Vesti

Pad pozitivnosti, a skok broja izlečenih od kovida 19

Sremske Mitrovice – Stopa pozitivnosti na virus kovid 19 i dalje je u blagom padu u našem gradu i u Sremu. Primećen je povećan broj izlečenih, a sve je manje ljudi koji sumnjaju na kovid infekciju tako da se beleži i pad broja testiranih, kažu nadležni.

Stručnjaci i dalje preporučuju neophodno nošenje zaštitne opreme, rečeno na današnjoj konferenciji za novinare posle sednice Gradskog štaba za vanredne situacije. Saopšteni su podaci za peti i šesti avgust 2020. godine o aktuelnoj virusnoj infekciji kovid 19.

Prim. dr Nada Zec Petković direktor Zavoda za javno zdravlje iznela je podatke: „Broj uzorkovanih, testiranih za Sremski okrug je 82 lica, od toga 24 je retestirano i procenat retestiranih je 30%. Broj testiranih za Sremsku Mitrovicu je 33 lica, od toga je rađeno 12 kontrola. Broj pozitivnih na aktuelni virus kovid 19 za ova dva dana analize za Sremski okrug je 21 lice, u Sremskoj Mitrovici za dva dana imamo 4 lica. Izlečenih, tj. oporavljenih u Sremskom okrugu za dva dana imamo 18, a u Sremskoj Mitrovici 14 lica. Primećujemo pad pozitivnosti, skok broja lica koja su izlečena naravno i pad broja uzorkovanih odnosno pad broja sumnji na kovid infekciju. Ukupno testirano u Sremskom okrugu od 1. juna 2020. godine za PCR dijagnostiku je 2.332 lica, u Sremskoj Mitrovici 796, a za serologiju 650 lica. Stope oboljevanja odnosno broj novoobolelih lica na 100.000 stanovnika u poslednje vreme ide 1,25 za sve dane – za treći četvrti i peti avgust za Grad Sremsku Mitrovicu, a za Sremski okrug 2,4; 1,28 i 4,8. Epidemiološka situacija se poboljšava stope incidencije su i dalje u blagom padu oprez i dalje neophodan i poštovanje mera prevencije je ono što donosi rezultat u oblasti epidemiologije. Stanje po gradovima trenutno pozitivnih lica na virus kovid sa jučerašnjim datumom je Sremska Mitrovica 119, Stara Pazova 26, Ruma 70, Inđija 39, Irig 8, Šid 20 tu se jedino beleži skok i Pećinci 8 ali smo već danas imali još izlečenih i već danas u Sremskoj Mitrovici ukupno aktivnih ima 115 lica. Ukupno aktivnih lica u Sremskom okrugu je 290 sa sa jučerašnjim danom. Podaci sa današnjim danom su – Sremska Mitrovica 115 lica, Stara Pazova 22, Ruma 67 lica sa aktivnom virusnom infekcijom, Inđija 44 Irig 9, Šid 21 i Pećinci 9, ukupno 287, dakle od juče do danas imamo tri lica manje u ukupnom skoru sa aktivnom infekcijom kovid.”

Testiranja na zahtev građana ima svaki dan, dodala je dr Zec, prave redosled kako bi izašli u susret kome treba hitno test za dan, dva, a ljudima koji planiraju putovanja za mesec dana zakazuju testiranja na nedelju dana pre polaska na odmor. Izlaze u susret čak i kad sugrađani traže rezultat testa za 24 sata kad je to moguće.

Direktor Opšte bolnice Sremska Mitrovica dr Živko Vrcelj rekao je da nema preminulih od ovog virusa tokom prethodna dva dana i dodao: „Stanje u Korona centru Opšte bolnice Sremska Mitrovica na današnji dan možemo opisati kao stacionarno što znači da se uglavnom brojevi poslednjih dana uvek kreću 107, 110 do nekih 120, s tim da je bio samo jedan pik pre dve nedelje kad je bilo 130 pacijenata. Treba naglasiti da je ipak situacija bolja nego što je bila i mi sada primamo i one pacijente koji smo ranije vraćali kući, srednje teške i blaže oblike. Imamo tendenciju da takve ljude iz mera opreza primamo u bolnicu tako da na današnji dan ukupno u Korona centru ima 111 pacijenata. Na korona odeljenjima 79 pacijenata od kojih je 75 pozitivno, u intenzivnoj nezi crvene zone Korona centra je 12 pacijenata ukupno od toga je 10 na respiratorima, 4  su intubirani i 6 je na maskama. U narandžastoj zoni gde su smešteni pacijenti koji su dokazano negativni, a imali su simptome slične kovid infekciji imamo 20 pacijenata. U našoj kovid ambulanti pregledana su 63 pacijenta tokom jučerašnjeg dana, hospitalizovano je 6 pacijenata.”

Vojislav Mirnić načelnik Gradske uprave za zdravstvo i socijalnu izneo je izveštaj Doma zdravlja Sremska Mitrovica o broju poseta kovid ambulanti u periodu od 3. avgust do današnjeg dana.

„Od ponedeljka se 105 pacijenata obratilo u kovid ambulantu u našem gradu, u utorak 77 pacijenata, sreda 72 i juče 63 pacijenta. Prema ovim podacima vidimo da je u značajnom padu, gotovo 25% ako govorimo u procentima svaki dan je manje pacijenata u odnosu na prethodnu nedelju. Ovi podaci Doma zdravlja ohrabruju ali i dalje upućuju na oprez i poštovanje svih mera od socijalne distance do mera lične higijene nošenja maske i sve ono što je što je propisala struka. Zamolio bih sve naše sugrađane koji imaju simptome slične kovid infekciji da se odmah jave u kovid ambulantu da ne čekaju da se simptomi pogoršaju”, rekao je načelnik Mirnić.

Podsetio je da se kovid ambulanta nalazi u okviru bolničkog prijema Opšte bolnice Sremska Mitrovica. Kovid ambulanta radi 24 časa, dežura osam lekarskih timova Doma zdravlja i lekarski tim Opšte bolnice.

Testiranja na zahtev i dalje se rade u Drugoj zdravstvenoj ambulanti radnim danima od 8 do 12 sati.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988