Vesti

Srbija i Srpska obeležile 25 godina od zločinačkog progona Srba u „Oluji”: Pomirenje da, poniženje nikada – poručio Vučić

Sremska Rača – Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja” obeležilo se večeras u Sremskoj Rači, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice RS Željke Cvijanovic, srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika i patrijarha SPC Irineja.

Simbllično, Vučić i Brnabić sreli su se sa Dodikom i Cvijanović na pola mosta u Rači, gde patrijarh Irinej služi pomen nastradalim Srbima.

„Danas povodom 25 godina od stradanja Srba sabrali smo se da obeležimo jedan tužan i tragičan događaj koji je doživeo naš narod. Doživeo je progon od naroda sa kojim je vekovima živeo zajedno i sa njim delio dobro i zlo. Jedina krivica srpskoga naroda bila je što su etički Srbi i pravoslavni po veri. Srpski narod je to platio hiljadama i hiljadama nevinih žrtava,” rekao je patrijarh Irinej.

On je dodao da su Srbi u Hrvatskoj od 1941. godine do akcije „Oluja” doživeli da postanu manjina.

„Da se ne ponovi zlo. Mir i ljubav neka zavladaju u svetu… Verujemo i nadamo se da će gospod primiti molitvu našu,” dodao je patrijarh.

Dodaje da je bilo od strane njenih vernika glasova osude, ali da je to bilo od strane malih i neznatnih, ali da se njihov glas nije mogao, niti smeo čuti.

„Nažalost, katolička crkva ćuti i danas. Raduje nas što se neki rodoljubivi glasovi čuju sa vrha katoličke crkve,” naveo je patrijarh SPC.

Kaže da se molimo da se to zlo nikada ne ponovi, već da bude mir, ljubav i neka zavlada u čitavom svetu.

„Svima koji su bili žrtve tog velikog stradanja neka Gospod da ono što su svojom žrtvom zaslužuli i neka nas Gospod pomogne da se ujedinimo jedni sa drugima, jer kao mali narod možemo opstati samo kao ujedinjeni, a oni što nas rasrbljuju i razdvaju neka su daleko od nas – poručio je on.

Naša snaga i moć je samo u jedinstvu, neka nam Gospod da to jedinstvo, dodao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je veoma ponosan što Srbija i Republika Srpska već šest godina zajedno obeležavju godišnjicu stradanja.

„Ujedinjeni možemo sve, a razdvojeni ne možemo ništa. Ponosan sam jer srpska suza ponovo ima roditelja, ponosan jer Srbi imaju posle mnogo decenija svoju slobodnu i nezavisnu državu. Više agresije ne nazivamo “intervencijama” i „kampanjama”, već ih nazivamo pravim imenima. I zato sam zahvalan Dodiku ali i svim ljudima u Srbiji koji su razumeli da moramo da imamo poštovanje prema našem narodu,” rekao je Vučić.

On je naglasio da danas više niko u svetu ne govori o zločinima koje su činili pripadnice Nezavisne države Hrvatske.

„Srbi su zatirani samo zato što su Srbi… Srbi su krivi za sve. Ta matrica je postavljena i teško ćemo je danas i sutra izmeniti. Ne maštamo o tome da ćemo promeniti mišljenje sveta, mi moramo da otkrijemo sve užase koje su Srbi iskusili… Srbija nikada neće imati žig sramote koji su joj na čelo stavljali,” dodao je i rekao da „pomirenje želimo, ali poniženje nikada”.

Predsednik se izvinio Srbima Krajišnicima što im 1995. godine nije bilo dozvoljeno da uđu Beograd.

– Izvinite Krajišnici i beskrajno vam hvala za sve što ste uradili za Srbe i Srbiju.

„Za progonjenog Ćopića više nema mesta,” rekao je Vučić i dodao da je spevao pesmu „Petrovačka cesta”.

„A mi smo ćutali… I decu su ponovo ubijali na Petrovačkoj cesta. Ubijanje dece, staraca, civila i to hiljada njih. Obaveza nam je da ne ćutimo, da nam se Petrovačka cesta nikad ne bi ponovila… Govorimo i nećemo da ćutimo da je to zločin, i samo dok to govorimo zločina više neće biti… Šta su vam ta deca zgrešila, šta su vam ta deca bila kriva? Zašto ste posle svega morali i tu decu da ubijete? Da li je moguće da je 150.000 ljudi smetalo jer su bili druge vere i običaja? Srbija je zemlja koja iznad svega ceni mir, koja ništa ni od koga ni ne traži, koja hoće razgovor i pomirenje, ali ne i poniženje. Srbija više ne pristaje ni na ćutanje,” rekao je Vučić.

