Vesti

Kvalitet vode za piće u našem gradu među 10 najboljih u Vojvodini

Sremska Mitrovica – Kako pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u Beogradu, Sremska Mitrovica je među 10 gradova i opština u Vojvodini sa potpuno ispravnom vodom za piće iz Gradskog vodovoda. Pored Mitrovice, voda je ispravna i u Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Apatinu, Odžacima, Rumi, Inđiji, Pančevu, Opovu i Kovinu.

Istraživanja ovog Instituta pokazuju da je najveći procenat vode sa javnih vodovoda sa fizičko-hemijskom, mikrobiološkom i udruženom neispravnošću na teritoriji Srbije  ponovo u Vojvodini, a izuzetak su navedena mesta.

Vojvodina je apsolutni rekorder kada su u pitanju vodovodi sa udruženom neispravnošću, a odnosi se na  vodu sa iznad pet odsto mikrobiološki i 20 odsto fizičko-hemijski neispravnih uzoraka. 

Sremska Mitrovica već godinama zadržava visok nivo zdravstvene ispravnosti po svim parametrima određenim Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće. To potvrđuju svakodnevne analize uzoraka u internoj laboratoriji „Vodovoda”. Na godišnjem nivou ovde se analizira oko 4.000 uzoraka. Laboratorija je opremljena savremenom aparaturom za određivanje fizičko-hemijskih i mikrobioloških parametara. Podjednako se prati kvalitet sirove vode, vode u postupku tehnološkog tretmana, kao i prilikom distribucije pijaće vode do krajnjih korisnika.

Kvalitet vode  je konstantno podložan i proveri od strane ovlašćenih stručnih službi i institucija u oblasti zdravstva, kao i nadležnih inspekcijskih službi.

Eksterna kontrola kvaliteta vode za piće koju vrši Zavod za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici, prema utvrđenoj dinamici, pokazuju da voda odgovara propisima u ovoj oblasti. Pored tog Zavoda, redovne kontrole vrši i Institut za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu.

Zahvaljujući povoljnim hidrogeološkim karakteristikama voda je dobro zaštićena od negativnih spoljnih uticaja. Nakon tehnološkog tretmana prerade vode, ona je zdravstveno ispravna i potpuno bezbedna za upotrebu.

Pored prirode koja je u pogledu kvaliteta sirove vode ovom području naklonjena, mnogo je važnija sama briga odgovornih za nju. U Postrojenju za preradu vode u Sremskoj Mitrovici obezbeđene su sve faze tehnološkog procesa prerade vode, na čijem unapređenju se konstantno radi. Pored toga, na kvalitet vode utiče i stanje distributivne mreže. Vodovodna mreža je u pojedinim delovima grada veoma stara i podložna oštećenjima cevovoda. U cilju zaštite vode redovno se organizuje plansko ispiranje mreže kako bi voda koja stiže do korisnika bila najboljeg mogućeg kvaliteta. Poslednjih godina i ta situacija se popravlja zamenom dotrajalih cevovoda, prilikom svake revitalizacije putne infrastrukture.

Najčešći problem sa promenom boje vode nastaje nakon zastoja vodosnabdevanja kako bi se obavila intervencija na mreži ili priključcima ili usled radova u distributivnom sistemu.

Kako prevazići pojavu zamućene vode nakon zastoja vodosnabdevanja:

Pri svakom uspostavljanju snabdevanja vodom za piće nakon prekida, dolazi do prolazne pojave boje i mutnoće. Ova pojava je uslovljena naglim prodorom vode pod pritiskom u cevi (tzv. hidraulički udar) i pokretanjem taloga u cevima, što rezultuje pomenutim promenama izgleda vode. Talog je po svojoj prirodi oksid gvožđa, bez većeg zdravstvenog značaja. Ova neželjena pojava se prevazilazi ispiranjem cevi, odnosno, otvaranjem slavina i ispuštanjem vode u srednje jakom mlazu, sve do trenutka kada voda dobije svoje uobičajene karakteristike. Slična situacija se dešava i kod dužeg nekorišćenja vode. Voda koja duže stoji u cevima se prebojava oksidima gvožđa i dobija karakterističnu žućkastu boju i postaje mutna. I u ovom slučaju je neophodno ispuštanje vode, sve dok se ne ispusti cela zapremina vode u objektu i voda ne poprimi svoje uobičajene karakteristike. U slučaju da promene vode opstaju i nakon detaljnog ispiranja, potrebno je da se obratite Korisničkom servisu JKP „Vodovod” Sremska Mitrovica, na broj telefona 626 – 200.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8146117.1661117.5176