Vesti

Rekonstrukcija javne rasvete u svim naseljenim mestima započela u Jarku i Šašincima

Jarak/Šašinci – Počela je rekonstrukcija javne rasvete na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, kako u gradskim, tako i u svim selima. U okviru projekta javno-privatnog partnerstva posao je počeo u naseljenim mestima Jarak i Šašinci.

Javno-privatno partnerstvo zamene stare rasvete novim led sijalicama sklopljeno je između  Grada Sremska Mitrovica i kompanija „Keep light” iz Beograda i „Esco Elios” iz Novog Sada.

Radove koji su danas počeli obišli su Vladimir Sanader gradonačelnik Sremske Mitrovice i Miroslav Jokić načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove.

Kako je rekao Vladimir Sanader gradonačelnik: „Danas smo započeli treći projekat javno-privatnog partnerstva na teritoriji Sremske Mitrovice, u pitanju je projekat zamene i rekonstrukcije javne rasvete u svim gradskim i seoskim mesnim zajednicama. Ukupno će biti zamenjeno oko 10.000 starih svetiljki novom, modernom led rasvetom. Projekat je zamišljen tako da se za njegovu realizaciju ne angažuju dodatna sredstva iz budžeta Grada Sremska Mitrovica, nego će se finansirati iz ušteda električne energije koja će biti ostvarena nakon zamene živinih i natrijumskih sijalica, led sijalicama. Po projektu je predviđeno da se uštedi negde oko 73% električne energije u odnosu na trenutnu potrošnju.”

„Projekat traje 13 godina, a privatni partner je u obavezi da za to vreme garantuje ispravnost svetiljki, a zadužen je i za njihovo održavanje. Nadam se da ćemo ovim projektom u jednoj meri podići nivo kvaliteta života svih naših stanovnika, jer ćemo svakako rešiti jedan od gorućih problema koji smo imali, a to su česti kvarovi na starim svetiljkama koji su se dešavali sporadično i koje je bilo nekada jako teško zameniti na vreme s obzirom da je teritorija Grada izuzetno razuđena. Jedan grad kao što je to Sremska Mitrovica svakako treba da prati trendove u energetskoj efikasnosti, tako i na ekološku komponentu, pa će tako sa novom rasvetom biti smanjena i proizvodnja ugljen dioksida koji su stvarale stare, postojeće svetiljke”, pojasnio je gradonačelnik Sanader.

Nova led rasveta biće postavljena u narednih tri meseca, rekao je on i dodao da ćemo imati u svim našim ulicama potpuno novu i modernu rasvetu koja je energetski efikasna, koja daleko manje zagađuje životnu sredinu.

Dragan Markićević, predsednik Mesne zajednice „Jarak” rekao je da je ovaj projekat veoma značajan za sve meštane ovog sela: „U Jarku imamo velikih poteškoća sa naponom struje, tako da smo jako često imali problem sa uličnom rasvetom, meštani se tada žale mesnoj zajednici, do koje opet ne zavisi popravka, mi dalje pišemo nalog nadležnoj službi koja potom dolazi da taj problem otkloni, što je znalo da potraje. Zaista će nam ovi radovi puno značiti i nadam se da u budućnosti više nećemo imati problema sa javnom rasvetom u Jarku”.

Najmodernija led rasveta biće postavljena u svakom selu, u svakoj ulici u Sremskoj Mitrovici. Kako za Jarčane, gde su startovali radovi, tako će i za sve meštane Šašinaca zamena ulične rasvete biti od koristi.

Predsednik Mesne zajednice „Šašinci” Nikola Milić takođe ističe veliki značaj ovog projekta: „Postojeća rasveta je stara, dotrajala i kvarovi su bili učestala pojava. Usled nepovoljnih vremenskih uslova pojedine ulice su ostajale i u mraku. Mislim da su ovi radovi pun pogodak za naše selo i mogu samo da izrazim zadovoljstvo i zahvalnost u ime svih Šašinčana na ovom projektu”.

Ovaj projekat ima i svoju ekološku komponentu, a to je drastično smanjenje proizvodnje ugljen-dioksida, koje su stvarale stare postojeće svetiljke.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291