilagođenih deci sa dečijim motivima. Takođe, u ŠOSO „Radivoj Popović”, maske će dobiti svi učenici. Ovo je zaista jedna lepa, vredna i korisna akcija i još jednom se zahvaljujem Kazneno-popravnom zavodu u ime sve naše dece,” rekla je Svetlana Milovanović.

Studio tekstila „Zelengora“ KPZ postoji više od godinu dana i ima oko 30 uposlenih ljudi, rekla je Violeta Draganović, rukovodilac grupe tekstilne proizvodnje.

 „Od početka pandemije, krenulo se u izradu zaštitnih maski, kombinenzona, mantila, nazuvica, kapa i tako dalje. Povećala se potreba za izradom dečijih maski sa početkom školske godine i osuđena lica su sama došla na ideju da bi mogli sami svojom donacijom izraditi maske za naše najmlađe. Što se tiče redovnog programa, izradili su preko četiri hiljade maski za jednokratnu i višekratnu upotrebu, a što se tiče dečijih maski sakupljeno je toliko novca da će biti izrađeno preko 16 hiljada maski za sve osnovce na području Sremske Mitrovice. Od strane nemačke NVO Help, organizovana je obuka, i nakon nje, svi osuđenici mogu da steknu sertifikat, na osnovu kog kasnije mogu da se zaposle i na njemu ne piše da su obuku obavili u KPZ-u, zbog veće mogućnosti zaposlenja. Upravo je počeo drugi krug obuke sa deset polaznika”, dodala je Draganovićeva.

Kako su rekli inicijatori, na ovaj potez odlučili su se jer školska godina popčinje u vanrednim uslovima pandemije koronavirusa i želei su da deci olakšaju situaciju.

Jedan od inicijatora (M. S) kaže: „Na ovaj gest smo se odlučili iz razloga što smo čuli da deca u osnovnim školama moraju da nose zaštitne maske. Samim tim smo hteli da pokažemo našu odgovornost i humanost na delu i olakšamo školsku godinu kako učenicima tako i njihovim roditeljima. Preko pola godine radimo zaštitnu opremu za sve naše građane, ali, ipak, ovaj gest je od naših sredstava, osuđenih lica koja su se odrekla dela svoje zarade, tako da je projekat uspeo i osećaj je divan.”

D. N. Drugi osuđenik rekao je da se nada da će i kasnije imati korist od ovoga što nauči sad da radi. Čim je saznao da postoji studio za tekstil odmah se prijavio jer je bilo slobodnih radnih mesta.

„Da bi se uključio u rad studija, potrebno je izraziti određeno interesovanje za tu vrstu posla, pokazati neke sposobnosti i proći adekvatnu obuku. Svi smo prošli obuku iz modeliranja, krojenja i samog šivenja. To je kompleksan posao koji se sastoji iz odabira modela, skidanja skice i pravljenja šablona. Dalje, crta se krojna slika, kroji se materijal i završna faza je šivenje. Sve mi je to bilo strano jer se nikad nisam bavio tom vrstom posla. Ipak, zvučalo mi je zanimljivo, probao sam, i mogu slobodno da kažem da sam se dobro snašao. Obuka je trajala tri meseca i dobio sam sertifikat, koji mi mnogo znači jer planiram, kada izađem, da se bavim tom vrstom posla, da li kao samostalni proizvođač ili u nekoj firmi koja zapošljava ljude sa tom sposobnošću”, rekao je D. N.

U mnoštvu vesti o pandemiji virusa kovid-19  ovo je jedna pozitivna priča, kako su se osuđena lica koja rade u Krojačkom studiju odrekla svojih plata kako bi sašili zaštitne maske za svu decu od od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158