Vesti

Obeležavanje godišnjice stradanja Srba na Legetu i Spomen groblju

Sremska Mitrovica – Bitka na Legetu 1914. godine i streljanje nekoliko hiljada žrtava, u Drugom svetskom ratu, na mestu današnjeg Memorijalnog kompleksa „Spomen-groblje”, ispisali su tragične ljudske drame.

Sećajući se te tužne prošlosti, a diveći se besmrtnosti nevino stradalih, Istorijski arhiv „Srem”, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Centar za kulturu „Sirmijumart” i Srpska pravoslavna crkvena opština Sremska Mitrovica,  pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica, prigodnim programom obeležavaju, 106-tu godišnjicu bitke na Legetu i 78-tu godišnjicu stradanja nedužnih civila na „Spomen-groblju”.

U subotu 5. septembra 2020, sa početkom u 11 sati, na Legetskom polju odaće se pošta izginulim srpskim vojnicima u bici sa austrougarskom vojskom u Prvom svetskom ratu. Krst u čast vojnika Timočke divizije prvog saziva koji su 6. septembra 1914. godine prešli preko Save u Srem, postavljen je na mestu najveće masovne grobnice u kojoj je svoj mir našlo više od 600 Timočana. Tim povodom sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve održaće opelo nastradalim borcima, nakon čega će biti upriličeno polaganje venaca. 

U znak sećanja na preko sedam hiljada građana Srema koji su tokom Drugog svetskog rata bili žrtve fašističkog terora, na Spomen groblju u Sremskoj Mitrovici, u nedelju 6. septembra 2020. godine sa početkom  u 9 sati održaće se sveta liturgija, parastos nakon čega će od 11 sati biti položeno cveće i venci na Spomen ploči.

Događaji će biti organizovani u manjem obimu u skladu sa epidemiološkim merama.

Najava događaja

15apr18:0019:00Tribina o HPV imunizaciji

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7763117.1277117.4791