Vesti

Odata počast palim borcima na Legetu

Leget – Na polju Leget svečano je obeleženo 106 godina od Bitke na Legetu, polaganjem venaca i odavanjem počasti palim borcima u Prvom svetskom ratu.

Parastosom za poginule vojnike Timočke divizije Prvog poziva iz sastava 13. puka „Hajduk Veljko Petrović”, polaganjem venaca i prigodnim kulturno-umetničkim programom, obeležena je još jedna, 106. godišnjica Legetske bitke kojom je prvi put posle Ticanove bune i formiranja Srpske Vojvodine, srpski narod učinio značajan napor za svoje oslobođenje i ujedinjenje sa maticom.

U ime grada Sremska Mitrovica zamenica gradonačelnika Svetlana Milovanović i Zoran Miščević zamenik načelnika Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport položili su cveće, u znak sećanja na stradale borce u Bitki na Legetu.

Prelazak Timočana preko Save, pre 106 godina otvorio je novo poglavlje u Velikom ratu i bez obzira na poraz koji su vojnici iz sastava 13. puka „Hajduk Veljko Petrović”, najavio veliku pobedu koja je samo četiri godine kasnije krunisana slobodom i jedinstvom u kojem živimo i danas.

,,Bitka na Legetu je značajna za Sremsku Mitrovicu, ali i za ceo Srem. Svake godine u prvoj suboti septembra okupljamo se ovde kako bismo odali pomen palim borcima. Ove godine, kada obeležavamo 106. Godišnjicu, to činimo u nešto manjem obimu, ali je bitno da se kontinuitet ne prekida i to je najmanje što možemo da učinimo za naše junake iz Prvog svetskog rata,” rekla je Svetlana Milovanović.

Vence i cveće položili su i predstavnici opština Trstenik i Bor, predstavnici udruženja boraca iz Sremske Mitrovice, Rume, Šida i Laćarka i Mesne zajednice „Šašinci”. Polaganjem venaca u čast boraca Legetske bitke šalje se poruka mira, kako se ovakvi događaji više nikada i nigde ne bi dogodili.

Vladimir Dačić, predstavnik trsteničkog sela Velika Drenova rekao je tom prilikom: ,,Prošlo je 20 godina kako je drenovski učitelj Milan Radić, pročitavši knjigu Šašinčanina profesora Radovana Srdića „Bitka na Legetu”, otkrio je da je drenovačka izreka Izgibosmo kao na Čevrntiji, zapravo istorijskog utemeljenja i da se najveća tragedija našeg sela, zapravo dogodila na levoj obali Save u atarima Šašinaca, na polju Legetu. Od tog otkrića pa sve do danas, svake prve subote u septembru, mi Drenovčani sa prijateljima iz Trstenika, u Sremu odajemo počast palim borcima. Opština Trstenik je sve ove godine stajala iza hodočašća Drenovčana na sveto mesto, na obali Save, a ona će i dalje podržavati prijateljstvo mesnih zajednica Šašinci i Velika Drenova.”

Obraćajući se prisutnima, mitrovački protojorej Savo Rakita istakao je da su Timočani braneći svoje domove, žene i decu podneli najveću moguću žrtvu – za Hrista, svedočeći tako istinu da je najveća ljubav ona za koju se podnese svesna žrtva.

,,Osećam veliko strahopoštovanje jer ovo je sveto mesto, mesto na kome su naši Srbi, naši vojnici koji su bili hrabri, borili se za slobodu, za slobodu svoje dece, za slobodu svoga naroda, svoj život polagali boreći se na ovom mestu. Kada se prisetimo te noći kada su oni došli da se bore sa mnogo jačim, mnogo snažnijim i mnogo nadmoćnijim neprijateljem, setimo se da su mnogi od njih neznajući i plivati videvši ovu veliku vodu, imali veliku hrabrost samo da je pređu, a posle toga kada su se suočili sa jakim neprijateljem toliko su se srčano i hrabro borili za slobodu svog naroda, za slobodu svoje dece. To se ne može bez ljubavi, ne može se bez velike vere, a oni su imali itekako veliku veru, ljubav prema Bogu, a imali su i veliku ljubav prema svojoj domovini, prema svojoj slobodi. Iz tog razloga mi imamo obavezu i imamo zadatak da se ovde okupimo, da prinesemo naše molitve za pokoj duša svih onih koji su postradali na ovom mestu jer su postradali za nas, da mi možemo slobodno da živimo”, rekao je Savo Rakita.

Bitka na Legetu u okviru velike akcije vojske Kraljevine Srbije pod nazivom Sremska operacija, odigravala se od petog do sedmog septembra 1914. godine. Timočka divizija Prvog poziva imala je taktički cilj – forsiranje reke Save, da bi se brzom akcijom zadržale neprijateljske vojne jedinice. Najveći teret prelaza preko Save kod Čevrntije izneo je 13. Puk „Hajduk Veljko”, kao i delovi 14. i 15. puka. Bitka na Legetu je najtragičnija bitka u svim našim oslobodilačkim ratovima i bila je to prva srpska rečna plava grobnica.

Divizija je ispunila svoj zadatak zbog kojeg je krenula preko Save da omete neprijatelja i omogući Prvoj armiji nesmetane akcije, ali vojnički ona je doživela težak poraz i stradanje: oko 2000 poginulih, nestalih ili onih koje je odnela reka Sava, i oko 5000 zarobljenih i sprovedenih u austrougarske logore.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291