Vesti

Epidemiološka situacija veoma povoljna, ipak i dalje oprez

Sremska Mitrovica – Epidemiološka situacija u našem gradu i u celom Sremu veoma je povoljna. U skladu sa tim, izmenjena je i odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata.

Aktivnost virusa kovid 19  veoma je slaba i manjeg je intenziteta, u Sremskoj Mitrovici trenutno ima 11 pozitivnih na kovid-19, a na teritoriji Srema 20, saopšteno je posle današnje sednice Štaba za vanredne situacije Grada Sremska Mitrovica kojim je prvi put predsedavala gradonačelnica Svetlana Milovanović. U skladu sa povoljnijom situacijom produženo je radno vreme kafića.

Svetlana Milovanović gradonačelnica izjavila je posle sednice Štaba: „Doneli smo izmenu zaključka koji je donet 17. avgusta o radu ugostiteljskih objekata, kafića i noćnih klubova. Radno vreme je do 23 sata radnim danima i u zatvorenom, i u otvorenom prostoru. Radno vreme vikendom u zatvorenom prostoru je takođe do 23 sata, a u otvorenim delovima do 1 sat. Kulturno-umetničke manifestacije mogu da se održavaju u skladu sa Uredbom koju je donela Vlada Republike Srbije. To su izmene, a sve ostale odluke ostaju na snazi kao što su i donete 17. avgusta. Dodala bi da ne zaboravimo da je virus kovid i dalje prisutan, da držimo distancu, nosimo maske, rukavice, dezinfekcija ruku i prostorija, to je ono što ne smemo zaboraviti ako želimo da očuvamo ovako dobru epidemiološku situaciju u našem gradu.”

Infekcija na virus kovid 19 i dalje je prisutna, sporadičnog je karaktera, primetan je značajan pad aktivnih slučajeva ocenjuju u Zavodu za javno zdravlje. Trenutno je broj aktivnih pozitivnih lica u ostalim sremskim gradovima sledeći: u Inđiji 6, Rumi 1, dok u Pećincima, Staroj Pazovi i u Šidu nema pozitivnih.

Prim. dr Nada Zec Petković direktor Zavoda za javno zdravlje ocenila je epidemiološku situaciju kao povoljnu u odnosu na prethodni mesec i dodala: „Tako je tokom celog septembra, sa virusom koji je prisutan u našoj populaciji, međutim ativnost virusa je izuzetno slaba i manjeg intenziteta. Javljaju se sporadični slučajevi infekcije na kovid 19, to su blage kliničke forme, klinička slika je izuzetno povoljnija u odnosu na pacijente tokom letnjeg doba. Sama činjenica da je virus još uvek u populaciji opominje sve nas, građane da se moramo strogo pridržavati preventivnih mera da i dalje vodimo računa o kontaktima, o nošenju zaštitne maske, o dezinfekciji i redovnom pranju ruku, o postojanju fizičke distance jer jedino na taj način možemo kontrolisati samu infekciju, u smislu da se lično ne razbolimo ili da je ne prenosimo nekom drugom. Zavod za javno zdravlje prati i sprovodi nadzor nad putnicima koji dolaze iz zemalja gde je epidemiološka situacija nepovoljna, trenutno je 96 lica u nadzoru, redovno se javljaju epidemiologu i za sada ni jedan putnik nije razboleo. Takođe kontinuirano pratimo i školski sistem, od polaska u školu svakodnevno i kontinuirano izveštavamo Institut za javno zdravlje Srbije, u ovom trenutku situacija je kontrolisana, zdravstveno stanje svih učenika i zaposlenih u školskom sistemu je dobro, nema prenosa infekcija u školskoj instituciji, u ovom trenutku situacija je takođe povoljna i u ovom sistemu.”

Manji je i broj lica sa simptomima sličnim kovid infekciji koji se javljaju u Kovid ambulantu. Na respiratorima u bolnici nema obolelih pacijenata, a nije zabeležen nijedan smrtni slučaj,

Kako je rekao dr Dragan Malobabić zamenik direktora Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici: „U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica, trenutno leži 9 pacijenata, 6 pozitivnih, nemamo nijednog pacijenta na respiratoru. Pregledali smo juče za 24 sata 57 ljudi u Kovid ambulanti i od toga su lekari smatrali da je za pet potrebno uzorkovanje i ti uzorci su poslati. U potpunosti bih podržao zapažanje dr Nade Zec i naši podaci su slični, virus i dalje cirkuliše u našoj populaciji ali oboljevanja koja se javljaju kao posledica svega toga imaju blažu kliničku sliku i sama činjenica da već duže vreme nemamo nijednog pacijenta na respiratoru govori o tome.”

Iako je epidemiološka situacija povoljna, nadležni i dalje apeluju na sve građane da se odgovorno ponašaju i da se pridržavaju svih propisanih preventivnih epidemioloških mera.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291