Ne želim da budem lider koji želi da se dodvori onima koji bi da čuju kako pričam loše o svom narodu samo da bih im se dopao.

„Većina naših Krajišnika više i ne želi da se vrati, oni su pronašli dom u Srbiji, a najveći deo njih u Srpskoj. Samo žele da mirno mogu da prođu ulicom, da mogu da posete grob… Dok žive Srbije i Srpska, zločin neće biti zaboravljen. Ako smo razjedinjeni, ponoviće nam se i 1995. i 1941. godina. Nekako smo u tišini ove godine obeležili stradanje Srba, ali mi se čini da nikada više emocije i uzdignutih glava nisam mogao da vidim. Živela Srpska, živela Srbija,” rekao je Vučić.

Milorad Dodik pročitao je odlomak iz knjige Branka Ćopića podsećajući da su tokom progona stradala i deca.

„Naša osveta nije i neće biti smrt, naša osveta su život, sloboda, mir, a to je snaga veća od svakog zla. Naša osveta je i to što danas postojimo i što smo danas ovde iznad reke Save, koja svedoči o stradanju našeg naroda, ona postaje isto grobnica koliko i reka, jer je bila svedok mnogih naših stradanja kroz vekove. Naša osveta je to što danas postoje Srbi, jer da su se ostvarili planovi onih koji su nas ubijali, ne bismo danas bili ovde. A deo tog plana je akcija „Oluja”. To je bila završnica etničkog čišćenja,” rekao je Dodik i dodao:

„Ako su pomislili da će ulaskom u EU skriti tragove nečoveštva, prevarili su se. Kako neko može to da slavi? Da li oni koji su nosili simbol „za dom spremni”? Ako im je domovinska zahvalnost paljenje kuća i ubijanje žena i dece, onda to dovoljno govori o toj zemlji.

On je rekao da su ove godine uspeli da dovedu Srbina na “obeležavanje svoje sramote”.

„Tom jednom nije lako, ali je birao to. Mi verujemo u božju pravdu. Našem narodu nije vraćena imovina, zabranjena nam je ćirilica. Zar to da slavimo? Da li je proslavljanje zločina neki novi standard? Neka drugi slave, ali nemojte tražiti to od nas i nemojte nas ponižavati. Jer niko nije uspeo da kroz istoriju ponizi Srbe, a mnogi su to želeli,” rekao je Dodik.

Nakon toga otkrivena je spomen ploča, uz prigodan umetnički program, u znak sećanja na stradanje u „Oluji”, ove godine bez prisustva većeg broja ljudi, zbog epidemije korona virusa.

Na spomen-ploči, koja je prvo obilježje stradalim Srbima tokom „Oluje”, piše:

„Ovaj most je nemi je svedok užasa i patnje srpskog naroda. Spasavajući sebe i svoju decu od zločina i sigurne smrti, ovuda, kao žrtve etničkog čišćenja, prođoše stotine hiljada Srba Krajišnika u avgustu 1995. godine. Došavši u Srbiju našli su nadu, utočište i spas”.

Vučić je pre nekoliko dana najavio da će Srbija i Republika Srpska danas zajedno obeležiti veliku srpsku tragediju – progon 250.000 Srba iz Hrvatske. To je šesti put da oni to čine zajedno.

„Obeležićemo, bez prisustva velikog broja ljudi, tamo gde smo to učinili prvi put zajedno 2015, na Rači, gde ćemo postaviti i spomen obeležje. Na tom mestu gde je najveći broj izbeglica na traktorima prešao, napravićemo, kada zajedno sa RS bude izgrađen most, spomen park,” rekao je ranije danas predsednik Srbije.

Pored državnog vrha Srbije, obeležavanju u Rači kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvuju i deca iz kolone koja su pre 25 godina prešla u toj koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i čežnji za zavičajem, vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.

Medu njima je Anja Šimpraga, poslanica u Saboru, koja je prošle nedelje održala emotivan govor i izgovorila rečenicu: „Pred vama stoji devojcica iz kolone”, dok su ostali predsednici opština ili zamenici predsednika opština u kojima Srbi imaju relativnu većinu ili je u njima najveći broj Srba koji žive u Hrvatskoj.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929